Το Halloween και τη Tnaksgivingday τα μάθαμε, για την “Ash Wednesday” θέλουμε ακόμη δουλίτσα, λίγο κόντρα ξεβλάχεμα, αλλά τον μόνο αρμόδιο τον κράζετε γιατί πετάχτηκε ως Ντουμπάι.
Εμείς όμως θα ανταποκριθούμε στον εκ-παιδευτικό μας ρόλο ως site και ως άνθρωποι.
“Ash Wednesday” λοιπόν στα Αγγλικά, που κάποτε τα λέγανε εγγλέζικα και τα είχαν και περί πολλού. Είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής για τη Δυτική Χριστιανοσύνη (Καθολικούς, Διαμαρτυρόμενους, Αγγλικανούς). Σαν τη δική μας Καθαρά Δευτέρα, διότι όλα από μας τα πήρανε και εμείς όσα ξεχάσαμε τα παίρνουμε πίσω ως αντιδάνεια και τους ξεπληρώνουμε και πρόωρα τα δάνεια (3,3 δις του ΔΝΤ)
Την ημέρα αυτή οι ιερείς, αφού κάψουν τα βάγια της προηγούμενης χρονιάς, με την τέφρα (στάχτη) που θα δημιουργηθεί θα σχηματίσουν το σήμα του σταυρού στο μέτωπο του κάθε πιστού, κυρίως αν είναι άπιστος περί τα ερωτικά.

Μη νομίζετε πως τη μαρκάρει σαν κτήριο (ή κτίριο) μετά από σεισμό.
Η στάχτη είναι σημείο μετάνοιας, που συνηθιζόταν από τους πρώτους χριστιανούς. Διότι, όπως είπε και ο πες τα Χρυσόστομε «Εγώ ειμί γη και σποδός» («Εγώ είμαι χώμα και στάχτη»). Ο ιστορικός Ευσέβιος του 30υ-4ου αιώνος μ.Χ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι μετανοούντες αιρετικοί καλύπτονταν με στάχτη, όταν ζητούσαν από τον Πάπα Ζεφυρίνο να κάνουν το καμμπακ, να τους επαναφέρει δηλαδή στους κόλπους της εκκλησίας.
Την Τετάρτη των Τεφρών στην Ιρλανδία, γιορτάζεται η Εθνική Ημέρα κατά του Καπνίσματος, για να συνδυαστεί με την πρώτη ημέρα της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Αφήνουν πίσω τις κακές συνήθειες, όχι τα καλά και συμφέροντα και φέρε να φάμε 5 κιλά γαρίδες με μια σγουρή μακαρονάδα να νηστέψουμε.Ενώ από τα πιο γνωστά ποιήματα του νομπελίστα ποιητή Τ.Σ. Έλιοτ επιγράφεται «Ash Wednesday» («Τετάρτη των Τεφρών») ένα μικρό κομμάτι του οποίου θα παραθέσουμε (και μάλιστα εις το πρωτότυπο) διότι βασικά είμεθα ποιητικά όντα:
…”Because I know that time is always time
And place is always and only place
And what is actual is actual only for one time
And only for one place
I rejoice that things are as they are and
I renounce the blessed face
And renounce the voice
Because I cannot hope to turn again
Consequently I rejoice, having to construct something
Upon which to rejoice”…
Καλά τα λέει ο Έλιοτ, αν το είχε μελοποιήσει κιόλας, θα λέγαμε “δε γράφονται τέτοια τραγούδια σήμερα”