• emo.gr
  • Sport
  • 26.3.91: το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της νεότερης εποχής
26.3.91: το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της νεότερης εποχής

Στις 26 Μαρτίου 1991 στο «Πατινουάρ ντε Βερνέ» της Γενεύης ο ΠΑΟΚ στέφθηκε επάξια Κυπελλούχος Ευρώπης κερδίζοντας στο μεγάλο τελικό έπειτα από ένα δραματικό και επεισοδιακό αγώνα με 76-72 την ισπανική Σαραγόσα

Ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος της νεότερης εποχής, ήλθε από τον ΠΑΟΚ που κατάφερε να γίνει η δεύτερη ομάδα που πήρε ευρωπαϊκή κούπα, 23 χρόνια μετά την θρυλική ΑΕΚ του 1968.

Ο ΠΑΟΚ που προσπαθώντας να ρίξει τον αυτοκράτορα Άρη από το θρόνο του, ήταν πολύ διψασμένος για τον τίτλο, έχοντας μια ομάδα με άπειρο ταλέντο, δύναμη και εμπειρία (Κόρφας, Πρέλεβιτς, Σταυρόπουλος, Μπάρλοου, Φασούλας, Παπαχρόνης, Μέμος Ιωάννου) και προπονητή τον Ντράγκαν Σάκοτα.

Ο Τελικός

Κλειδί του ματς η μεγάλη εμφάνιση του Νίκου Σταυρόπουλου, που κάλυψε με τον καλύτερο τρόπο την απουσία του Τζων Κόρφα, που ήταν ο βασικός πόιντ γκαρντ εκείνης της ομάδας.

Ο Πρέλεβιτς με 31 πόντους και ένα τετράποντο (τρίποντο και βολή) και έκανε το 61-65, 65-65 ήταν συγκλονιστικός, ενώ ο Μπάρλοου σφράγισε με δύο βολές και ένα καλάθι το ματς και το 72-72 έγινε 76-72 και συνολικά 20 πόντους.

Ο Φασούλας πρόσθεσε 7 πόντους και την πληθωρική του παρουσία, ενώ ο Ιωάννου έβαλε 3.

Η ατμόσφαιρα ήταν φανατισμένη από την αρχή ως το τέλος του ματς. Περισσότεροι από 6.000 φίλαθλοι του ΠΑΟΚ μετέτρεψαν τη Γενεύη σε Σαλονίκη και το γήπεδο όπου έγινε ο τελικός σε Αλεξάνδρειο. Η μάχη ήταν μεγάλη και η CAI Zaragoza του Manuel Comas αποδείχθηκε άξιος αντίπαλος.

Οι Ισπανοί είχαν τον έλεγχο σχεδόν σε όλο το ματς και προηγήθηκαν 31-36 στο ημίχρονο, ενώ ο ΠΑΟΚ του Dragan Sakota αντιμετώπισε τεράστιο πρόβλημα με τα φάουλ. Ο Φασούλας βγήκε νωρίς εκτός αγώνα, αρχικά με 4 και στη συνέχεια με 5, ενώ το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν επίσης Παπαχρόνης και Ιωάννου, ενώ στο τέλος έπαιξε ως σέντερ μέχρι και ο Μακαράς.
Ο αγώνας διακόπηκε μάλιστα διότι οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ ήταν εξοργισμένοι και διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την διαιτησία των Gerard, Cazzaro. Χρειάστηκε μάλιστα να μιλήσουν στον κόσμο από μικροφώνου ο πρόεδρος Νίκος Βεζυρτζής και ο αρχηγός Παναγιώτης Φασούλας για να συνεχιστεί κανονικά το παιχνίδι.

Το τέλος του αγώνα ήταν συγκλονιστικό, καθώς ο ΠΑΟΚ κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι από το -8 (51-59) και με τους Πρέλεβιτς, Barlow να κάνουν καταπληκτική εμφάνιση και τον Σταυρόπουλο να παίζει και για τον απόντα Κόρφα, έφτασε στη νίκη με 76-72 και κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο…

Πολύ σημαντική στην εξέλιξη του αγώνα ήταν και η αποβολή του Davis στο 38′.

1991_basket_genevh_kypello_apokomma

Απόσπασμα από το βιβλίο: 80 ΧΡΟΝΙΑ – ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΟΚ»

Στις 26 Μαρτίου 1991 στο «Πατινουάρ ντε Βερνέ» της Γενεύης ο ΠΑΟΚ έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομα του στο πάνθεον της ιστορίας. Στέφθηκε επάξια Κυπελλούχος Ευρώπης κερδίζοντας στο μεγάλο τελικό έπειτα από ένα δραματικό και επεισοδιακό αγώνα με 76-72 την ισπανική Σαραγόσα. Περισσότεροι από 5000 φίλοι του Δικεφάλου εκστρατεύουν στη Γενεύη για να «σπρώξουν» την ομάδα προς τη νίκη. ..

Αντίπαλος η Σαραγόσα των Ντέϊβις, Μαγκί και Αρθέγκα. Αντίπαλος και η διαιτησία με τα πολλά σφυρίγματα μέχρι το 25’, που με 5 φάουλ έστειλε στον πάγκο τον Φασούλα. Ο κόσμος αντέδρασε. Η φασαρία μέσα και έξω από τον αγωνιστικό χώρο έφερε και την προσωρινή διακοπή του αγώνα και να ξαναρχίσει αφού ο Νίκος Βεζυρτζής και ο Φασούλας πήραν το μικρόφωνο για να ηρεμήσουν τον κόσμο, μετά και την παρέμβαση του Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς.

Η διακοπή ωφέλησε τον ΠΑΟΚ, που ηρέμησε, έδωσε μεγαλύτερη προσοχή στην άμυνα, ενώ στην επίθεση πέρα από τον Μπάνε Πρέλεβιτς που έκανε ότι ήθελε και το Νίκο Σταυρόπουλο που καθοδηγούσε άψογα την ομάδα και έριχνε και τα καλάθια του, ξεχώρισε ένας μεγάλος παίχτης, ο Κεν Μπάρλοου, που μετά και την αποβολή με 5 φάουλ και του Πιτ Παπαχρόνη, όχι μόνο κράτησε όλο το βάρος κάτω από τα καλάθια αλλά και με 4 δικούς του πόντους στα τελευταία 100 δραματικά δευτερόλεπτα έγραψε το τελικό 76-72 και έστειλε του ΠΑΟΚτσήδες για ολονύχτιο γλέντι στον… Πύργο τον Λευκό. Η πόλη πήρε «φωτιά» και «έκαιγε» όλη τη νύχτα μέχρι και το άλλο μεσημέρι όταν ήρθε στη Μίκρα το αεροπλάνο με τους Κυπελλούχους Ευρώπης.

Έτσι γράφτηκε από 8 υπέροχους παίχτες και χιλιάδες ανυπέρβλητους οπαδούς μια ολόχρυση σελίδα στην ιστορία του ΠΑΟΚ, που πέρασε στο πάνθεον της ευρωπαϊκής ιστορίας μπάσκετ.

Την άλλη μέρα όλος ο τύπος έγραφε διθυράμβους για τον πρώτο ελληνικό συλλογικό ευρωπαϊκό τίτλο μετά από εκείνον της ΑΕΚ στο… ανοιχτό Παναθηναϊκό στάδιο της δεκαετίας του 60.

Παράπονα από τη Σαραγόσα

Τα παράπονα που έγιναν από την ομάδα της Αραγονίας είχαν να κάνουν περισσότερο με την συμπεριφορά των Ελλήνων φιλάθλων και λιγότερο με τα σφυρίγματα των διαιτητών στα τελευταία λεπτά. Μάλιστα, ένα απόσπασμα της ιστορίας της Σαραγόσα, κατηγορεί τους οπαδούς του ΠΑΟΚ για ληστείες, ξυλοδαρμούς και βανδαλισμούς και καταλήγει λέγοντας πως η ομάδα μπορεί να γύρισε χωρίς το τρόπαιο αλλά είναι υπερήφανη καθώς απέδειξε πως είναι ένα υποδειγματικό σωματείο σε κάθε τομέα.

 

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Θυμός για Πογιέτ που λήγει και το συμβόλαιο του. Λογικά δε θα παραμείνει στον πάγκο μετά το κάζο στη Γεωργία, την οποία αντιμετώπισε τόσο φοβικά, λες κι έπαιζε με τη Γερμανία
  • Αποκλεισβίλι στα Πεναλτάτζε
  • Για τον Αμερικάνο Γελεβουρδέζο που έριξε το πλοίο πάνω στη γέφυρα θα μιλήσει κανείς;
  • Πρόταση …μορφής