- emo.gr
- Slider
- Μπλοφάρει ή σοβαρολογεί ο Σόιμπλε;
Όπως κι αν έχει η ιστορία των επτά τελευταίων ετών έχει δείξει ότι έχει τον τρόπο να επιβάλει τις απόψεις του.
Οπότε δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν τελικά νομοθετηθούν τα προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα μετά το 2018 προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.
Η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος βρίσκεται μπλοκαρισμένη και μόνο αν υπάρξουν εκατέρωθεν ενέργειες από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές θα καταστεί δυνατή η ολοκλήρωσή της.
Η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup, χαρακτηρίστηκε «εποικοδομητική».Όμως, το γεγονός ότι δεν αποφασίστηκε η επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, από μόνο του επιβεβαιώνει τις σημαντικές δυσκολίες που υπάρχουν στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Δυσκολίες που δεν μπορούν να ξεπεράσουν οι τεχνοκράτες της ΕWG, ούτε οι επικεφαλής των θεσμών σε επιτόπιες διαπραγματεύσεις στην Αθήνα.
Το ΔΝΤ εξακολουθεί να επιμένει στη θέση του πως το πρόγραμμα με τη σημερινή του μορφή δεν πρόκειται να οδηγήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Ζητάει είτε να μειωθούν τα πλεονάσματα, οπότε θα χρειαστεί μεγαλύτερη παρέμβαση των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του χρέους, είτε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει από τώρα δημοσιονομικά μέτρα για διασφάλιση του στόχου.
Η κυβέρνηση αποδέχεται την παράταση του «κόφτη» μετά το 2018 για λήψη μέτρων σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου των πλεονασμάτων, ωστόσο δεν δέχεται να νομοθετήσει τα μέτρα τώρα, για ευνόητους λόγους. Η Κομισιόν βρίσκεται κοντά στην ελληνική θέση, αλλά, παρότι επηρεάζει πολιτικά, δεν έχει καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση.
Η γερμανική θέση μέχρι τώρα ήταν ότι πρέπει και το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, αλλά και να υπάρξουν τώρα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Με άλλα λόγια, για τους Γερμανούς η μόνη λύση για να επιτευχθεί συμφωνία είναι να ικανοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση το ΔΝΤ νομοθετώντας τώρα τα προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα.
Προχθές, με συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός της Ευρωζώνης, μιλώντας για ένα νέο πρόγραμμα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), για το οποίο θα απαιτηθεί έγκρισή του από το γερμανικό και ενδεχομένως και άλλα κοινοβούλια.
Η παραπάνω δήλωση προκάλεσε επιφυλάξεις στις Βρυξέλλες, γιατί κανένας δεν μπορεί να μαντέψει τις πραγματικές προθέσεις του Γερμανού υπουργού, ο οποίος στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις τον Ιούλιο του 2015 είχε επιχειρήσει ή μπλόφαρε να θέσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.
Τη δήλωση αυτή την έκανε για να φοβίσει την κυβέρνηση ότι τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα αν φύγει το ΔΝΤ ή για να μας εμπλέξει σε μια ατέρμονη νέα διαπραγμάτευση οδηγώντας τη χώρα στο χείλος μιας χρεοκοπίας όπως το καλοκαίρι του 2015;
Σε κάθε περίπτωση η Κομισιόν, παρότι βρίσκεται σε ανοικτή κόντρα με το ΔΝΤ για το θέμα της Ελλάδας, δεν δείχνει καθόλου ενθουσιώδης απέναντι στη δήλωση Σόιμπλε.Κι αυτό γιατί ένα νέο πρόγραμμα όπως το εννοεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πέρα ότι θα πάρει χρόνο για να συμφωνηθεί, θα πρέπει επιπλέον να εγκριθεί από εθνικά κοινοβούλια και κανένας δεν εγγυάται ότι σε μια περίοδο εκλογών στην Ολλανδία και τη Γερμανία, τελικά θα περνούσε
Επομένως το ερωτηματικό παραμένει: μπλοφάρει ή σοβαρολογεί ο Σόιμπλε;
Όπως κι αν έχει η ιστορία των επτά τελευταίων ετών έχει δείξει ότι έχει τον τρόπο να επιβάλει τις απόψεις του.
Οπότε δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν τελικά νομοθετηθούν τα προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα μετά το 2018 προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.
-
Τα σημάδια της άτυπης κατάθλιψης
2 ημέρες ΠΡΙΝ -
“Πρέπει να τελειώνουμε με τον Μούσκο”
2 ημέρες ΠΡΙΝ -
Αξιωματικοί Αντιπολίτευσης
1 εβδομάδα ΠΡΙΝ -
Ψίθυροι καρδιάς
1 εβδομάδα ΠΡΙΝ