- emo.gr
- Παιχνίδια Εξουσίας
- Από τη βάση, με τη βάση, για τη βάση: η αλλαγή του τρόπου εκλογής Προέδρου σε ένα κόμμα φέρνει τεκτονικές αλλαγές
ο Αλέξης Τσίπρας είναι Πρόεδρος, όχι ΓΓ της ΚΕ του ΠΣ για να εκλέγεται μόνο από ένα στενό κύκλο ανθρώπων.
Εκλογή από τη βάση αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας. Έχει ενδιαφέρον πως η όλη ανάλυση εστιάζεται στην πρωτοβουλία του και στο τι επιδιώκει το οποίο είναι μάλλον προφανές.
Βλέποντας το ΚινΑλ να “τσιμπάει” δημοσκοπικά, να έχει θέμα με το κάστρο-Κρήτη μιας και ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι Κρητικός, αποφάσισε να ζητήσει τη “νομιμοποίηση” της βάσης. Και ναι, δεν την είχε προσωπικά ανάγκη.
Έχοντας όμως ζήσει καλά την άνοδο και την μετατροπή σε εξουσίας ενός μικρού κόμματος, όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ όταν τον ανέλαβα, βλέπει το ΠΑΣΟΚ σε παρόμοια τροχιά. Έχει κάνει και την ανάλυση του, πως χωρίς κρίσεις έχει θέμα και αντίθετα ο Ανδρουλάκης πλεονέκτημα. Ο οποίος σοφά, πλασάρεται με μια άγνωστη, νέα γενιά σαραντάρηδων που στηρίζουν το εγχείρημα του.
Όλα αυτά μαζί, έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της εκλογής από τη βάση. Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας είναι Πρόεδρος, όχι ΓΓ της ΚΕ του ΠΣ για να εκλέγεται μόνο από ένα στενό κύκλο ανθρώπων.
Λίγοι έχουν καταλάβει πως δεν απευθύνεται στην κοινωνία, αλλά στη βάση του κόμματος. Θα ψηφίσουν μόνο τα μέλη και φανταζόμαστε πως θα υπάρξει μια διαδικασία που θα δίνει το δικαίωμα εγγραφής προ των εκλογών. Να δώσουν και τον οβολό τους, δε γίνεται Κυβέρνηση εν αναμονή να μην μπορεί να κρατήσει όρθια την καθημερινή “Αυγή”.
Από εκεί και πέρα η συμμετοχή παίζει το δικό της επικοινωνιακό ρόλο. Ο Κ. Μητσοτάκης εξελέγη σε διαδικασία που συμμετείχαν 400Κ ψηφοφόροι, ενώ στο ΠΑΣΟΚ ο Ανδρουλάκης βγήκε κατακτώντας την πλειοψηφία των 270Κ.
Δεν μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να βγει μόνο από 60 χιλιάδες, που είναι τα σημερινά μέλη του κόμματος.
Από τη βάση, με τη βάση, για τη βάση.
Είναι λάθος η ανάλυση που λέει πως το κάνει για αν θωρακιστεί σε περίπτωση ήττας στις επερχόμενες εκλογές. Οι συνθήκες που θα σχηματιστούν υπό το βάρος μιας ήττας δεν μπορούν να προεξοφληθούν ή να προβλεφθούν.
Και έχει σημασία αν θα κατέβει μόνος, όπως ο πρώτος διδάξας ΓΑΠ το 2004, αν θα υπάρξει μια υποψηφιότητα ελεγχόμενη για να μην πάρει ποσοστά Τσαουσέσκου ή μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα που όντως θα αντιπαρατεθεί μαζί του.
Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή του τρόπου εκλογής Προέδρου σε ένα κόμμα φέρνει τεκτονικές αλλαγές.
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν το ίδιο θα ισχύσει και στον ΣΥΡΙΖΑ, ή αν η κομματική ορθοδοξία θα επικρατήσει πλήρως.
-
Προσωπικές “αναστάσεις”
2 ημέρες ΠΡΙΝ -
Τα έθιμα της Μεγάλης Πέμπτης
4 ημέρες ΠΡΙΝ -
Ο μισοπάλαβος κι αποκτηνωμένος πρέζας της Τρούμπας
4 ημέρες ΠΡΙΝ -
NBA: ματς χωρίς αύριο για τα play in σε Δύση & Ανατολή
7 ημέρες ΠΡΙΝ -
Πρωτάθλημα χωρίς εξτρέμ και δεκάρι
7 ημέρες ΠΡΙΝ