- emo.gr
- Παιχνίδια Εξουσίας
- Οικονομία
- Οι Θεσμοί, οι δεσμοί και ο γερμανικός ποιμενικός
Αν η Γερμανία αποφασίσει να δείξει ευελιξία στην ελληνική αξιολόγηση, κανένας θεσμός, ούτε καν το ΔΝΤ δεν θα εναντιωθεί μέχρι τέλους.
Δεν τα βρίσκουν οι Θεσμοί μεταξύ τους σχετικά την αξιολόγηση του ελληνικού Προγράμματος .Μετά τις τελευταίες άκαρπες συναντήσεις, αλλά και την “ατυχή” συνεδρίαση του Euroworking Group που δεν κατέληξε σε ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, θα επιδιωχθεί εκ νέου σύγκλιση Ευρωζώνης και ΔΝΤ, ώστε να ξεμπλοκάρει η αξιολόγηση.
Στο νέο δείπνο που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη θα γίνει νέα προσπάθεια ανεύρεσης της λύσης στο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, αλλά και στη μεταρρύθμιση του φορολογικού και του ασφαλιστικού.
Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, δήλωσε χθες ότι το προσφυγικό και το ελληνικό χρέος είναι δύο διαφορετικά ζητήματα και απαιτούν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις, ωστόσο έντονες είναι οι φήμες ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις στο Βερολίνο.Τη μη σύνδεση προσφυγικού και αξιολόγησης προέκρινε και ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο Νίκο Χατζηνικολάου, όμως έστω και εμμέσως υπάρχει σύνδεση. Οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι μία χώρα με πολυετή ύφεση, αδυνατεί εκ των συνθηλων να ανταποκριθεί με αρτιότητα στο φλέγον ζήτημα του προσφυγικού. Οπότε οι δημοσιονομικοί στόχοι μπορούν να περιμένουν. Προέχει η Ελλάδα να διαδραματίσει το ρόλο της στη μείωση των ανεξάντλητων προσφυγικών ροών, σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα.
Δεν είναι τυχαίο, πως όσοι έχουν συνομιλήσει με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη Σύνοδο των G20 στη Σαγκάη, διέγνωσαν πως και ο «σκληρός» της γερμανικής κυβέρνησης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγαλύτερης ευελιξίας στην αξιολόγηση και περισσότερων χρημάτων προς την Ελλάδα, με αντάλλαγμα τη συνεργασία της κυβέρνησης στην προσφυγική κρίση.
Η πάγια θέση του «ότι πει το Ταμείο» δεν εκφράστηκε αυτή τη φορά. Οι Γερμανοί αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν το δημοσιονομικό κόστος που έχει για την Ελλάδα το βάρος της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, ενώ ο κ. Σόιμπλε προβληματίζεται για το όλο θέμα, το οποίο έχει θέσει πρώτη η γαλλική πλευρά. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα έκαναν λόγο για γενναία κίνηση αλληλεγγύης εκ μέρους του Βερολίνου, αποσυνδέοντας όμως το προσφυγικό από την αξιολόγηση. Η όλη «εξίσωση» γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκη λόγω των κρίσιμων τοπικών εκλογών σε τρία γερμανικά κρατίδια στα μέσα Μαρτίου.
Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η καγκελάριος Μέρκελ, μόλις την προηγούμενη Κυριακή καταλόγισε ευθύνες στην Αυστρία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και τόνισε ότι «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα». «Τα κράτη-μέλη του ευρώ τον τελευταίο χρόνο δεν πάλεψαν έως το τέλος ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, μόνο και μόνο για να τη ρίξουμε στο χάος έναν χρόνο αργότερα!» Σε ερώτηση αν η κίνηση της Αυστρίας διευκολύνει τη Γερμανία, απάντησε: «Αν δει κανείς τις εικόνες από την Ελλάδα, συνέβη ακριβώς αυτό που έπρεπε να φοβόμαστε, ότι μια χώρα απομονώνεται με το πρόβλημα, και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».
Άρα για να συνοψίσουμε την κάπως ομιχλώδη κατάσταση: το ΔΝΤ επιμένει στην σκληρή πάγια γραμμή του. Το γεγονός ότι συμφωνεί με κούρεμα του χρέους, έχει να κάνει με το ότι το κούρεμα δεν αφορά δικά του δάνεια. Οι υπόλοιποι τρεις θεσμοί διαφωνούν με το Ταμείο και μάλλον θα περάσουν τη γραμμή τους.
Ο «γερμανικός ποιμενικός» έχει σκοπό να διαφυλάξει την ενότητα της Ευρώπης με κάθε τίμημα. Αν διαρραγούν οι ευρωπαϊκοί δεσμοί, θα χρειαστούν ίσως δεκαετίες για να επανέλθουν. Και η κυρίαρχη χώρα στην ΕΕ, δεν θέλει να χρεωθεί τη διάλυση του «ευρωπαϊκού ονείρου». Από τη στιγμή που η Γερμανία αποφασίσει να δείξει ευελιξία στην ελληνική αξιολόγηση, κανένας θεσμός, ούτε καν το ΔΝΤ δεν θα εναντιωθεί μέχρι τέλους.
-
Τα σημάδια της άτυπης κατάθλιψης
2 ημέρες ΠΡΙΝ -
“Πρέπει να τελειώνουμε με τον Μούσκο”
2 ημέρες ΠΡΙΝ -
Αξιωματικοί Αντιπολίτευσης
1 εβδομάδα ΠΡΙΝ -
Ψίθυροι καρδιάς
1 εβδομάδα ΠΡΙΝ