- emo.gr
- Ιστορία
- Η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα
Με τέσσερις επισκέψεις Προέδρων μέσα σε εβδομήντα (από το 1946) χρόνια από το πέρασμα στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ (μετά την Αγγλία) δεν είμαστε ακριβώς «σημαντικοί» για την Υπερδύναμη
Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ήταν ό πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος που επισκέφτηκε την Ελλάδα. Για δυο ημέρες στις 14 και 15 Δεκεμβρίου του 1959 βρέθηκε στη χώρα μας, σταθμός στην περιοδεία «ειρήνης και καλής θέλησης» που περιλάμβανε επισκέψεις σε έντεκα κράτη.
Ήταν η εποχή του Ψυχρού Πολέμου με την αντιπαράθεση ΗΠΑ – Σοβιετικής Ένωσης και των συμμάχων τους να βρίσκεται στην αρχή της ενώ περιφερειακές συγκρούσεις, όπως αυτή μεταξύ Πακιστάν-Ινδίας βρίσκονταν σε εξέλιξη.
Η συνειδητοποίηση για την τρομακτική απειλή του πυρηνικού πολέμου είχε οδηγήσει τις πολιτικές ηγεσίες σε κινήσεις για αποκλιμάκωση και συνεννόηση. Το ταξίδι του Αϊζενχάουερ εντάσσονταν σε αυτή την προσπάθεια.
Στην Αθήνα, την οποία είχε επισκεφθεί και επτά χρόνια νωρίτερα, το 1952, ως αρχηγός του ΝΑΤΟ, ο «Άικ» έτυχε ενθουσιώδους λαϊκής υποδοχής, (δημοσιεύματα της εποχής κάνουν λόγω για ένα εκατομμύριο ανθρώπους) και εξαιρετικών εκδηλώσεων φιλοξενίας εκ μέρους των ελληνικών αρχών.
Στις συνομιλίες του Αμερικανού Προέδρου με το βασιλικό ζεύγος, Παύλο και Φρειδερίκη, με τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή (και αρχηγό τότε της ΕΡΕ ), και μέλη της κυβέρνησης του, καθώς και με την ηγεσία του Ελληνικού Στρατεύματος.
Υπερτονίστηκε ιδιαιτέρως η στενή σχέση των δύο χωρών που αναπτύχθηκε με τη συμπαράταξη τους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κυρίως όμως, με την τεράστια στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, η οποία και υπερκέρασε τη βοήθεια των ανατολικών χωρών προς τον «Δημοκρατικό Στρατό».
Οι διμερείς σχέσεις αναπτύχθηκαν περαιτέρω, με αφορμή την οικονομική αρωγή των ΗΠΑ, αμέσως μετά τη λήξη του Εμφυλίου.
Στην νέα εποχή, τονίστηκε, ότι ιδιαίτερο βάρος είχε ο κοινός αγώνας για την υπεράσπιση των αξιών του Δυτικού Κόσμου μέσω και τις στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Τα δύο μέρη εξέτασαν την κατάσταση στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο και εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την προοπτική ανεξαρτησίας τη Κύπρου. Επίσης αντάλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου του Ελληνικού Λαού.
Για την αναχώρηση του Αϊζενχάουερ συγκεντρώθηκε εκ νέου πλήθος κόσμου. Ενδεικτικό του κλίματος της εποχής είναι το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος αναχώρησε για την συνέχεια της περιοδείας του με το καταδρομικό «Des Moines» από το Φάληρο, στο οποίο είχε καταπλεύσει από τις 13 Δεκεμβρίου ο Έκτος Στόλος των ΗΠΑ με ναυαρχίδα το αεροπλανοφόρο “Essex”.
Πάντως με τέσσερις επισκέψεις Προέδρων μέσα σε εβδομήντα (από το 1946) χρόνια από το πέρασμα στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ (μετά την Αγγλία) δεν είμαστε ακριβώς «σημαντικοί» για την Υπερδύναμη, όσο και αν θέλουμε να πιστεύουμε το αντίθετο.
-
Προσωπικές “αναστάσεις”
2 ημέρες ΠΡΙΝ -
Τα έθιμα της Μεγάλης Πέμπτης
4 ημέρες ΠΡΙΝ -
Ο μισοπάλαβος κι αποκτηνωμένος πρέζας της Τρούμπας
4 ημέρες ΠΡΙΝ -
NBA: ματς χωρίς αύριο για τα play in σε Δύση & Ανατολή
6 ημέρες ΠΡΙΝ -
Πρωτάθλημα χωρίς εξτρέμ και δεκάρι
6 ημέρες ΠΡΙΝ