- emo.gr
- Slider
- Δίχως τέλος η τραγωδία στην Ιταλία
Η Ιταλία είναι εξόχως σεισμογενής χώρα καθώς εδράζεται σε αρκετές ενεργές τεκτονικές πλάκες, ενώ παράλληλα η αντισεισμική θωράκιση των κατοικιών με πολλά παλιά κτίσματα, παραμένει ζητούμενο- οι φονικότεροι σεισμοί κατά τον 21ο αιώνα
Οι χειρότεροι φόβοι δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν: σε τουλάχιστον εκατόν είκοσι ανέρχονται οι νεκροί από τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που ισοπέδωσε κωμοπόλεις και χωριά στην κεντρική Ιταλία τα ξημερώματα, σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.
«Υπάρχουν τουλάχιστον εκατόν είκοσι ζωές που χάθηκαν και αυτός δεν είναι ακόμη ο οριστικός απολογισμός», δήλωσε ο κ. Ρέντσι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ριέτι, ευρισκόμενος σε ελάχιστη απόσταση από την περιοχή που επλήγη από τον σεισμό. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, επικαλούμενος τα μέχρι στιγμής στοιχεία, μίλησε για 368 τραυματίες από τον φονικό σεισμό.Τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώθηκαν στο Ακούμολι, κοντά στο επίκεντρο, καθώς και στην Αματρίτσε, όπου τα τρία τέταρτα των σπιτιών έχουν καταστραφεί.
Ο σεισμός έπληξε την περιοχή στις 03:36 το πρωί, με επίκεντρο 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ρώμης, κοντά στην Περούτζα. Η σεισμική δόνηση ήταν σχετικά επιφανειακή, με εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία δεν έχει ζητήσει διεθνή συνδρομή, αλλά παρά ταύτα κλιμάκιο της ΕΜΑΚ βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα. καθώς δεκάδες είναι οι εγκλωβισμένοι που παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια . Πολλά παιδιά ανάμεσα στα θύματα . Με γυμνά χέρια σκάβουν οι εθελοντές. Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων.
Η Ιταλία, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη, παρακολουθεί μουδιασμένη τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται ώρα με την ώρα διαρκώς από το που συγκλόνισε τη χώρα. Σωστικά συνεργεία, εθελοντές, πολίτες δίνουν μάχη με το χρόνο για να εντοπίσουν και να ανασύρουν ζωντανούς τους εγκλωβισμένους κάτω από τα συντρίμμια, ο τελικός αριθμός των οποίων αναμένεται δυστυχώς να ανέβει κι άλλο.
Οι πιο μεγάλοι σεισμοί στην Ιταλία κατά τον 21ο αιώνα
2012: 25 νεκροί στην Εμίλια-Ρομάνια: Στις 20 Μαΐου 2012, σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών Ρίχτερ, σημειώθηκε μεταξύ των πόλεων Μόντενας και Φεράρας, στα βορειοανατολικά, προκαλώντας έξι νεκρούς και σημαντικότατες ζημιές στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Εννέα ημέρες αργότερα, άλλη μία δόνηση 5,8 Ρίχτερ έπληξε την ίδια περιοχή, προκαλώντας τον θάνατο 19 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 350. Οκτώ χιλιάδες άνθρωποι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις κατεστραμμένες οικίες τους και να προστεθούν στουςέξι χιλιάδες των αστέγων από την πρώτη δόνηση στις 20 του μηνός.
2009: 300 νεκροί στην Λ’ Άκουϊλα: Στις 6 Απριλίου 2009, ισχυρή δόνηση έπληξε την κεντρική Ιταλία, με αποτέλεσμα 300 νεκρούς και χιλιάδες αστέγους. Περισσότερες ζημιές υπέστη η Λ’ Άκουϊλα πρωτεύουσα της ορεινής επαρχίας Αμπρούτσι, στο πανεπιστήμιο της οποίας φοιτούσαν και 234 Έλληνες. Ο σεισμό ςάνοιξε μεγάλες οικονομικές ληγές από τις οποίες η πόλη δεν έχει συνέλθει ακόμη, με πολλούς από τους αστέγους να μην έχει γίνει δυνατό να μετακομίσουν σε μόνιμες κατοικίες. Πρωτόδικα είχαν καταδικασθεί σε εξαετή κάθειρξη αρκετοί επιστήμονες (οι οποίοι αθωώθηκαν από το Εφετείο το 2014) διότι δεν είχαν εκτιμήσει τη σεισμική επικινδυνότητα της Λ’ Άκουϊλα, με αποτέλεσμα να παραμείνει η πόλη αθωράκιστη σεισμικά.
31 Οκτωβρίου 2002: Τριάντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι 60 τραυματίσθηκαν από σεισμική δόνηση στην κοινότητα Σαν Τζουλιάνο στην Απουλήια. Είκοσι επτά παιδιά κι η δασκάλα τους βρήκαν τραγικό θάνατο όταν κατέρρευσε το σχολείο τους.
Η Ιταλία είναι εξόχως σεισμογενής χώρα καθώς εδράζεται σε αρκετές ενεργές τεκτονικές πλάκες, οι οποίες δίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα πολύ έντονη σεισμική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα η αντισεισμική θωράκιση των κατοικιών με πολλά παλιά κτίσματα, παραμένει ζητούμενο.
(Ανανεωμένο): οι νεκροί έφτασαν τους 247 και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός θα ανέλθει περαιτέρω
-
Τα σημάδια της άτυπης κατάθλιψης
3 ημέρες ΠΡΙΝ -
“Πρέπει να τελειώνουμε με τον Μούσκο”
3 ημέρες ΠΡΙΝ -
Αξιωματικοί Αντιπολίτευσης
1 εβδομάδα ΠΡΙΝ -
Ψίθυροι καρδιάς
1 εβδομάδα ΠΡΙΝ