- emo.gr
- Slider
- Ο Ευκλείδης χάθηκε στην «τριγωνομετρία» των διαπραγματεύσεων
Είναι εξαιρετικά πιθανόν μετά τη λήξη της διαπραγμάτευσης να προκύψει ένας ευρύς ανασχηματισμός, με αφορμή την παραίτηση και αντικατάσταση του ΥΠΟΙΚ.
Ο Ευκλείδης χάθηκε στην «τριγωνομετρία» των διαπραγματεύσεων.
Στο τρίγωνο Αθήνα-ΔΝΤ- Ευρωπαϊκοί Θεσμοί κατείχε ούτως ή άλλως την πιο «αδύναμη» πλευρά.
Η φήμη που υπάρχει εδώ και ορισμένες εβδομάδες, ότι επιθυμεί να αποχωρήσει φαίνεται ότι ισχύει. Κι όσο δεν καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις, τόσο η αντίστοιχη «φιλολογία» εντείνεται.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον υπουργό Οικονομικών –σύμφωνα με το ρεπορτάζ γερμανικών μέσων- είναι η επιμονή των δανειστών να ξεπεράσει η κυβέρνηση την κόκκινη γραμμή του αφορολόγητου και από τα 9.090 ευρώ να πέσει στα 8.181 ευρώ.
Ο ΥΠΟΙΚ, που ταυτόχρονα είναι και συνοδοιπόρος των «53» με τις έντονες ενστάσεις στην πολιτική που ακολουθείται από την Κυβέρνηση, φέρεται διατεθειμένος να παραιτηθεί ακόμα και εν μέσω της διαπραγμάτευσης, αν και κάτι τέτοιο δύσκολα θα γίνει αποδεκτό, αυτή τουλάχιστον τη στιγμή.
Το Ntv αναρωτιέται: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει ίσως σύντομα να ψάχνει για έναν νέο υπουργό Οικονομικών. Ο Ευκλείδης Tσακαλώτος θέλει να παραιτηθεί».
Η Βild στο ίδιο μήκος κύματος σε δημοσίευμά της κάνει λόγο για οξεία πολιτική και οικονομική κρίση στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι την ώρα που η χώρα ξεμένει από χρήματα, μέλη της ελληνικής κυβέρνησης απειλούν με παραίτηση. Η γερμανική εφημερίδα γράφει πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και οι πιστωτές της χρεοκοπημένης χώρας παίζουν πόκερ εδώ και μήνες σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και το νέο πακέτο βοήθειας. Φαίνεται όμως ότι ο Τσίπρας εξακολουθεί να τζογάρει».
Αναφέρεται στην απόφαση της κυβέρνησης να μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα μπορεί από τα ταμειακά διαθέσιμα οργανισμών προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες του κράτους.
Σχόλιο
Για ακόμη μία φορά, φαίνεται ότι η δημοσιονομική κρίση μετατρέπεται σε ταμειακή κρίση, με ότι κινδύνους ενέχει μία τέτοια κατάσταση, την οποία έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν. Η κατάληξη ήταν πάντα η κατεπείγουσα ψήφιση Μνημονίων από την ελληνική βουλή, με χειρότερους όρους από αυτούς που απορρίπταμε στη διαπραγμάτευση.
Η κρίση για ακόμη μία φορά γίνεται και πολιτική, από τη στιγμή που οι Ε. Τσακαλώτος δεν δείχνει διατεθειμένος να «σηκώσει» όλο το βάρος της φοροκαταιγίδας. Είναι εξαιρετικά πιθανόν μετά τη λήξη της διαπραγμάτευσης να προκύψει ένας ευρύς ανασχηματισμός, με αφορμή την παραίτηση και αντικατάσταση του ΥΠΟΙΚ.
-
Τα σημάδια της άτυπης κατάθλιψης
2 ημέρες ΠΡΙΝ -
“Πρέπει να τελειώνουμε με τον Μούσκο”
2 ημέρες ΠΡΙΝ -
Αξιωματικοί Αντιπολίτευσης
7 ημέρες ΠΡΙΝ -
Ψίθυροι καρδιάς
7 ημέρες ΠΡΙΝ