- emo.gr
- Παιχνίδια Εξουσίας
- Διεθνή
- Τα «Γεράκια του Κουρδιστάν» πίσω από την επίθεση στην Πόλη!
Για την Τουρκία όμως, PKK, ΤΑΚ και Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) των Κούρδων της βόρειας Συρίας είναι μία και η αυτή οργάνωση, υπό την ηγεσία του Αμπντουλάχ Οτζαλάν
H κουρδική αποσχιστική οργάνωση «Γεράκια του Κουρδιστάν» (TAK), η οποία προέρχεται από τις τάξεις του Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση, το βράδυ του Σαββάτου, στην Κωνσταντινούπολη, η οποία κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 38 ανθρώπους και τον τραυματισμό άνω των 150.
Η οργάνωση δρα από το 2006 και οι αναλυτές ερίζουν για το κατά πόσον βρίσκεται σε αντίθεση με την ηγεσία του PKK ή χρησιμοποιείται για βομβιστικές ενέργειες για τις οποίες το κουρδικό αντάρτικο δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη.
Για την Τουρκία όμως, PKK, ΤΑΚ και Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) των Κούρδων της βόρειας Συρίας είναι μία και η αυτή οργάνωση, υπό την ηγεσία του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις τουρκικές φυλακές από το 1999.
Στην ανακοίνωσή τους, τα «Γεράκια του Κουρδιστάν» σημειώνουν ότι δύο μαχητές τους έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση κοντά στο στάδιο της Μπεσίκτας, το Σάββατο.
Σύσκεψη ασφαλείας υπό τον Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε εξάλλου την Κυριακή το απόγευμα σύσκεψη υπουργικών στελεχών και ανώτατων στελεχών των μηχανισμών ασφαλείας του τουρκικού κράτους για την εξέταση της κατάστασης, μετά το τρομοκρατικό πλήγμα στην Κωνσταντινούπολη. Νωρίτερα, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είχε κηρύξει τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε «δείξει» νωρίτερα το Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν (ΡΚΚ) ως υπεύθυνο για την τρομοκρατική επίθεση. «Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά μπορούμε να πούμε χωρίς αμφιβολία ότι οι εκρήξεις ήταν έργο του ΡΚΚ», είχε υπογραμμίσει.
Κατά την επίσκεψή του σε νοσοκομείο της πόλης, στο οποίο νοσηλεύoται αρκετοί εκ των τραυματιών, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η επίθεση συνιστά «ευκαιρία» για τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας να εντατικοποιήσουν τις επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων.
-
Ο φιλόσοφος που φεύγοντας προέβλεψε τους “χαλεπούς καιρούς”
7 ώρες 27 λεπτά ΠΡΙΝ -
Πόσες μέρες κρατά η γιορτή της Πεντηκοστής;
11 ώρες 22 λεπτά ΠΡΙΝ -
Σοκ με Φαλ, η κίνηση του γιατρού που παρεξήγησαν όλοι
11 ώρες 26 λεπτά ΠΡΙΝ