• emo.gr
  • Επιστήμη
  • Οι ψυχολογικές παράμετροι της απώλειας βάρους
Οι ψυχολογικές παράμετροι της απώλειας βάρους

Πρακτικές συμβουλές

Σε κάθε νέο ξεκίνημα προσπάθειας απώλειας βάρους ο ενθουσιασμός χάνεται γρήγορα. Το αίσθημα της στέρησης και της πείνας παίρνουν την θέση των στόχων οδηγώντας το άτομο σε απογοήτευση. Τι μας κάνει όμως να τα «παρατάμε» τόσο εύκολα; Η διαστρέβλωση ότι θα «πεινάσουμε» είναι ένας από τους λόγους.

Αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει καθώς μέσω της καταγραφής της ποιότητας και της ποσότητας των τροφών καταλαβαίνουμε ότι οι περισσότερες ήταν είτε πλούσιες σε λιπαρά είτε περιττές.

Πρώτη λοιπόν συμβουλή είναι ο περιορισμός –και όχι ο αποκλεισμός- των τροφών που έχουν πολλές θερμίδες. Πώς θα το πετύχετε; Χρειάζεται απλά να δημιουργήσετε ένα ημερολόγιο διατροφικών συνηθειών.

Εξίσου σημαντική είναι η χρήση των λέξεων. Ο εγκέφαλος λειτουργεί με τέτοιον τρόπο ώστε οι λέξεις «απώλεια», «στέρηση» κ.α. συσχετίζονται με άγχος και άσχημη διάθεση οδηγώντας μας σε συναισθηματική επιλογή τροφών κυρίως υδατανθράκων. Πώς το αντιμετωπίζουμε; Η συνήθεια εμπεριέχει πολλά συναισθήματα όμως η εκλογίκευση τα μετριάζει καθώς επικεντρωνόμαστε στον στόχο μας.

Δεύτερη συμβουλή: η αλλαγή μίας συνήθειας δεν είναι απαραίτητα αγχογόνα.

Η σταδιακή πρόσληψη βάρους μπορεί να οφείλεται στον τρόπο που διαχειριζόμαστε την τροφή. Αν καταφεύγουμε σε γλυκά, λιπαρά και άλλα φαγητά επειδή θέλουμε να νιώσουμε καλύτερα και όχι λόγω της πείνας τότε είναι πιθανό να μην μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο μας. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Τρίτη συμβουλή: στο ημερολόγιο διατροφής συμπληρώνουμε μία στήλη με τα συναισθήματά μας, πότε τρώμε, τι τρώμε και τι αισθανόμαστε. Αυτό μας μαθαίνει να τρεφόμαστε σύμφωνα με τις ανάγκες του σώματος μας και όχι των συναισθημάτων μας.

Η αλλαγή των συνηθειών μας περιλαμβάνει και τα οικογενειακά ή φιλικά γεύματα. Αν και το να φάμε μεγαλύτερες ποσότητες σε ειδικές περιστάσεις δεν οδηγεί σε αύξηση βάρους έχει ως αποτέλεσμα τις ενοχές «χάλασα την δίαιτα, άρα το να φάω δεν έχει σημασία».

Τέταρτη συμβουλή: αν δεν μπορείτε συνειδητά να μετριάσετε τις ποσότητες τότε συνεχίστε με την μείωση τους την επόμενη μέρα ακολουθώντας το διατροφικό σας πλάνο.

Κοιμηθείτε καλά και πάρτε βιταμίνες συμπλέγματος Β που βοηθούν στην διάθεση. Προσπαθήστε να τρώτε μακριά από την τηλεόραση καθώς χάνεται η αίσθηση της ποσότητας ενώ διεγείρονται ασυνείδητα συναισθήματα που σας οδηγούν να τρώτε περισσότερο.

Η υπερφαγία είναι πολυπαραγοντική. Στην Ελλάδα της κρίσης όμως οι συσκευασμένες, ανθυγιεινές τροφές είναι πιο προσβάσιμες σε σύγκριση με ένα υγιεινό γεύμα. Η αύξηση των αρνητικών συναισθημάτων λόγω της έλλειψης ευχαρίστησης, των πολλών κενών ωρών στο σπίτι, της μείωσης του εισοδήματος άρα και των διεξόδων συμβάλλουν περισσότερο στο να καταφύγει κάποιος στο φαγητό.

Οι λόγοι που οδηγούν στο φαγητό είναι Κοινωνικοί, Συναισθηματικοί, σχετιζόμενοι με Αρνητική αυτοεικόνα, Περιστασιακοί, Σωματικοί.

Επομένως, ο Ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα εμπόδια που ασυνείδητα βάζετε στον εαυτό σας, τα αίτια και μέσω μίας ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης να πετύχετε τους στόχους σας βελτιώνοντας και την αυτοεκτίμησή σας.

Επιπρόσθετα αποκτάτε τον έλεγχο, μαθαίνετε τεχνικές επίλυσης προβλημάτων και διαχειρίζεστε το φαγητό ως μέσο επιβίωσης όπως και είναι. Η ψυχοθεραπευτική παρέμβαση βοηθά στην αναδόμηση των πεποιθήσεων και την αντικατάσταση καταστροφολογικών σκέψεων με ρεαλιστικές.

 

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Κασσελίστας -υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ 2-0
    Τζάκρη και Πούλου τα γκολ στις καθυστερήσεις
  • Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ μετά από 15 χρόνια: το λες και κανονικότητα
  • Σιγά τον Μασκ. Αφού μάζεψε όλο το χαρτί, έγινε Υπουργός. Και οι δικοί μας το κάνουν αυτό, αλλά ανάποδα
  • Επιμένει ο Τραμπ στη νοθεία. Κατάλαβε πως τον έβγαλαν για να τον εκθέσουν