• emo.gr
  • Παιχνίδια Εξουσίας
  • Οικονομία
  • Θα παγώσει και η οικονομία;
Θα παγώσει και η οικονομία;

Οι 3+3 παράγοντες που θα κρίνουν το πρόσημο της ελληνικής οικονομίας

Η παράταση της πανδημίας εξακολουθεί να δυσκολεύει τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του ΑΕΠ αλλά με βάση τα στοιχεία μέχρι σήμερα το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) εκτιμά, για το πρώτο εξάμηνο του 2022, ότι ο προβλεπόμενος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 5,2%, στη βάση των εκτιμώμενων ποσοστιαίων μεταβολών 7% και 3,5% για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2022, αντίστοιχα.

Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις του υποδείγματος παραγόντων του ΚΕΠΕ για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), εκτιμάται ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ για το σύνολο του 2021 και ο μέσος ρυθμός μεταβολής για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα διαμορφωθούν στο 8,6% και 9,9%, αντίστοιχα. Οι προβλέψεις αυτές ενσωματώνουν τα επίσημα δημοσιευμένα (προσωρινά) στοιχεία για το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2021, καθώς και την εκτίμηση ρυθμού μεταβολής 6,4% για το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Η προβλεπόμενη πορεία του πραγματικού ΑΕΠ για το πρώτο εξάμηνο του 2022 και, συνεπώς, οι συνολικές οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, εξαρτώνται από το πόσο καίρια θα είναι η επίδραση μιας σειράς σημαντικών απρόβλεπτων και δυναμικών παραγόντων που αφορούν:

Πρώτον την πανδημία (π.χ. πρόοδος εμβολιαστικού προγράμματος, αντισταθμιστικά μέτρα και μέτρα στήριξης, περιβάλλον αβεβαιότητας, μετάλλαξη Όμικρον και συνεπαγόμενα περιοριστικά μέτρα, επιπτώσεις των δυσλειτουργιών στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και των ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες μέσω της αύξησης του μεταφορικού κόστους)

Δεύτερον το ρόλο που θα διαδραματίσουν τα Αναπτυξιακά Προγράμματα στο σύνολό τους: πόσοι πόροι θα μπουν στην αληθινή οικονομία από Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία;

Τρίτον, το ΑΕΠ συναρτάται έμμεσα και με άλλα πράγματα όπως η εφαρμογή των περίφημων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ο αντίκτυπος των γεωστρατηγικών αναμετρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην Ουκρανία, μια νέα ίσως μεταναστευτική κρίση, καθώς και άλλοι απρόβλεπτοι παράγοντες, όπως μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για γενικές εκλογές εντός του 2022.

Είναι αδύνατο να προεξοφληθεί η δυναμική της ζήτησης που είναι λελογισμένη λόγω ενεργειακής κρίσης αλλά και της προσφοράς που παραμένει προβληματική: αρκετά θα εξαρτηθούν και από την εξαγωγική επίδοση της Ελλάδας, αλλά το τοπίο παραμένει θολό,, αβέβαιο και επισφαλές: το Μάρτη θα φανεί ξεκάθαρα το πρόσημο όσον αφορά τις επενδυτικές και αποταμιευτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, γιατί αυτές σε μεγάλο βαθμό κινούν την οικονομία, μαζί με την κρατική οικονομική πολιτική, που κινείται σύμφωνα με τα εξαγγελμένα σε αποκλιμάκωση των φόρων, αλλά είναι αμφίβολο πως κάτι τέτοιο αρκεί.

Το πάγωμα της οικονομίας είναι κάτι που ανησυχεί σφόδρα τους αρμοδίους. Η αύξηση του ΑΕΠ από μόνη της δε λέει κάτι. Το πιο σημαντικό είναι αυτό που ζει ο πολίτης στην καθημερινότητά του, όχι μόνο το καλάθι της νοικοκυράς που έλεγαν στα ΄80ς, αλλά η αίσθηση που πάει το πράγμα: οι ειδικοί εκτός από προβληματισμένοι, φέρονται ιδιαιτέρως απαισιόδοξοι, ιδίως στις ιδιωτικές και όφ δε ρέκορντ συζητήσεις.

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Κασσελίστας -υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ 2-0
    Τζάκρη και Πούλου τα γκολ στις καθυστερήσεις
  • Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ μετά από 15 χρόνια: το λες και κανονικότητα
  • Σιγά τον Μασκ. Αφού μάζεψε όλο το χαρτί, έγινε Υπουργός. Και οι δικοί μας το κάνουν αυτό, αλλά ανάποδα
  • Επιμένει ο Τραμπ στη νοθεία. Κατάλαβε πως τον έβγαλαν για να τον εκθέσουν