- emo.gr
- Slider
- Πυρ ομαδόν κατά ΔΝΤ!
Σε μια ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα σύμπλευση,ταύτιση απόψεων και σοβαρών ειχειρημάτων προς ένα διεθνή Οργανισμό, Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας “γλεντούν” το ΔΝΤ!
Σε μια ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα σύμπλευση,ταύτιση απόψεων και σοβαρών ειχειρημάτων προς ένα διεθνή Οργανισμό, Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας “γλεντούν” το ΔΝΤ!
Το υπουργείο Οικονομικών αμφισβητεί τις αναφορές του Ταμείου περί χαμηλών μεταρρυθμιστικών επιδόσεων, θυμίζοντας ότι μόνο τους τελευταίους μήνες ψηφίστηκαν οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, στη φορολογία, στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών κι ως εκ τούτου δεν δικαιολογείται το ότι η ομάδα της Ν. Βελκουλέσκου δεν έλαβε τίποτα από αυτά υπόψιν της, ούτε καν στην Ανάλυση Βιωσιμότητας του χρέους, που συμπεριλαμβάνει ακόμα πιο δυσοίωνες παραδοχές.
Καίρια η επισήμανση του Ε. Τσακαλώτου για την επιμονή του ΔΝΤ να μη λαμβάνει υπόψιν την υπεραπόδοση του 2016 και να εμμένει σε προβλέψεις για πλεονάσματα 1,5%, κάτι που δημιουργεί μεγάλες διαφορές με τις αντίστοιχες προβλέψεις των λοιών Θεσμών και στρεβλώνει τις προβολές του χρέους στο μέλλον.
Στην Έκθεση του το Ταμείο υποστηρίζειότι αν και τα φορολογικά έσοδα ήταν όντως μεγαλύτερα και οι μακροοικονομικές επιδόσεις καλύτερες, ένα μεγάλο μέρος αυτής της υπεραπόδοσης απορροφήθηκε από την εξόφληση των κρατικών χρεών προς τους ιδιώτες.
Στην αντιπαράθεση για μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, ο Ε. Τσακαλώτος επιχειρεί να καταρρίψει τα επιχειρήματα του Ταμείου, υποστηρίζοντας ότι η ομάδα της Ν. Βελκουλέσκου λίγο ως πολύ συγκρίνει… πορτοκάλια με μήλα, άποψη που είχε εκφράσει επί της ουσίας και η Κομισιόν. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ στους υπολογισμούς για το αφορολόγητο μπλέκει τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στα άτομα που ζουν κάτω από την ίδια στέγη με τα στοιχεία της Φορολογικής Διοίκησης, αγνοώντας ότι μόνο τα ζευγάρια μπορούν να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση, ενώ από την άλλη στους υπολογισμούς για το ύψος των συνταξιοδοτικών δαπανών δεν λαμβάνει υπόψιν ότι στο ίδιο “καλάθι” μπαίνει και η προβλεπόμενη κρατική επιχορήγηση και η δαπάνη του Κράτους για τους δημοσίους υπαλλήλους, κάτι που δεν συμβαίνει με άλλες χώρες, με τις οποίες επιχειρείται η σύγκριση.
Αιχμηρός και ο Στουρνάρας κατά του ΔΝΤ!
Ένα ασυνήθιστα επιθετικό ύφος χρησιμοποιεί και ο Γ. Στουρνάρας στη δική του γραπτή δήλωση ως απάντηση στις προβλέψεις του ΔΝΤ.
Ο Διοικητής της ΤτΕ αμφισβητεί ευθέως τις προβλέψεις του Ταμείου για το ΑΕΠ, ειδικά από τη στιγμή που επηρεάζουν τη δυναμική του Χρέους, ενώ δεν κρύβει την ενόχληση του για την επιμονή του ΔΝΤ να προβλέπει το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, για την οποία θα πρέπει να κρατηθεί ένα “μαξιλάρι” 10 δισ ευρώ, χωρίς να εξηγεί το πώς και το γιατί και μάλιστα με φόντο τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ και του SSM που δείχνουν ότι ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας βρίσκεται στο 18%.
Η αντιπαράθεση του Γ. Στουρνάρα με το ΔΝΤ για τις τράπεζες είναι παλιά, καθώς όταν βρισκόταν στη θέση του υπουργού Οικονομικών είχε συγκρουστεί μετωπικά με τον Π. Τόμσεν, ο οποίος είχε επιχειρήσει να δυναμιτίσει μια από τις αξιολογήσεις υποστηρίζοντας χωρίς σοβαρά επιχειρήματα ότι οι τράπεζες χρειάζονταν μεγαλύτερη κεφαλαιακή ενίσχυση.
Στην ίδια δήλωση με την οποία ο Γ. Στουρνάρας “αδειάζει” τις εκτιμήσεις του Ταμείου για το τρέχον πρόγραμμα, επιτίθεται με σφοδρότητα στους χειρισμούς του ΔΝΤ στη διάρκεια του 2ου Μνημονίου, με αφορμή τη σχετική απολογιστική έκθεση του Ταμείου, εγκαλώντας το ΔΝΤ για παντελή έλλειψη διάθεσης αυτοκριτικής
- Το Ταμείο επέμενε σε περισσότερα και όλο περισσότερα παραμετρικά δημοσιονομικά μέτρα- δηλαδή σε μεγαλύτερη λιτότητα- αγνοώντας ακόμα και τους δικούς του υπολογισμούς για τους πολλαπλασιαστές (δηλαδή για την επίπτωση στο ΑΕΠ) και υποεκτιμώντας επίμονα τις επιδόσεις ως προς τη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος
- Το Ταμείο ευθυνόταν για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης του 2013, καθώς ζητούσε αδικαιολόγητα περισσότερα μέτρα, παρά το ότι ήταν εμφανές ότι οι εξελίξεις οδηγούσαν σε ένα υπερπλεόνασμα
- Το Ταμείο επέμενε στην ανάγκη πρόσθετης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, αγνοώντας τις απόψεις της ΕΚΤ και της ΤτΕ, υπερεκτιμώντας τις κεφαλαιακές ανάγκες και υποεκτιμώντας τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία
- Το Ταμείο επίμονα υποεκτιμούσε τις μεταρρυθμιστικές επιδόσεις, αγνοώντας μεταξύ άλλων και τις σχετικές αναφορές του ΟΟΣΑ
Εκεί που πραγματικά «φωογραφίζει» τον Π. Τόμσεν- είναι οι αναφορές του ΔΝΤ περί υποτιθέμενης προτίμησης της τότε ελληνικής κυβέρνησης σε ένα εμπροσθοβαρές δημοσιονομικό πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντας επί της ουσίας αυτούς τους ισχυρισμούς ως ψευδείς.
Η κατάληξη της δήλωσης Στουρνάρα δείχνει ευθέως τον Τόμσεν και όσον αφορά στην αρχιτεκτονική της Ανάλυσης Βιωσιμότητας του Χρέους, στο πλαίσιο του 2ου Μνημονίου. “Αντί να αναφέρεται ψευδώς στις προτιμήσεις των ελληνικών Αρχών, θα ήταν πιο ακριβές να αναφέρει ότι οι περιορισμοί της χρηματοδότησης του ελληνικού Χρέους και η έλλειψη εμπροσθοβαρούς ελάφρυνσης του, καθόρισαν τους δημοσιονομικούς στόχους”, τονίζει, εννοώντας ότι οι ανέφικτοι στόχοι για πλεονάσματα 4,5% τέθηκαν εκ των υστέρων προκειμένου να “βγαίνει” ο λογαριασμός του προγράμματος που εκπόνησε ο Π. Τόμσεν.
-
Τα σημάδια της άτυπης κατάθλιψης
2 ημέρες ΠΡΙΝ -
“Πρέπει να τελειώνουμε με τον Μούσκο”
2 ημέρες ΠΡΙΝ -
Αξιωματικοί Αντιπολίτευσης
7 ημέρες ΠΡΙΝ -
Ψίθυροι καρδιάς
1 εβδομάδα ΠΡΙΝ