- emo.gr
- Emotions
- Τοξικότητα, προσωπικά όρια και ενοχές
Απεξάρτηση από τα στερεότυπα
Η καθημερινότητα και η ζωή μας είναι γεμάτη υποχρεώσεις και ανάγκες. Όλοι οι άνθρωποι ερχόμαστε σε αυτό τον κόσμο και ασυνείδητα, εσωτερικεύουμε μέσα μας τα διδάγματα και τις νουθεσίες την κοινωνίας, της οικογένειας, του ευρύτερου περιβάλλοντος.
Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη
Πάντοτε το παιδί διδάσκεται πως πρέπει να ακούει, να συναινεί και να συμφωνεί με τους άλλους, δεν του δίνεται ακόμα και για θέματα στα οποία επιβάλλεται και η δική του άποψη, το δικαίωμα του λόγου. Αν ένα παιδί θέλει να κάνει πχ, Γερμανικά, πρέπει να κάνει Γαλλικά επειδή αυτό μπορεί να θέλουν οι γονείς του.
Έτσι, το άτομο στην ενήλικη ζωή του, συνηθίζει σε αυτό τον τρόπο ζωής με αποτέλεσμα, να θεωρεί πως πρέπει να υποχωρεί πάντοτε για τους άλλους.
Οι περισσότεροι άνθρωποι αδυνατούν να θεσπίσουν τα προσωπικά τους όρια, πιστεύουν πως υπάρχουν απλά και μόνο για να εξυπηρετούν τους άλλους. Μπορεί ακόμα και να πιστεύουν πως αν αρνηθούν μία εξυπηρέτηση, οι άλλοι θα αποσύρουν την αγάπη τους.
Μερικές φορές είναι απαραίτητο να λέμε “όχι”, διότι αυτό φέρνει την ισορροπία σε όλες μας τις σχέσεις και μας προστατεύει από τη σωματική και πνευματική εξουθένωση της υπερβολικής μας προσπάθειας να ικανοποιούμε τους πάντες.
Πολλοί άνθρωποι πατάνε επάνω στις καλές μας προθέσεις και την αγνότητά μας και επιθυμούν διακαώς να απομυζούν την ενέργειά μας, επειδή θέλουν να χρησιμοποιούν άλλους για τις ανάγκες τους.
Είναι καλό λοιπόν, να προστατεύουμε τον εαυτό μας από τη νοσηρή τοξικότητα και να θέτουμε τα προσωπικά μας όρια, χωρίς να αισθανόμαστε ενοχές.
Όταν θέσουμε τα προσωπικά μας όρια, κατακτούμε τότε ένα μεγαλύτερο σκαλοπάτι σε αυτό τον δύσκολο δρόμο της αυτοεκτίμησης.
Τότε αισθανόμαστε πως υπολογίζουμε τον εαυτό μας και αφουγκραζόμαστε τις δικές μας ανάγκες, χωρίς να θυσιάζουμε τα πάντα στο βωμό των άλλων.
Τότε αντιλαμβανόμαστε πως είναι σημαντικότερο να σκεφτόμαστε εμείς πρώτοι τον εαυτό μας χωρίς να δίνουμε τόσο μεγάλη έμφαση στην καλή γνώμη των άλλων για εμάς.
Μερικές φορές πρέπει να λέμε “όχι”, όταν γνωρίζουμε πως αυτό που μας ζητάει κάποιος θα μας εξουθενώσει σωματικά ή ψυχικά. Είναι βέβαιο πως αυτό θα μας δώσει ανακούφιση και θα μας βοηθήσει να απεξαρτηθούμε από το στερεότυπο πως ‘’πρέπει να είμαστε πάντα το καλό παιδί που ανέχεται τους κακούς των άλλων’’
-
Τα σημάδια της άτυπης κατάθλιψης
3 ημέρες ΠΡΙΝ -
“Πρέπει να τελειώνουμε με τον Μούσκο”
3 ημέρες ΠΡΙΝ -
Αξιωματικοί Αντιπολίτευσης
1 εβδομάδα ΠΡΙΝ -
Ψίθυροι καρδιάς
1 εβδομάδα ΠΡΙΝ