- emo.gr
- Παιχνίδια Εξουσίας
- Οικονομία
- Προθέσεις και προϋποθέσεις για έξοδο στις αγορές (έχουμε …πρόσωπο;)
Αν επτά χρόνια δανειζόμασταν απλά με αλμυρό επιτόκιο και κάναμε μόνοι μας συλλογικά κιαι συναινετικά τις απαιτούμενες τομές, ελέγχους και μεταρρυθμίσεις, τα πράγματα στην ελληνική οικονοία θα ήταν απείρως καλύτερα.
“Υπάρχουν τόσο οι προθέσεις όσο και οι προϋποθέσεις για την πρώτη έξοδο στις αγορές” τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, επισημαίνοντας ότι «η χρονική στιγμή θα επιλεγεί ώστε η έξοδος να είναι απόλυτα ασφαλής και επιτυχημένη».
Σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη, τα επιτόκια της αγοράς θα είναι υψηλότερα από εκείνα του ESM. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι «το ζητούμενο, στη συγκεκριμένη φάση, δεν είναι η εξεύρεση της φθηνότερης πηγής δανεισμού, αλλά η σταδιακή επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα της χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές, ώστε να σταματήσει η εξάρτηση από τον πολιτικό δανεισμό του επίσημου τομέα».
Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής επισημαίνει στο ΑΜΠΕ ότι, «έχοντας εφαρμόσει ένα ιδιαίτερα σκληρό πρόγραμμα προσαρμογής, έχουμε αφήσει πλέον πίσω μας κάθε υπόνοια δημοσιονομικού ρίσκου. Αυτό σε συνδυασμό με το κλείσιμο της αξιολόγησης έχουν εξαλείψει τις βασικές πηγές αβεβαιότητας και έχουν βελτιώσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».
Σημειώνει, τέλος, ότι οι θετικές προσδοκίες που δημιουργούνται οδηγούν στη λήψη οικονομικών αποφάσεων με ορατές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα. «Ήδη βλέπουμε ενθαρρυντικά σημάδια, η αγορά εργασίας εμφανίζει εντυπωσιακή δυναμική από τις αρχές του χρόνου ενώ οι αγορές ομολόγων ανταποκρίνονται ιδιαίτερα θετικά τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτή η ευνοϊκή συγκυρία πρέπει να προστατευτεί και να ενισχυθεί ώστε να είναι διατηρήσιμη», τονίζει ο κ. Κουτεντάκης.
Άρα για να συνοψίσουμε την όλη κατάσταση και την περιρρέουσα ατόσφαιρα, θα λέγαμε πως ύστερα και από την αναβάθιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P και με δεδομένη την “ύφεση” στις απαιτήσεις των δανειστών, ανοίγει διάπλατα το παράθυρο ευκαιρίας για επιτυχημένη έξοδο στις αγορές
Το ζήτημα είναι αν αυτή θα έχει πολλαπλασιστικά αποτελέσματα για την οικονομία. Η συζήτηση για το επιτόκιο είναι λογική, όμως στις αγορές προσφεύγουμε για να απαγκιστρωθούμε σιγά σιγά από τους δανειστές, το κόστος δανεισού είναι δευτερεύων
Αν επτά χρόνια δανειζόμασταν απλά με αλμυρό επιτόκιο και κάναμε μόνοι μας συλλογικά κιαι συναινετικά ιτικά τις απαιτούμενες τομές, ελέγχους και μεταρρυθμίσεις, τα πράγματα στην ελληνική οικονοία θα ήταν απείρως καλύτερα.
ΥΓ: Φαίνεται ότι πιβεβαιώνεται πλήρως η χθεσινή ατάκα:
Πάμε για δανεισμό την ερχόμενη εβδομάδα: Standard & Poor και ψύχραιμοι
-
Αξιωματικοί Αντιπολίτευσης
5 ημέρες ΠΡΙΝ -
Πολυτεχνείο: Πολιτικές τελετουργίες ή το τραπέζι του Ινδιάνου
1 εβδομάδα ΠΡΙΝ -
Κράτα σημειώσεις πως κερδάνε εκλογές, άχαστε
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Προφήτες της καταστροφής, σπεκουλαδόροι της συμφοράς
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Οι Τόρις είναι συντηρητικοί, όχι τραμπικοί ρατσιστές
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ