- emo.gr
- Παιχνίδια Εξουσίας
- Διεθνή
- Άνθρακες η Προεδρία Τραμπ για την Ελλάδα
Όσοι πανηγύρισαν την οριακή νίκη Τραμπ, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν δικαιώνονται από τις εξελίξεις. Ο φιλέλλην Τραμπ ήταν κάτι παραπάνω από μια ουτοπία: ήταν λάθος.
Λίγες ημέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μελβούτ Τσαβούσογλου έκανε την έκπληξη στηρίζοντας Τραμπ, παρά τις εκπεφρασμένες θέσεις του για τους μουσουλμάνους: «Η Άγκυρα θα ενισχύσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η εκλογή Τραμπ θα είναι θετική για την Τουρκία».
Την ίδια ώρα η Αθήνα έβλεπε την εκλογή Τραμπ ως ευκαιρία για τη διαπραγμάτευση αλλά και για τα ελληνοτουρκικά. Οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να διαψεύδουν πανηγυρικά αυτές τις προσδοκίες.
Ο συλλογισμός της Αθήνας στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης ήταν λογικός πλην όμως απλοϊκός και δεν λάμβανε υπόψη τη δυναμική των αλλαγών. Ο Μπαράκ Ομπάμα πίεζε για λύση με παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ θα διατηρούσε, σύμφωνα με το σενάριο, ουδέτερη στάση. Αυτό θα διευκόλυνε το μπλόκο στην ψήφιση νέων αντιλαϊκών μέτρων που ζητά το ΔΝΤ.
Στη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου, τα πράγματα ωστόσο εξελίχθηκαν αρνητικά. Η τοποθέτηση του αμερικανού εκπροσώπου -για πρώτη φορά μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ- δεν έκρυβε καμία έκπληξη. Η στάση που κράτησε ήταν ίδια και απαράλλαχτη με εκείνη που είχε επί Ομπάμα.
Την ίδια στιγμή, ο Τεντ Μάλοχ, ο άνθρωπος που φέρεται ως ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ε.Ε., προχωρούσε σε νέες δηλώσεις για ένα ενδεχόμενο Grexit.
Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού, η Αθήνα εκτιμούσε ότι η πολιτική του Τραμπ θα εστιάσει στις καλές σχέσεις με τη Ρωσία και σε ευνοϊκή για την Ελλάδα στάση προς την Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωνε σχετικά με την Τουρκία ότι «η γειτονική χώρα διατρέχεται από πάρα πολλές αντιθέσεις και αντιφάσεις, και αυτό δυσκολεύει το ρόλο που θέλουν οι Αμερικανοί που πρόσκεινται φιλικά προς αυτήν». Υποστήριζε μάλιστα ότι η προηγούμενη διοίκηση των ΗΠΑ δεν κατανοούσε “με τον τρόπο που θα θέλαμε εμείς να κατανοήσει” το Κυπριακό.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας φέρεται να ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να σταματήσει την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ προς τους Κούρδους πολιτοφύλακες (YPG) στη Συρία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης στην από κοινού ανάληψη δράσης για την ανακατάληψη της πόλεων Ράκα και αλ Μπάμπ στη Συρία (NTV). Τέλος ο Ερντογάν ζήτησε την υποστήριξη του Τραμπ στη μάχη κατά του δικτύου του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν (NTV) . Είναι ενδεικτικό ότι ο αρχηγός της CIA αναμένεται την Πέμπτη να πραγματοποιήσει στην Τουρκία το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό.
Ο Ερντογάν ευελπιστεί ότι ο Τραμπ θα του «παραδώσει» τον Φετουλάχ Γκιουλέν που κατοικεί στην Πενσιλβάνια και κατηγορείται για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Ο Ερντογάν θεωρεί ότι ο Τραμπ θα προσεγγίσει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις με ρεαλισμό, μια προσέγγιση που δεν θα περιλαμβάνει τις «ευαισθησίες Ομπάμα» περί καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το μόνο πρόβλημα για την Τουρκία είναι η πιθανή προσέγγιση Ρωσίας-ΗΠΑ και οι συνέπειες που ενδεχομένως υπάρξουν όσον αφοράτο μέλλον των Κούρδων της Συρίας. Εάν οι δύο μεγάλες δυνάμεις συμφωνήσουν, η Τουρκία θα περιορισθεί να εκφράζει απλώς το ενδιαφέρον και τις ανησυχίες της. Η έκδοση Γκιουλέν θα μπορούσε να είναι το αντάλλαγμα.
Η πάγια τακτική του Τούρκου προέδρου να βάζει μια σειρά θεμάτων προς τις μεγάλες δυνάμεις, με στόχο να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί. Τα θέματα που απασχολούν σήμερα την Άγκυρα είναι πολλά. Τόσο προς την Ανατολή όσο και προς τη Δύση.
Ο κίνδυνος που υπάρχει για την Αθήνα είναι σαφής και μεγάλος. Εάν η γείτονα δεν κερδίσει κάτι προς τα Ανατολικά είναι πολύ πιθανόν να στραφεί προς τα Δυτικά, κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση.
Η φορά των γεγονότων προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στην Αθήνα, καθώς το γεωπολιτικό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολυπαραγοντικό και εν πολλοίς απρόβλεπτο.
Για ακόμη μία φορά η απλοϊκή ανάλυση πέφτει στο κενό. Άνθρακες η Προεδρία Τραμπ για την Ελλάδα.
Όσοι πανηγύρισαν την οριακή νίκη Τραμπ, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν δικαιώνονται από τις εξελίξεις. Ο φιλέλλην Τραμπ ήταν κάτι παραπάνω από μια ουτοπία: ήταν λάθος.
-
Η Πόλη, η Αναγέννηση, ο Κολόμβος!
2 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Ποιοι βολεύονται με τα σενάρια “κόμματος Σαμαρά”;
2 εβδομάδες ΠΡΙΝ