- emo.gr
- Emotions
- Ο άνθρωπος που νίκησε για 53 χρόνια τον θάνατο
Η ξεχωριστή συνεισφορά του στην επιστημονική γνώση και την εκλαΐκευση της επιστήμης και των μαθηματικών αποτελούν ένα σπάνιο κληροδότημα.
Ο Στίβεν Χόκινγκ κατάφερε να νικήσει τον θάνατο με το ιδιοφυές μυαλό του»,
Ό,τι και εάν έλεγε μέσω μιας εφαρμογής κομπιούτερ, τον άκουγε προσεκτικά όλος ο κόσμος.
Παρά την ανίατη ασθένειά του ο εκλιπών «κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο διαπρεπείς επιστήμονες της αστροφυσικής στον κόσμο».Λόγω μιας σπάνιας εκφυλιστικής ασθένειας παράλυσης των κινητικών νευρώνων, η οποία διαγνώστηκε από τους γιατρούς σε ηλικία μόλις 20 χρόνων, είχε καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι και οι γιατροί δεν του έδιναν παρά μόνο τρία χρόνια ζωής. Ο Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος πέθανε νωρίς το πρωί σε ηλικία 76 χρονών, δεν φοβόταν τον θάνατο, γιατί ήταν ο μόνιμος συνοδός του.
Ήταν κατά μια έννοια η κινητήρια δύναμη που τον ώθησε να ξεπεράσει την σωματική του ακινησία και να γίνει ένας από τους πλέον διακεκριμένους επιστήμονες στον κόσμο της αστροφυσικής, ένας δεύτερος Αϊνστάιν.
Το ιδιοφυές πνεύμα του καταπιάνονταν με πολύπλοκα αλλά θεμελιώδη θέματα που άπτονταν και της μεταφυσικής.
Υπάρχει Θεός;
Υπάρχει άλλη ζωή στα βάθη του σύμπαντος;
Είναι σε θέση η ανθρωπότητα να μετοικήσει σε άλλον πλανήτη, σε περίπτωση που η γη δεν μπορεί να κατοικηθεί πλέον; «Θα ήθελα να ανακοινώσω δυνατά και σε όλον τον κόσμο, ότι χρειάζεται να φροντίζουμε τον πλανήτη μας» είχε πει κάποια στιγμή. «Εάν δεν το κάνουμε, το ανθρώπινο είδος δεν πρόκειται να επιζήσει τα επόμενα χίλια χρόνια».
Είχε δηλώσει πως αντιμετωπίζει τον εγκέφαλο ως ένα κομπιούτερ που σταματά να εργάζεται, όταν τα επιμέρους κομμάτια του δεν λειτουργούν πλέον. «Δεν υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο για χαλασμένα κομπιούτερ» είχε πει δίνοντας την δική του μεταφυσική απάντηση. «Είναι ένα μύθος για ανθρώπους που φοβούνται στο σκοτάδι». Ο Χόκινγκ ανέπτυξε ένα μοντέλο του σύμπαντος χωρίς αρχή και τέλος. Μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις του τη δεκαετία του ’70 ήταν οι λεγόμενες «μαύρες τρύπες» που ακτινοβολούν ενέργεια, χάνουν μάζα και δίνουν πληροφορίες για το τι έπεσε μέσα σε αυτές, έτσι μπορεί η επιστήμη να μάθει το παρελθόν και να προβλέψει το μέλλον.
«Ένιωσα ότι ήταν άδικο»
Ο Χόκινγκ συνέβαλε όσο κανείς άλλος, μετά τον ιδρυτή της θεωρίας της σχετικότητας Αϊνστάιν, στην κατανόηση του φαινομένου της βαρύτητας. Με το βιβλίο του «A Brief History of Time» που έγραψε το 1988 και έγινε μπεστ σέλερ, εξηγεί με έναν μόνο επιστημονικό τύπο, τη θεωρία του για την κοσμογονία, απλά, κατανοητά για τους κοινούς θνητούς αλλά και με χιούμορ. Γιατί διέθετε και χιούμορ. «Μου αρέσει ο κινεζικός πολιτισμός, το κινεζικό φαγητό, αλλά πάνω από όλα οι κινέζες γυναίκες. Είναι πολύ όμορφες» .Η ασυνήθιστη ζωή του μεταφέρθηκε σε ταινία που βραβεύτηκε με Όσκαρ το 2015. Η προσωπική του ζωή έγινε αρκετές φορές αντικείμενο κουτσομπολιού στον μικρόκοσμο των ανθρώπων της πόλης που κατοικούσε. Σε ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο του απέδιδε τη διάλυση των δύο γάμων του στην ανίατη ασθένειά του. Στις σελίδες του αποκαλύπτει πως ένιωσε, όταν του πρωτοείπε ο γιατρός για την ασθένεια. «Ένιωσα ότι ήταν άδικο να συμβεί σε μένα» έγραψε. Επί 58 χρόνια πάλεψε με το θάνατο. Και με το πρωτοπόρο πνεύμα του, τον νίκησε.
Τα οικεία του πρόσωπα και οι συνάδελφοί του επιστήμονες εξέφρασαν σήμερα τη θλίψη τους για τη μεγάλη απώλεια.
Τα παιδιά του: Λούσι, Ρόμπερτ και Τιμ: “Ήταν ένας λαμπρός επιστήμονας και ένας εξαιρετικός άνθρωπος, το έργο και η παρακαταθήκη του οποίου θα ζουν για πολλά χρόνια. Το κουράγιο και η επιμονή του, οι εξαιρετικές του ικανότητες και το χιούμορ του αποτέλεσαν έμπνευση για ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Κάποτε είχε πει: ‘Δεν θα ήταν ενδιαφέρον το σύμπαν αν δεν φιλοξενούσε τους ανθρώπους που αγαπάς’. Θα μας λείπει για πάντα”.
Τιμ Μπέρνερς-Λι, ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web): “Χάσαμε ένα κολοσσιαίο μυαλό και ένα υπέροχο πνεύμα. Ας αναπαύεσαι εν ειρήνη Στίβεν Χόκινγκ”.
Καθηγητής Στίβεν Τουπ, αντιπρύτανης του πανεπιστημίου του Cambridge: “Ο καθηγητής Χόκινγκ ήταν ένας μοναδικός άνθρωπος, τον οποίο θα θυμόμαστε με τρυφερότητα και αγάπη, όχι μόνο στο Cambridge, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ξεχωριστή συνεισφορά του στην επιστημονική γνώση και την εκλαΐκευση της επιστήμης και των μαθηματικών αποτελούν ένα σπάνιο κληροδότημα. Ο χαρακτήρας του αποτέλεσε έμπνευση για εκατομμύρια ανθρώπους. Θα μας λείψει πολύ”.
Καθηγητής Λόρδος Μάρτιν Ρις, πρόεδρος της Βασιλικής Κοινότητας της Βρετανίας, αστρονόμος της βασιλικής οικογένειας, ερευνητής στου Trinity College και επίτιμος καθηγητής Κοσμολογίας και Αστροφυσικής στο πανεπιστήμιο του Cambridge: “Λίγο αφότου γράφτηκα ως προπτυχιακός φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Cambridge το 1964, γνώρισα έναν συμφοιτητή μου, δύο ακαδημαϊκά έτη μεγαλύτερο από εμένα. Δεν περπατούσε σταθερά και μιλούσε με μεγάλη δυσκολία. Αυτός ήταν ο Στίβεν Χόκινγκ. Είχε ήδη διαγνωστεί με μια εκφυλιστική νόσο και εθεωρείτο ότι δεν θα ζήσει αρκετά ώστε να ολοκληρώσει το διδακτορικό του. Αλλά, παραδόξως, έζησε μέχρι τα 76 του χρόνια. Ακόμη και η απλή επιβίωση θα αποτελούσε ένα ιατρικό θαύμα, αλλά φυσικά εκείνος δεν επέζησε μόνο. Έγινε ένας από τους διασημότερους επιστήμονες στον κόσμο, αναγνωρίστηκε παγκοσμίως ως ο σημαντικότερος ερευνητής της Μαθηματικής Φυσικής, για τα μπεστ-σέλερ βιβλία του για το σύμπαν, τον χρόνο και τον Κόσμο και για τον εκπληκτικό του θρίαμβο επί της αντιξοότητας. Η τραγωδία τού χτύπησε την πόρτα όταν ήταν μόλις 22 ετών. Διαγνώστηκε με μια καταληκτική νόσο με μηδενικές ελπίδες. Ο ίδιος έλεγε ότι ό,τι του συνέβη από τότε ήταν ένα μπόνους. Καιτι θρίαμβος υπήρξε η ζωή του! Το όνομά του θα μείνει στα επιστημονικά χρονικά. Εκατομμύρια άνθρωποι διεύρυναν τον συμπαντικό τους ορίζοντα μέσω των μπεστ-σέλερ βιβλίων του. Και ακόμη περισσότερο, άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο εμπνεύστηκαν από ένα μοναδικό παράδειγμα επιτεύγματος ενάντια σε όλες τις προβλέψεις–μια εκδήλωση εκπληκτικής ανθρώπινης βούλησης και αποφασιστικότητας”.
NASA: “Οι θεωρίες του ‘ξεκλείδωσαν’ ένα σύμπαν γεμάτο δυνατότητες τις οποίες εμείς και ο κόσμος εξερευνούμε. Είθε να συνεχίσεις να πετάς σαν τον σούπερμαν στη μικροβαρύτητα, όπως εσύ είχες πει στους αστροναύτες στον Διαστημικό Σταθμό το 2014”.
-
Τα σημάδια της άτυπης κατάθλιψης
4 ημέρες ΠΡΙΝ -
“Πρέπει να τελειώνουμε με τον Μούσκο”
4 ημέρες ΠΡΙΝ -
Αξιωματικοί Αντιπολίτευσης
1 εβδομάδα ΠΡΙΝ -
Ψίθυροι καρδιάς
1 εβδομάδα ΠΡΙΝ