• emo.gr
  • Επιστήμη
  • Τα ταμπού γύρω από την Ψυχοθεραπεία
Τα ταμπού γύρω από την Ψυχοθεραπεία

Της Δρ Τέσσας Χριστοδούλου, PhD, Κλινικής Ψυχολόγου- Νευροψυχολόγου

Τι είναι η Ψυχοθεραπεία και πώς μπορεί να βοηθήσει;

Είναι πραγματικό το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά ταμπού στο να επισκεφτεί κάποιος έναν Ψυχολόγο και να ξεκινήσει μία ψυχοθεραπευτική παρέμβαση. Η Ψυχοθεραπεία όπως πολλοί πιστεύουν δεν είναι σημάδι αδυναμίας ή ανικανότητας, αλλά ένας πολύ ωφέλιμος τρόπος μείωσης της δυσφορίας. Όσο νωρίτερα εντοπίσει το άτομο ότι χρειάζεται την βοήθεια ειδικού τόσο πιο εύκολα θα μετριάσει το πρόβλημα. Κάποιοι φοβούνται να έρθουν αντιμέτωποι με αυτά τα οποία τους αγχώνουν ή τους στεναχωρούν καθώς σε αρκετές περιπτώσεις προτιμούν να κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα παρά να «εκτεθούν» μπροστά σε κάποιον. Άλλοι πάλι βολεύονται με το πρόβλημα μέχρι τα συμπτώματα να γίνουν τόσο έντονα ώστε να οδηγηθούν στην πλήρη ανημποριά ή αναπηρία. Αυτοί οι άνθρωποι που αποφασίζουν να επισκεφτούν έναν ψυχολόγοι δεν είναι ούτε «τρελοί» ούτε «αδύναμοι» είναι καθημερινοί άνθρωποι με κοινά προβλήματα που θέλουν να γίνουν και πάλι λειτουργικοί και ανεξάρτητοι.

Η δουλειά του ψυχολόγου είναι να βοηθήσει το άτομο να τροποποίησει τις δυσλειτουργικές σκέψεις και προβληματικές συμπεριφορές μέσα από τεχνικές. Κυριαρχεί η άποψη ότι ο ψυχολόγος θα «συμβουλέψει» το άτομο ή θα του πει τι πρέπει να κάνει. Όμως αυτή είναι μία λανθασμένη άποψη καθώς ο ψυχολόγος δεν είναι φίλος για να μας πει τι θα έκανες ο ίδιος στη θέση μας. Είναι αντικειμενικός και δεν εμπλέκεται συναισθηματικά σε οποιαδήποτε σχέση μαζί μας. Επίσης δεν έχει μαγικές λύσεις ή ραβδί. Χρειάζεται προσπάθεια από την πλευρά του θεραπευόμενου, ενώ δημιουργείται ένα ασφαλές πλαίσιο για να εφαρμοστούν οι εναλλακτικές σκέψεις και συμπεριφορές στον πραγματικό κόσμο.

Απαραίτητα στοιχεία για την επιλογή ενός ψυχολόγου είναι η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και η εκπαίδευση σε κάποια ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, η οποία είναι συνήθως τριετής με εποπτεία. Οι Ψυχοθεραπευτές κανονικά έχουν πρώτο πτυχίο ψυχολογίας και ίσως και κάποιο μεταπτυχιακό τίτλο. Για να βρείτε έναν θεραπευτή μπορεί να ρωτήσετε φίλους σας που έχουν κάνει οι ίδιοι ψυχοθεραπεία ή να σας συστήσουν κάποιον που γνωρίζουν. Συχνά βέβαια μία έρευνα στο ιντερνετ σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε άρθρα του θεραπευτή, το βιογραφικό του και την προσέγγιση που χρησιμοποιεί.

Όπως συμβαίνει με όλες τις σχέσεις, έτσι και με την θεραπευτική, χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί και να υπάρξει κλίμα εμπιστοσύνης και σεβασμού ώστε να αξιοποιήσετε στο μέγιστο αυτά τα οποία προσφέρει. Δεν είναι μία σχέση εξάρτησης αν και σε κάποιες δύσκολες στιγμές μπορεί να χρειαστεί πιο συχνή υποστήριξη. Ο Ψυχολόγος δεν κρίνει και δεν έχει την πρόθεση να επισημάνει τα λάθη του θεραπευόμενου, για αυτό δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία πριν το πρώτο σας ραντεβού. Η διαδικασία έχει αρχή, μέση και τέλος, στάδια, φάσεις αλλά η διάρκειά της ποικίλλει ανάλογα με την σοβαρότητα και την χρονιότητα του προβλήματος. Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται μία ή δύο φορές την εβδομάδα κατόπιν συνεννόησης.

Ο στόχος λοιπόν είναι το άτομο να δυναμώσει και να εμπιστεύεται τις δικές του αποφάσεις κάνοντας επιλογές που θα του φέρνουν ευχάριστα συναισθήματα.

 

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Κασσελίστας -υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ 2-0
    Τζάκρη και Πούλου τα γκολ στις καθυστερήσεις
  • Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ μετά από 15 χρόνια: το λες και κανονικότητα
  • Σιγά τον Μασκ. Αφού μάζεψε όλο το χαρτί, έγινε Υπουργός. Και οι δικοί μας το κάνουν αυτό, αλλά ανάποδα
  • Επιμένει ο Τραμπ στη νοθεία. Κατάλαβε πως τον έβγαλαν για να τον εκθέσουν