- emo.gr
- Επιστήμη
- Συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Alzheimer’s
Της Δρ Τέσσας Χριστοδούλου PhD, Κλινικής Ψυχολόγου- Νευροψυχολόγου
Η νόσος Alzheimer’s είναι μία χρόνια, νευροεκφυλιστική διαταραχή που εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί οριστική θεραπεία και τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται συντηρητικά κατά κύριο λόγο φαρμακευτικά. Τα αίτια εμφάνισης δεν είναι σαφή, ενώ τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα ενοχοποιούν το συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντολογικών παραγόντων. Πολλές μελέτες προτείνουν ευεργετικές συνήθειες που συμβάλλουν στην πρόληψη καθώς δεν μπορούμε να παρέμβουμε δυστυχώς στον γονιδιακό μας κώδικα.
Η φυσική δραστηριότητα και άσκηση αποτελεί μία πολύ καλή συνήθεια που συμβάλλει στην ευεξία και την υγεία του σώματος αλλά και του εγκεφάλου. Έχει βρεθεί ότι το περπάτημα, η ήπια άσκηση και η γιόγκα 3-4 φορές την βδομάδα συντελούν στην διατήρηση του όγκου της φαιάς ουσίας κρατώντας το μυαλό σε εγρήγορση.
Η διατροφή και ιδιαιτέρως η Μεσογειακή παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Κυρίαρχη θέση κατέχουν τα λαχανικά και οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Το διαιτολόγιο της μάχης κατά των προβλημάτων μνήμης θα πρέπει επίσης να περιέχει πράσινα φυλλώδη λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, κρασί, ξηρούς καρπούς, ψάρια με Ω3 λιπαρά και ελαιόλαδο.
Μία ακόμα συνήθεια που δυναμώνει τον εγκέφαλο και τις νοητικές λειτουργίες είναι η κοινωνικοποίηση και τα χόμπι. Πολλές μελέτες τονίζουν ότι οι ηλικιωμένοι που επισκέπτονται συχνά οικογένεια και φίλους διατηρούν την μνήμη και την διάθεσή τους σε καλύτερα επίπεδα σε σύγκριση με αυτούς που απομονώνονται. Καλέστε λοιπόν τους φίλους σας για φαγητό στο σπίτι ή κανονίστε μία βόλτα για περπάτημα το απόγευμα.
Όπως η φυσική δραστηριότητα τονώνει το σώμα έτσι και το διάβασμα, τα σταυρόλεξα, η συζήτηση και τα παιχνίδια γνώσεων κρατούν το μυαλό σε εγρήγορση. Η αύξηση του νοητικού αποθέματος του εγκεφάλου λειτουργεί αντισταθμιστικά στην εξασθένιση της μνήμης και των υπόλοιπων διεργασιών.
Άλλες συνήθειες που δυναμώνουν τον εγκέφαλο είναι η χαλάρωση και ο καλός ύπνος ώστε να μπορέσει ο εγκέφαλος να ξεκουραστεί αλλά και να επεξεργάζεται με μεγαλύτερη ταχύτητα της πληροφορίες που δέχεται κατά την διάρκεια της μέρας.
Τέλος:
Εξετάστε τακτικά την μνήμη σας με τα ειδικά τεστ που διαθέτουν εξειδικευμένοι ψυχολόγοι
Κόψτε ή μειώστε το κάπνισμα
Ελέγξτε τα επίπεδα σιδήρου, χοληστερόλης και την αρτηριακή σας πίεση
Χάστε βάρος αν έχετε επιπλέον κιλά
Συμβουλευτείτε κάποιον Νευροψυχολόγο για προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης που τονώνουν την μνήμη.
-
Πολυτεχνείο: Πολιτικές τελετουργίες ή το τραπέζι του Ινδιάνου
1 εβδομάδα ΠΡΙΝ -
Κράτα σημειώσεις πως κερδάνε εκλογές, άχαστε
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Προφήτες της καταστροφής, σπεκουλαδόροι της συμφοράς
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Οι Τόρις είναι συντηρητικοί, όχι τραμπικοί ρατσιστές
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Τελικά έκανε παρέλαση ή όχι ο Αλόνσο;
4 εβδομάδες ΠΡΙΝ