- emo.gr
- Επιστήμη
- Ο πλανήτης που θέλει 1000 χρόνια για μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο
Πέρυσι μάθαμε για το ουράνιο σώμα με nickname «Farfarout» , περιμέναμε βάφτιση, τίποτα δεν έγινε και το καταγγέλλουμε
Πέρυσι μάθαμε γι΄αυτόν, περιμέναμε βάφτιση, τίποτα δεν έγινε και το καταγγέλλουμε από το μετερίζι του φιλόξενου τούτου ιστοτόπου.
Το ουράνιο σώμα με nickname «Farfarout» είναι πλέον το πιο μακρινό γνωστό αντικείμενο στο ηλιακό μας σύστημα.
Αμερικανοί αστρονόμοι, υπολόγισαν πως σήμερα βρίσκεται σε απόσταση 132 αστρονομικών μονάδων από τον Ήλιο, δηλαδή απέχει από αυτόν 132 φορές περισσότερο σε σχέση με τη Γη (αστρονομική μονάδα είναι η ευρέως κατανοητή απόσταση Γης-Ήλιου. Ισούται με 149.597.870.700 μέτρα. Παλαιότερα, η Αστρονομική μονάδα οριζόταν ως η μέση απόσταση της Γης από τον Ήλιο. Χρησιμοποιείται για τη μέτρηση αποστάσεων μέσα στο Ηλιακό σύστημα (π.χ. της απόστασης κάποιου σώματος από τον Ήλιο). Το διεθνές σύμβολό της είναι το AU (από το αγγλικό Astronomical Unit) και στην ελληνική α.μ..Σύμφωνα με τον ορισμό της διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, η αστρονομική μονάδα ισούται με 149.597.870.700 μέτρα ακριβώς. Η αλλαγή στον ορισμό οφείλεται στο γεγονός ότι ο παλιός ορισμός βασιζόταν στην νευτώνια φυσική και δεν καλυπτόταν από τη γενική σχετικότητα).
Η απόσταση ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο μεταβάλλεται, καθώς η τροχιά της Γης έχει σχήμα ελλειπτικό. Για το λόγο αυτό, ως Αστρονομική Μονάδα θεωρείται η μέση απόσταση
Συγκριτικά, ο Πλούτωνας, ο πιο μακρινός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος απέχει μόνο 39 αστρονομικές μονάδες από το μητρικό άστρο μας. Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Χαβάης και της Βόρειας Αριζόνα έκαναν τις πολυετείς παρατηρήσεις τους με τα επίγεια τηλεσκόπια Gemini North (Χαβάη) και Maggelan(Χιλή).
Το Farfarout είχε ανακαλυφθεί αρχικά το 2018 από το τηλεσκόπιο Subaru στη Χαβάη. Από τότε είχε γίνει αντιληπτό ότι είναι πολύ μακρινό, αλλά δεν ήταν σαφές πόσο ακριβώς μακρινό, εωσότου γίνουν οι ενδελεχείς παρατηρήσεις του.
Το Farfarout «έκλεψε» το ρεκόρ του πιο μακρινού σώματος του ηλιακού συστήματος από το Farout (2018 VG18) που είχε επίσης ανακαλυφθεί το 2018 και απέχει 124 αστρονομικές μονάδες από τον Ήλιο. Το Farfarout ακολουθεί μια πολύ επιμήκη τροχιά που το φέρνει σε απόσταση 175 έως 27 αστρονομικών μονάδων από τον Ήλιο.
Είναι πολύ αχνό σήμερα και εκτιμάται ότι έχει διάμετρο περίπου 400 χιλιομέτρων, οπότε πιθανώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί νάνο- πλανήτης από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση. Το Κέντρο Μικρών Πλανητών της τελευταίας ανακοίνωσε ότι έδωσε στο Farfarout την προσωρινή ονομασία «2018 AG37», ενώ τα οριστικά βαφτίσια θα τελεστούν, αφού γίνουν περισσότερες παρατηρήσεις για το ίδιο και την τροχιά του.
Με βάση τις έως τώρα εκτιμήσεις, χρειάζεται περίπου μία χιλιετία για να ολοκληρώσει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο, κάτι που σημαίνει ότι φαίνεται να κινείται υπερβολικά αργά στον ουρανό, άρα χρειάζονται αρκετά χρόνια παρατηρήσεων για να προσδιοριστεί επακριβώς η τροχιά του.
Οι αστρονόμοι είναι βέβαιοι πως υπάρχουν κι άλλα, ακόμη πιο μακρινά σώματα, που απομένει να ανακαλυφθούν στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος, οπότε ο Farfarout ίσως χάσει τα πρωτεία του πιο μακρινού ουράνιου σώματος του ηλιακού μας συστήματος, ίσως από τον Farfarfarout κι ίσως ακολουθήσει ο Φαρ εις την τετάρτη out, οπότε οι ανάγκες ονοματοδοσίας θα γίνουν όπως καταλαβαίνετε επιτακτικές.
-
Κράτα σημειώσεις πως κερδάνε εκλογές, άχαστε
2 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Προφήτες της καταστροφής, σπεκουλαδόροι της συμφοράς
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Οι Τόρις είναι συντηρητικοί, όχι τραμπικοί ρατσιστές
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Τελικά έκανε παρέλαση ή όχι ο Αλόνσο;
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ