- emo.gr
- Επιστήμη
- Ο Παρθενώνας των απαγορευμένων βιβλίων
Ο πρωτότυπος αυτός ναός, αναδεικνύεται ως το κύριο αξιοθέατο της Documenta, της διάσημης συνάντησης της σύγχρονης τέχνης που διεξάγεται στο Κάσελ κάθε πέντε χρόνια από το 1955.
Ο «Παρθενώνας των βιβλίων» δεσπόζει στο κέντρο μίας χαρακτηριστικής πόλης της γερμανικής περιφέρειας, το Κάσελ.
Οι κολόνες του δεν είναι από πεντελικό μάρμαρο αλλά από βιβλία που απαγορεύθηκαν κάποτε σε κάποια μέρη του κόσμου.
Ο πρωτότυπος αυτός ναός, αναδεικνύεται ως το κύριο αξιοθέατο της Documenta, της διάσημης συνάντησης της σύγχρονης τέχνης που διεξάγεται στο Κάσελ κάθε πέντε χρόνια από το 1955.
Το αξιοθαύμαστο έργο της εικαστικής καλλιτέχνιδος από την Αργεντινή, Μάρτα Μινουχίν, τοποθετήθηκε σε μία από τις κεντρικές πλατείες της πόλης και αποτελεί μία ασυνήθιστη μορφή διαμαρτυρίας ενάντια στη λογοκρισία παντός είδους.
Η 74χρονη καλλιτέχνης, το χαρακτηρίζει ως το «πλέον πολιτικό» από τα έργα της.
Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της Documenta, η οποία έχει προγραμματιστεί το Σάββατο 10 Ιουνίου, μια ομάδα εθελοντών με κράνη προστασίας στο κεφάλι δουλεύει γύρω από έναν γερανό μπροστά από το αέτωμα του εφήμερου ναού, ο οποίος έχει τις ίδιες ακριβώς διαστάσεις με τον αυθεντικό Παρθενώνα .
Στη σκιά μίας γλάστρας με μία ελιά, ένα αντίτυπο του μυθιστορήματος «Ο Πρώτος Κύκλος» του σοβιετικού αντιφρονούντα συγγραφέα Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, περιμένει να τοποθετηθεί με τη βοήθεια του γερανού, στην κορυφή μίας από τις 46 κολόνες αυτού του Παρθενώνα, κατασκευασμένου από ένα μεταλλικό πλαίσιο, επενδυμένο με βιβλία.
Το μυθιστόρημα του Ρώσου συγγραφέα θα μπει δίπλα στη Βίβλο, στον «Υπέροχο Γκάτσμπι», στους «Σατανικούς Στίχους», στις «Περιπέτειες του Τομ Σόγιερ» ακόμα και δίπλα στον «Σέρλοκ Χολμς».
Ισχυρό σύμβολο μίας στοιχειωμένης και ντροπιασμένης από το ναζιστικό της παρελθόν Γερμανίας, «Ο Παρθενώνας των Βιβλίων» οικοδομήθηκε στο ίδιο σημείο, όπου το 1933 κάηκαν τα βιβλία των Eβραίων και μαρξιστών συγγραφέων από τους Ναζί του Αδόλφου Χίτλερ.
Φυσικά, δεν υπάρχει περίπτωση να δει κανείς αντίγραφα του «Αγών μου» του Χίτλερ. Το έργο αυτό έχει απαγορευθεί στον «Παρθενώνα των βιβλίων», όπως όλα τα έργα που προτρέπουν στο φυλετικό μίσος.
Τη λεπτομερή λίστα με τα απαγορευμένα βιβλία συνέταξαν 19 φοιτητές του Πανεπιστημίου του Κάσελ. Πρόκειται για μία μνημειώδη εργασία, στην οποία καταγράφηκαν 700.000 λογοκριμένα έργα, μια εργασία διόλο υεύκολη:«Από τη μεταρρύθμιση» του Λούθηρου πριν από 500 χρόνια, έως τη Νότια Αφρική υπό το καθεστώς Απαρτχάιντ.
Τώρα που οι Γερμανοί χτίζουν τους δικούς τους εφήμερους Παρθενώνες, εμείς είμαστε πάνω στα “λεφτόδεντρα”.
-
Πολυτεχνείο: Πολιτικές τελετουργίες ή το τραπέζι του Ινδιάνου
1 εβδομάδα ΠΡΙΝ -
Κράτα σημειώσεις πως κερδάνε εκλογές, άχαστε
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Προφήτες της καταστροφής, σπεκουλαδόροι της συμφοράς
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Οι Τόρις είναι συντηρητικοί, όχι τραμπικοί ρατσιστές
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Τελικά έκανε παρέλαση ή όχι ο Αλόνσο;
4 εβδομάδες ΠΡΙΝ