• emo.gr
  • Παιχνίδια Εξουσίας
  • «Δημιουργική ασάφεια»: Και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, θέλουν οι Βρετανοί
«Δημιουργική ασάφεια»: Και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, θέλουν οι Βρετανοί

, με τον Τουσκ να τους προτρέπει να δώσουν την πίτα στον σκύλο και μετά να κοιτάξουν το πιάτο.

Brexit: χωρίς σχέδιο και στρατηγική η Βρετανία

Η «δημιουργική ασάφεια» της κυβέρνησης Μέι συνεχίζεται. Μετά τις κορώνες πως η έξοδος δεν θα  ούτε γκρι, ούτε μαύρη, αλλά μπλε, κόκκινη και λευκή (τα χρώματα της βρετανικής σημαίας), οι Βρετανοί αναλώνονται σε ένα brainstorming, εξετάζοντας ποιος δρόμος εξόδου είναι κατάλληλος για τα συμφέροντα τους

Οι Βρυξέλλες από την άλλη, δεν έχουν κανένα λόγο να διευκολύνουν τους Βρετανούς. Όχι για να αποτρέψουν άλλους (όπως έχει λεχθεί πολλάκις) αλλά διότι οι διαφωνίες μεταφράζονται σε δις ευρώ.

Το να κρατήσουν τα δικαιώματα της Ε.Ε. και να αποφύγουν τις υποχρεώσεις, είναι ένα πλαίσιο που όλες οι χώρες θα επιθυμούσαν. Είναι παράλληλα και η κατάργηση της Ε.Ε., τουλάχιστον με την μορφή που την ξέρουμε.

Και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, θέλουν οι Βρετανοί, με τον Τουσκ να τους προτρέπει να δώσουν την πίτα στον σκύλο και μετά να κοιτάξουν το πιάτο.

Στο πλαίσιο αυτό σύμβουλοι της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζας Μέι εξετάζουν μυστικά τη δυνατότητα να συνάψουν με την Ε.Ε. συμφωνία ανάλογη μιας τελωνειακής ένωσης, για να συνεχιστεί το διμερές εμπόριο αγαθών. Μια τέτοια συμφωνία δεν θα καλύπτει τον τομέα των υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της βρετανικής οικονομίας αλλά θα μπορούσε να μειώσει κάπως τις ζημίες που συνεπάγεται για τη Βρετανία η έξοδός της από την Ε.Ε.

Παράλληλα, όμως, θα περιορίζει την ελευθερία της σε ό,τι αφορά τη σύναψη συμφωνιών με τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ των Financial Times, η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να περιορίσει το κόστος του Brexit και να λύσει και το ζήτημα των συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ώστε να αποφευχθούν οι περίπλοκες διαδικασίες στα τελωνεία.

«Αν βρούμε τρόπο να κρατήσουμε το εμπόριο προϊόντων στο πλαίσιο τελωνειακής ένωσης και παράλληλα να διασφαλίσουμε κάποια ανεξαρτησία στο εμπόριο κυρίως των υπηρεσιών, θα το εξετάσουμε σοβαρά» λέει σύμβουλος της Μέι.

Ο ίδιος ανέφερε ότι μια τέτοια συμφωνία, αν ποτέ συναφθεί, θα τεθεί σε εφαρμογή έπειτα από μεταβατική περίοδο περίπου δύο ετών μετά τον Μάρτιο του 2019, οπότε θα αποσχισθεί η Βρετανία από την Ε.Ε. Ανάμεσα στους υποστηρικτές μιας συμφωνίας τύπου τελωνειακής ένωσης συγκαταλέγεται και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, όπως και ο υπουργός Επιχειρήσεων Γκρεγκ Κλαρκ.

Συμφωνίες τύπου τελωνειακής ένωσης βρίσκουν, όμως, αντίθετο τον Λίαμ Φοξ, υπουργό Εμπορίου της Βρετανίας και ένθερμο οπαδό του Brexit. Ο κ. Φοξ τάχθηκε κατά της ιδέας, τονίζοντας ότι «δύσκολα μπορεί να δει κανείς πώς μια τελωνειακή ένωση θα είναι συμβατή με μιαν ανεξάρτητη εμπορική πολιτική, αφού θα τηρούμε τους όρους εμπορικών συμφωνιών της Ε.Ε.».

Σύμφωνα με τον κ. Φοξ, η Βρετανία πρέπει να παραμείνει έξω από τέτοιου είδους συμφωνίες, προκειμένου να επωφεληθεί από τη σύναψη διμερών συμφωνιών με ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές.

Όπως, άλλωστε, τόνισε στους FT, ένας από τους λόγους που η Βρετανία φεύγει από την Ε.Ε. είναι επειδή θέλει να ανακτήσει τον έλεγχο της εμπορικής της πολιτικής, «κάτι που δεν είναι δυνατόν όταν υπάρχουν κοινοί εξωτερικοί δασμοί». Από την πλευρά της, πάντως, η κ. Μέι, όταν ερωτήθηκε σχετικά από το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Sky, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο. Αρκέστηκε να τονίσει ότι την ενδιαφέρει κυρίως «να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπορική συμφωνία με την Κίνα και με άλλες χώρες, από τη στιγμή που θα εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο την Ε.Ε.».

Έχει κι αλλού πορτοκαλιές, λέει η Μέι στην ΕΕ που έχει αποδείξει πως δεν παίρνει χαμπάρι από τέτοια τερτίπια.

Στην Ελλάδα, αυτό το ροκάνισμα του χρόνου κάτι μας θυμίζει…

 

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • To “Φουρνιέ αλάνι για πάντα στο λιμάνι” δεν είναι πλέον μόνο σύνθημα. Επέκταση συμβολαίου στον Γάλλο δίνει ο Ολυμπιακός ως τη λήξη της καριέρας του και μάλιστα με μεγαλύτερες απολαβές, ενώ ήδη υπάρχουν σκέψεις και για την παραμονή του μετά σε διοικητικό πόστο στην ομάδα
  • Ευτυχώς είναι σώοι οι τρεις χειριστές μετά την αναγκαστική προσθαλάσσωση πυροσβεστικού ελικοπτέρου στον όρμο της Ελευσίνας
  • Ελλάδα – ΗΠΑ 14-10 στον ημιτελικό του Παγκόσμιου στο πόλο γυναικών: 1.410 % οι δασμοί Τραμπ προς Ελλάδα χαλαρά
  • Ελλάδα – Γαλλία 23-9 στο πόλο γυναικών, οι Γαλλίδες χαίρουν ευτυχώς άκρας υγείας