- emo.gr
- Χρονογράφημα
- Οι (μη μεταφυσικοί) λόγοι που πολλοί δε θεωρούν επικίνδυνη τη Θεία Μετάληψη
Δεήσεις και προσευχές όμως, μια βυζαντινή νότα σε ένα κόσμο που γίνεται όμηρος της στατιστικής και κοιτά να δει πόσα πικάντικα προκύπτουν από την “ιχνηλάτηση των επαφών”
Έχει λεχθεί και γραφεί παλαιότερα, πολύ πριν τον κορωνοϊό πως η προστασία των πιστών κατά τη Θεία Μετάληψη ουσιαστικά (υποστηρίζεται πως) βασίζεται στις ιδιότητες του αργύρου, από το οποίο είναι φτιαγμένο το κοχλιάριο (λαβίδα).
Πράγματι, ο άργυρος έχει υπό προϋποθέσεις αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, προσοχή όμως στο υπό προϋποθέσεις και όχι όλες οι μορφές – ενώσεις του, (κατασκευάζονται θεραπευτικά επιθέματα για τραύματα που περιέχουν μια μορφή αργύρου σαν αντισηπτικό, εξειδικευμένοι καθετήρες και παλιότερα χρησιμοποιείτο σε συσκευασίες προϊόντων σε δοχεία με εσωτερικό μεταλλικό επίχρισμα) όπως είναι επίσης γνωστό ότι σε υψηλές ποσότητες είναι τοξικός και μπορεί να προκαλέσει και θάνατο.
Ένα από τα ζητούμενα όμως είναι πως αντιδρά ο άργυρος με τα συστατικά της θείας μεταλήψεως, μέσα σε ποιο εύρος χρόνου αντιδρά ,με ποιο μηχανισμό και αν τα σκεύη είναι από άργυρο ή από επιχρυσωμένο άργυρο, όπου προφανώς ενδέχεται να υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που θα παίζουν ρόλο στην μετάδοση του κορωνοϊού, αλλά και παντός είδους ιού.
Το ¨μάκτρο¨ για παράδειγμα, το κόκκινο πανί δηλαδή που σκουπίζουμε όλοι το στόμα και πριν το θέτουμε στο πηγούνι, είναι ένα θέμα…
Έχει υποστηριχθεί επίσης και η άποψη πως τη σημαντικότερη αντισηψία την κάνει το κρασί που χρησιμοποιείται , νάμα, μαυροδάφνη, σαμιώτικο με υψηλό βαθμό αλκοόλης 12-20% vol.
Όλα αυτά όμως είναι κάπως θεωρητικά. Στην πράξη και με τον συγχρωτισμό εκατοντάδων ατόμων μέσα στους Ναούς, υπάρχει σίγουρα ζήτημα, ακόμη κι αν ισχύουν τα προαναφερθέντα, που ασφαλώς είναι εικασίες και όχι στέρεα επιχειρήματα που στηρίζονται σε σαφή επιστημονικά ερευνητικά δεδομένα και συμπεράσματα (και πως θα μπορούσε να γίνει άλλωστε αυτό)
Αυτά ως προς τη Θεία Κοινωνία. Κατά τα λοιπά η Ιερά Σύνοδος είπε στις ευπαθείς ομάδες να μην πάνε στην Εκκλησία.
Δεήσεις και προσευχές όμως, μια βυζαντινή νότα σε ένα κόσμο που γίνεται όμηρος της στατιστικής και κοιτά να δει πόσα πικάντικα προκύπτουν από την “ιχνηλάτηση των επαφών”.
Δεν θα βρεθεί κανείς να πει πως κόλλησε στην Εκκλησία. Οι άθεοι γιατί δεν πάνε, ασχέτως του κυκλοφορούντος ιού, οι πιστοί αποκλείεται να σκεφτούν καν πως το κόλλησαν κατά την τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων.
Οπότε προς τι τα μίση και ο αλληλοσπαραγμός;
Εξαιρούνται όσοι και όσες είδαν ένα επικοινωνιακό “παράθυρο ευκαιρίας” στον όλο τσακωμό.
Πρώτη φορά τους ξανασυνέβη.
-
Προσωπικές “αναστάσεις”
3 ημέρες ΠΡΙΝ -
Τα έθιμα της Μεγάλης Πέμπτης
5 ημέρες ΠΡΙΝ -
Ο μισοπάλαβος κι αποκτηνωμένος πρέζας της Τρούμπας
5 ημέρες ΠΡΙΝ -
NBA: ματς χωρίς αύριο για τα play in σε Δύση & Ανατολή
1 εβδομάδα ΠΡΙΝ -
Πρωτάθλημα χωρίς εξτρέμ και δεκάρι
1 εβδομάδα ΠΡΙΝ