- emo.gr
- Slider
- Έφτασε η «διαβολοβδόμαδα»
Οι αποφάσεις για το προσφυγικό στη Σϋνοδο Κορυφής, αλλά και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από το Κουαρτέτο συνιστούν ένα δίδυμο-φωτιά
Το τεράστιο πρόβλημα του προσφυγικού και οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, μαζί με την εκκρεμότητα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από το κουαρτέτο συνθέτουν ένα δίδυμο θεμάτων φωτιά για την Κυβέρνηση εντός της εβδομάδας που ξεκινά αύριο
Αναφερόμενος ο Πρωθυπουργός στη στρατηγική της Ελλάδας, ενόψει της Συνόδου, είπε ότι διαμορφώνεται σε τρείς άξονες, οι οποίοι συμφωνήθηκαν «κατ’ ελάχιστον» στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών :
- Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που ήδη βρίσκονται στην χώρα μας
- Προσπάθεια μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία με χτύπημα κατά των διακινητών
- Δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων στην ΕΕ με συνέπειες για όσους δεν τα τηρούν.
«Τα κέντρα κλειστού τύπου δεν πρέπει να μετατραπούν σε φυλακές» τόνισε παράλληλα, και διευκρίνισε ότι αυτού τους είδους τα κέντρα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με φειδώ.«Τα κέντρα για τους μετανάστες θα λειτουργήσουν με σεβασμό στους ανθρώπους » συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «χρειάζεται ψυχραιμία».
Είναι βέβαιο ότι θα πιεστεί η ελληνική πλευρά στη Σύνοδο Κορυφής, ειδικά ως προς το κλείσιμο των συνόρων, που ουσιαστικά έχει γίνει πράξη.
Προσβλέπουμε στην έμπρακτη στήριξη της ΕΕ, αλλά και της Γερμανίας , για να αποφευχθεί μια απόφαση που θα εγκλωβίζει εκατοντάδες χιλιάδες μέσα στη χώρα.
Η αξιολόγηση συνεχίζεται
Την Τετάρτη ή την Πέμπτη εξάλλου αναμένεται η έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός εκτίμησε ότι «πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου εντός του Μαρτίου». Από την άλλη πλευρά, παραδέχθηκε ότι τα ακανθώδη ζητήματα, όπως το ποσοστό αναπλήρωσης και της εθνικής σύνταξης, παραμένουν «ανοιχτά».
Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στις κόκκινες γραμμές για τη μη μείωση των κύριων συντάξεων και για τη διατήρηση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.
Διευκρίνισε δε, ότι σε αντίθεση με το Καλοκαίρι, η κυβέρνηση δεν τελεί υπό τόσο μεγάλη πίεση, καθώς δεν είναι απομονωμένη. Μάλιστα, επιβεβαίωσε ότι το IMF έχει εκφράσει διαφορετικές θέσεις από τους Ευρωπαίους, γεγονός που ενδεχομένως να θέσει εμπόδια στην άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Παρά την αισιοδοξία που εκπέμπεται από την Κυβέρνηση, τα ανοικτά θέματα είναι πολλά και αποκλείεται να κλείσουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Το καλύτερο σενάριο για τη χώρα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης περί τα τέλη Μαρτίου.
Η σύνδεση αξιολόγησης-προσφυγικού
Κατά τους προηγούμενους μήνες ήταν μια εξέλιξη που δεν απέκλειαν στην Κυβέρνηση, όταν δεν την επιζητούσαν κιόλας. Με την κλιμάκωση όμως του προσφυγικού, η όποια σύνδεση θα σημάνει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που θα πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα, πέραν των πενήντα χιλιάδων για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί. Άρα τη στιγμή αυτή η όποια σύνδεση μόνο επιζήμια θα είναι βραχυπρόθεσμα γι α τη χώρα.
-
Τα σημάδια της άτυπης κατάθλιψης
3 ημέρες ΠΡΙΝ -
“Πρέπει να τελειώνουμε με τον Μούσκο”
3 ημέρες ΠΡΙΝ -
Αξιωματικοί Αντιπολίτευσης
1 εβδομάδα ΠΡΙΝ -
Ψίθυροι καρδιάς
1 εβδομάδα ΠΡΙΝ