• emo.gr
  • Ιστορία
  • Η μάχη του Σκρα: όταν έβαλαν τους Έλληνες μπροστά!
Η μάχη του Σκρα: όταν έβαλαν τους Έλληνες μπροστά!

“Πεζικό απαράμιλλης ανδρείας και έξοχης ορμητικότητας»

Υπήρξε η πρώτη σημαντική συμβολή του οργανωμένου Ελληνικού Στρατού στη συμμαχική προσπάθεια κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η «νίκη του Σκρα», όπως επίσης αναφέρεται η ομώνυμη μάχη, υπήρξε μεγαλειώδης:, εξέπληξε τόσο τους συμμάχους της Αντάντ, όσο και τους εχθρούς Γερμανοβούλγαρους.

Βρισκόμαστε στο 1918, λίγο πριν το τέλος του Μεγάλου Πολέμου, που αργότερα ονομάστηκε Α΄ Παγκόσμιος.

Με δεδομένη την εξαιρετική οχύρωση των βουλγαρικών δυνάμεων και την υποστήριξή τους από ισχυρό πυροβολικό, η θέση τους θεωρούταν απρόσβλητη, ύστερα τουλάχιστον από την αποτυχία που είχε σημειώσει ένα χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 1917, η 122η γαλλική Μεραρχία στη προσπάθειά της να την εξουδετερώσει.

Οι ελληνικές δυνάμεις όμως έχοντας πολεμήσει και νικήσει στους Βαλκανικούς, ήταν εμπειροπόλεμες, ανδρείες και έβρισκαν απέναντι τον ίδιο εχθρό, που είχε τους ίδιους σκοπούς!

map_b_balka

Κανείς από τους συμμάχους δεν περίμενε την απερίγραπτη ορμή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων: διέσπασαν μια οχύρωση με μήκος μετώπου 12 χλμ και βάθους 1-2 χλμ!

Είχαν βάλει τους Έλληνες μπροστά σε μια επιχείρηση που θεωρούσαν χαμένη!

Η βουλγαρική διοίκηση, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες ανακατάληψης και παρά τις σφοδρές αντεπιθέσεις που διέταξε, δεν κατάφερε να επανακτήσει τις θέσεις της.

Η νίκη του Σκρα θεωρήθηκε ισχυρότατο πλήγμα για τους Βουλγάρους και μέγα κατόρθωμα του ελληνικού στρατού.

Ο αρχιστράτηγος των συμμαχικών δυνάμεων στρατηγός Γκυγιωμά, που είχε εν τω μεταξύ αντικαταστήσει τον στρατηγό Σαράιγ από τον προηγούμενο Δεκέμβριο, χαρακτήρισε το ελληνικό πεζικό ως «πεζικό απαράμιλλης ανδρείας και έξοχης ορμητικότητας».

Το σημαντικότερο, όμως, αποτέλεσμα της μάχης ήταν η αύξηση της εμπιστοσύνης των Συμμάχων προς τις δυνατότητες του ελληνικού στρατού, καθώς και η αποκάλυψη της κάμψης του ηθικού του βουλγαρικού στρατού. Αυτές οι διαπιστώσεις ενίσχυσαν την ιδέα για ανάληψη επιθετικής πρωτοβουλίας των Συμμάχων στο Μακεδονικό μέτωπο, η οποία και υλοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1918.

skra

Η Ελλάδα παρά την αρχική επιθυμία της να παραμείνει ουδέτερη, διχάστηκε και υποχρεώθηκε τελικά να εισέλθει στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και να συμμετάσχει σ’ αυτό με όλες τις δυνάμεις της, οι οποίες επιστρατεύθηκαν και εκπαιδεύθηκαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια εντάχθηκαν στις υπόλοιπες συμμαχικές δυνάμεις του Μακεδονικού Μετώπου.

Η μάχη

Το 23ο Σύνταγμα Πεζικού, ως 5ο Σύνταγμα Αρχιπελάγους και με διοικητή τον Αντισυνταγματάρχη Πεζικού Τσιμικάλη Ευθύμιο, υπαγόταν στη Μεραρχία Αρχιπελάγους. Στις 17/30 Μαΐου 1918 ενήργησε στην αριστερή ζώνη της Μεραρχίας ενισχυμένο με ουλαμό Μηχανικού, δύο γαλλικά πυροβόλα των 37 χιλ. και μία γαλλική διμοιρία φλογοβόλων, έχοντας αποστολή να επιτεθεί με δύο τάγματα, ένα σε πρώτη γραμμή και ένα εφεδρικό, για την κατάληψη των εχθρικών οχυρωματικών έργων μέχρι το συγκρότημα Τουμουλούς.

Επίσης, έπρεπε να καλύψει την επίθεση της Μεραρχίας από ανατολικά και να συνδεθεί με τη Μεραρχία των Σερρών δυτικά του Κρουπ ντι Τουμουλούς, προς το Μποά ντε Μπυλγκάρ. Για την εκτέλεση της αποστολής, το Σύνταγμα, διέθεσε το Ι Τάγμα (Ταγματάρχης Παπαγιάννης Β.) σε πρώτη γραμμή και το ΙΙΙ Τάγμα (Ταγματάρχης Μπάμπαλης Κ.) σε εφεδρεία.

Το ΙΙ Τάγμα (Λοχαγός Ντόζης Ι.) είχε αποστολή να καλύψει αρχικά από το Κρουπ ντι Τουμουλούς και στη συνέχεια να επιτεθεί πλευρικά κατά του εχθρού και να καταλάβει τα εχθρικά οχυρωματικά έργα επί του Κρουπ ντι Τουμουλούς.

Στις 04:55 της 17/30 Μαΐου, τα Ι και ΙΙΙ Τάγματα εξόρμησαν, υποστηριζόμενα από κινητό φραγμό πυροβολικού. Ο εχθρός αντέδρασε με βολή ανάσχεσης του πυροβολικού του, και προξένησε σημαντικές απώλειες στους επιτιθέμενους.

Παρά την αντίσταση του εχθρού, ο οποίος αμυνόταν με σθένος μέσα στα χαρακώματα και τα οχυρά του, ο πρώτος αντικειμενικός σκοπός, το Σκρα ντι Λέγκεν (Σκρα), καταλήφθηκε γρήγορα. Τα τμήματα, αφού ανασυντάχθηκαν μετά από είκοσι λεπτά περίπου, πραγματοποίησαν νέα επίθεση και αφού έκαμψαν την εχθρική αντίσταση, κατέλαβαν το δεύτερο αντικειμενικό σκοπό, το Μπαστιόν ντι Σεγ.

Μετά από νέα δεκαπεντάλεπτη στάση και ανασυγκρότηση των ταγμάτων, εκδηλώθηκε η τελική εξόρμηση για κατάληψη του τελευταίου αντικειμενικού σκοπού, του οχυρού συγκροτήματος Τουμουλούς.

Στις 06:30 όλα τα εχθρικά οχυρωματικά έργα του συγκροτήματος είχαν καταληφθεί, ενώ η εχθρική αντίσταση είχε πλήρως συντριβεί.

Περίπου στις 16:00, ο εχθρός επιχείρησε αντεπίθεση κατά του Κρουπ ντι Τουμουλούς, η οποία αποκρούσθηκε. Ο εχθρός επιχείρησε και άλλες αντεπιθέσεις σε όλο το μέτωπο του Συντάγματος, ώρες 01:30 και  02:50 κατά την επόμενη μέρα, 18/31 Μαΐου.

Όλες όμως οι αντεπιθέσεις αποκρούσθηκαν, ενώ η άμυνα υποστηρίχθηκε από το φίλιο πυροβολικό, με σοβαρές για τον αντίπαλο απώλειες.  Συνελήφθησαν από τη Μεραρχία 1.835 αιχμάλωτοι, από τους οποίους 35 αξιωματικοί, κυριεύθηκε μεγάλη ποσότητα εχθρικού υλικού και πυρομαχικών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν 32 πυροβόλα, 2 βομβοβόλα των 17,5 χιλ. και 10 βομβοβόλα των 7,5 χιλ.

Οι απώλειες της Μεραρχίας υπήρξαν μεγάλες. Ανέρχονταν συνολικά σε 2.279, από τις οποίες 338 νεκροί, 1.777 τραυματίες και 164 αγνοούμενοι.

Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγεται και ο Διοικητής του Ι/5 Τάγματος, Ταγματάρχης Παπαγιάννης Βασίλειος.

Η δράση των ελληνικών στρατευμάτων κατά τη μάχη του Σκρα υπήρξε πρωταρχικής σπουδαιότητας, ιδιαίτερα όμως της Μεραρχίας Αρχιπελάγους, η οποία ανέλαβε και το κύριο βάρος της μάχης.

Για αυτούς που υποστηρίζουν πως διαχρονικά η Ελλάδα μειονεκτούσε στο Πεζικό: τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι.

 

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Θυμός για Πογιέτ που λήγει και το συμβόλαιο του. Λογικά δε θα παραμείνει στον πάγκο μετά το κάζο στη Γεωργία, την οποία αντιμετώπισε τόσο φοβικά, λες κι έπαιζε με τη Γερμανία
  • Αποκλεισβίλι στα Πεναλτάτζε
  • Για τον Αμερικάνο Γελεβουρδέζο που έριξε το πλοίο πάνω στη γέφυρα θα μιλήσει κανείς;
  • Πρόταση …μορφής