- emo.gr
- Επιστήμη
- Νοητική αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο
Στόχος είναι η αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του ασθενούς καθώς οι ελλείψεις που εμφανίζονται συνδέονται με βλάβες τόσο του φλοιού όσο και του υποφλοιού του εγκεφάλου
Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο οδηγεί σε σταδιακή βλάβη και απώλεια των λειτουργιών λόγω αναταραχής στην παροχή αίματος που μπορεί να οφείλεται είτε σε ισχαιμία (απώλειας ροής αίματος) που προκαλείται από θρόμβωση και αρτηριακό εμβολισμό είτε σε αιμορραγία (ανεπιθύμητη διαρροή αίματος).
Σαν αποτέλεσμα η περιοχή που πλήττεται δεν μπορεί να λειτουργήσει, οδηγώντας σε κινητικά προβλήματα, δυσκολίες στην κατανόηση ή την παραγωγή λόγου, προβλήματα στη μνήμη, έλλειψη προσοχής και συγκέντρωσης, δυσκολία στην αναγνώριση, την λήψη αποφάσεων και την επεξεργασία της πληροφορίας.
Η αντιμετώπιση πέραν της φαρμακευτικής αγωγής περιλαμβάνει και τις ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης ιδιαίτερα όταν τα συμπτώματα σχετίζονται με τις ανώτερες νοητικές λειτουργίες.
Στόχος είναι η αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του ασθενούς καθώς οι ελλείψεις που εμφανίζονται συνδέονται με βλάβες τόσο του φλοιού όσο και του υποφλοιού του εγκεφάλου. Η μεθοδική και συστηματική άσκηση των νοητικών λειτουργιών που εκλείπουν, σε συνδυασμό με φαρμακευτικές αγωγές που σε βασικό επίπεδο ή και επικουρικά συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των αιτίων πρόκλησης των βλαβών, δημιουργούν τις βάσεις για μερική ή ακόμα και ολική επαναφορά.
Ο εγκέφαλος είναι ένα από τα πιο βασικά αλλά και περίπλοκα όργανα καθώς είναι υπεύθυνος για λειτουργίες όπως η μνήμη, η προσοχή, η ακοή, η όραση και η ομιλία, ενώ ελέγχει τις εκτελεστικές λειτουργίες, τα συναισθήματα και την προσωπικότητα.
Ασθενείς που εμφανίζονται με υποκειμενικά ή αντικειμενικά παράπονα γνωστικών δυσκολιών μετά από εγκεφαλικά επεισόδια χρειάζονται λεπτομερή νευροψυχολογικό έλεγχο προκειμένου να εντοπιστούν οι ελλείψεις και αν χρειάζεται να ακολουθήσουν κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα νοητικής ενδυνάμωσης.
Οι πιο συχνές δυσκολίες συναντώνται στη Μνήμη. Αν και όλοι μπορεί να ξεχάσουμε ονόματα, αριθμούς τηλεφώνων, κάτι σημαντικό που θα θέλαμε να κάνουμε, τη λίστα με τα ψώνια αλλά πολλές φορές η δυσλειτουργία μπορεί να είναι παθολογική.
Ακολουθούν ελλείψεις στην Προσοχή και τη Συγκέντρωση που παρουσιάζονται στην ανάγνωση εφημερίδας ή δυσκολίες στο να παρακολουθήσει κάποιος τηλεόραση. Το άτομο δεν μπορεί να πραγματοποιήσει πια ταυτόχρονα δύο διαφορετικές δραστηριότητες, δείχνει αδυναμία στη λήψη αποφάσεων αλλά και δυσκολία στο να ξεκινήσει μια γνώριμη δραστηριότητα.
Ενδέχεται να διαταραχτεί και η Οπτική Επεξεργασία, με συμπτώματα θολής όρασης και δυσκολία στην αναγνώριση. Τέλος άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο δυσκολεύονται να λάβουν μέρος σε μια συζήτηση λόγω αδυναμίας κατανόησης, δυσκολία εύρεσης της κατάλληλης λέξης ή ακόμα δυσκολία στην επεξεργασία των πληροφοριών.
Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει:
1. Λειτουργικές ασκήσεις που έχουν εφαρμογή στην καθημερινότητα 2. Πρακτικές ασκήσεις με χαρτί και μολύβι 3. Επανεκπαίδευση και εξάσκηση γενικών ικανοτήτων 4. Ψυχοεκπαίδευση 5. Ασκήσεις σε Η/Υ με το πρόγραμμα της Ostracon, RehaCom. Οι παρεμβάσεις επικεντρώνονται σε τομείς όπως μνήμη, προσοχή/συγκέντρωση, γλωσσική ευχέρεια, οπτικοχωρικές ικανότητες και εκτελεστικές διεργασίες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο εβδομαδιαίες συνεδρίες διάρκειας 60 λεπτών και η μέση διάρκεια είναι 6 ως 8 μήνες.
-
Πολυτεχνείο: Πολιτικές τελετουργίες ή το τραπέζι του Ινδιάνου
1 εβδομάδα ΠΡΙΝ -
Κράτα σημειώσεις πως κερδάνε εκλογές, άχαστε
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Προφήτες της καταστροφής, σπεκουλαδόροι της συμφοράς
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Οι Τόρις είναι συντηρητικοί, όχι τραμπικοί ρατσιστές
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Τελικά έκανε παρέλαση ή όχι ο Αλόνσο;
4 εβδομάδες ΠΡΙΝ