- emo.gr
- Παιχνίδια Εξουσίας
- Οικονομία
- Τέλος της «προστασίας» για τα δάνεια με εγγύηση ελληνικού Δημοσίου
Στην πλήρη απελευθέρωση ως προς την πώλησή τους σε funds προχώρησε τελικά η κυβέρνηση για τα δάνεια που φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου
Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, τα δάνεια που φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου και για τα οποία στον τελευταίο νόμο (4389/2016) προβλεπόταν η επ’ αόριστον εξαίρεση από τις διαδικασίες πώλησης, παύουν να τελούν υπό καθεστώς προστασίας και θα πωλούνται ή θα μεταβιβάζονται χωρίς κανέναν περιορισμό.
Χωρίς προστασία βρίσκονται πλέον και τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε χαρακτηριζόμενες ευάλωτες ομάδες (σεισμόπληκτους, πυρόπληκτους και θύματα λοιπών φυσικών καταστροφών). Ειδικά για τις συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων το οικονομικό επιτελείο επιδίωκε την εξαίρεσή τους, ωστόσο η επιμονή των δανειστών για ολική απελευθέρωση των εγγυημένων δανείων απεδείχθη αξεπέραστη και οδήγησε σε κυβερνητική αναδίπλωση.
Με την ίδια τροπολογία επιδεινώνεται και η θέση όσων τελούν υπό καθεστώς προστασίας έως τις 31/12/2017 και συγκεκριμένα οι δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία, αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι δεν αλλάζει το χρονικό όριο της προστασίας για την πώληση ή τη μεταβίβασή τους, αίρεται η πρόνοια, βάσει της οποίας για τα δάνεια αυτά δεν επιτρεπόταν η αλλαγή διαχειριστή. Πλέον, τα δάνεια αυτά θα μπορούν να ανατίθεται προς διευθέτηση και είσπραξη σε εταιρείες διαχείρισης, ωστόσο η κυριότητά τους θα παραμένει στην τράπεζα που τα χορήγησε.
Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε πως αν καταπέσουν δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και πρέπει να πληρωθούν από το κράτος, δεν θα προστίθενται στο έλλειμμα, οπότε και δεν θα ενεργοποιείται εξαιτίας τους ο «κόφτης» δαπανών.
Με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο τέλος Μαρτίου του 2016 το ύψος των δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου ανερχόταν στα 13,703 δισ. ευρώ.
Αναλυτικότερα: 7,492 δισ. ευρώ αποτελούσαν κρατικές εγγυήσεις προς φορείς της γενικής κυβέρνησης εκ των οποίων τα 6,515 δισ. ευρώ σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, τα 907 εκατ. ευρώ σε νομικά πρόσωπα και τα 71 εκατ. ευρώ σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).
Προς τους φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης το ύψος των δανείων ανερχόταν στα 6,211 δις ευρώ εκ των οποίων: Τα 2,997 δις. ευρώ σε δημόσιες επιχειρήσεις, το 1,576 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και το 1,638 εκατ. ευρώ σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων φυσικών καταστροφών (πυρόπληκτα, σεισμόπληκτα και άλλες ειδικές κατηγορίες).
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, εκ των δανείων αυτών τα «κόκκινα» είναι περίπου 3 δις ευρώ. Αναλογικά το μεγαλύτερο ποσοστό «κόκκινων» δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου κατέχουν τα δάνεια σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
-
Τα σημάδια της άτυπης κατάθλιψης
1 ημέρα ΠΡΙΝ -
“Πρέπει να τελειώνουμε με τον Μούσκο”
2 ημέρες ΠΡΙΝ -
Αξιωματικοί Αντιπολίτευσης
6 ημέρες ΠΡΙΝ -
Ψίθυροι καρδιάς
6 ημέρες ΠΡΙΝ