- emo.gr
- Επιστήμη
- Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή
Της Δρ Τέσσας Χριστοδούλου PhD, Κλινικής Ψυχολόγου- Νευροψυχολόγου
Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (ΓΑΔ) περιγράφει την εκτεταμένη, μη ρεαλιστική ανησυχία. Ακόμα και χωρίς αφορμή το άτομο αισθάνεται ένταση που δεν μπορεί να διαχειριστεί.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα ποικίλλουν σε συνδυασμό, συχνότητα και ένταση. Η υπερβολική ανησυχία για καθημερινά προβλήματα όπως η δουλειά, τα οικονομικά, η υγεία και οι σχέσεις είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά της. Για παράδειγμα, κάποιος ανησυχεί για την ασφάλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή πιστεύει πως κάτι κακό θα συμβεί. Η ανησυχία μπορεί να ξεκινά από την στιγμή που ξυπνά το άτομο και να συνεχίζεται όλη την ημέρα. Συχνά εμφανίζονται σύνοδα νοητικά συμπτώματα που περιλαμβάνουν: δυσκολία συγκέντρωσης, εκνευρισμό, κόπωση, διαταραχές μνήμης, ευθιξία και έμμονες σκέψεις. Καθώς και ψυχοσωματικές αντιδράσεις όπως γαστρεντερικές διαταραχές, τρέμουλο, εφίδρωση, ημικρανίες, μυϊκούς πόνους, ταχυπαλμία, αϋπνία και δερματολογικά προβλήματα.
Η ΓΑΔ σε παιδιά και εφήβους
Δεν είναι σπάνιο τα συμπτώματα της ΓΑΔ να εκδηλωθούν ακόμα και στη διάρκεια της παιδικής ή εφηβικής ηλικίας. Χαρακτηριστική είναι η αμφιβολία και αμφισβήτηση των ικανοτήτων στο σχολείο, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, η ανάγκη για επιβεβαίωση και η συνεχής ενθάρρυνση. Επίσης εμφανίζεται άγχος προκειμένου το παιδί να είναι αρεστό στον κοινωνικό περίγυρο, παρουσιάζεται τελειοθηρία και διαρκής ανάγκη διαβεβαιώσεων.
Διάγνωση και Αίτια
Για τη διάγνωση απαιτείται συνεχής εμφάνιση των συμπτωμάτων για τουλάχιστον 6 μήνες. Η ΓΑΔ είναι 2 με 3 φορές πιο συχνή στις γυναίκες και στα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό. Αν μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να εμφανιστεί Κατάθλιψη, εξάρτηση από ουσίες και εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα αίτια δεν είναι απολύτως γνωστά. Αιφνίδιες αλλαγές που μπορεί το άτομο να βιώσει σε κάθε περίοδο της ζωής του επίσης μπορεί να συντελέσουν στην ανάπτυξη της αν δεν υπάρχουν επαρκείς δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Ως μία μορφή «λεκτικής επίλυσης» η ανησυχία αρχικά αποτρέπει αρνητικές εμπειρίες αλλά τελικά εγκλωβίζει το άτομο στη αποφυγή και την αναβλητικότητα.
Υπάρχει θεραπεία;
Η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή όταν χρειάζεται έχει τα πιο άμεσα αποτελέσματα. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, καταγράφονται οι σκέψεις και οι συμπεριφορές που σχετίζονται με τα συμπτώματα. Το άτομο εκπαιδεύεται στη διαχείριση της ανησυχίας, αμφισβητεί τις δυσλειτουργικές σκέψεις μέσω συμπεριφορικών πειραμάτων και μαθαίνει ωφέλιμες στρατηγικές λειτουργικής επίλυσης προβλημάτων για την αντιμετώπιση της αναβλητικότητας.
-
Πολυτεχνείο: Πολιτικές τελετουργίες ή το τραπέζι του Ινδιάνου
1 εβδομάδα ΠΡΙΝ -
Κράτα σημειώσεις πως κερδάνε εκλογές, άχαστε
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Προφήτες της καταστροφής, σπεκουλαδόροι της συμφοράς
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Οι Τόρις είναι συντηρητικοί, όχι τραμπικοί ρατσιστές
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Τελικά έκανε παρέλαση ή όχι ο Αλόνσο;
4 εβδομάδες ΠΡΙΝ