• emo.gr
 • Επιστήμη
 • Υπάρχει τύχη & γκαντεμιά, ή πρόκειται για μύθο;
Υπάρχει τύχη & γκαντεμιά, ή πρόκειται για μύθο;

τί πιθανότητες υπάρχουν να προκύψουν αληθινές ευκαιρίες στη ζωή μας και ποιος τελικά είναι ο αντίκτυπός τους;

Είναι κοινή η άποψη ότι η «Τύχη» είναι θέμα συγκυριών, όπως το ρίξιμο μιας ζαριάς.

Ίσως κάποιος στον ευρύτερο κύκλο σας να πετυχαίνει συχνά καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες από εσάς, κάποιος φίλος σας καταλήγει πάντα με πιο φανταστικές ιδέες από τις δικές σας ή κάποιος γνωστός σας να έχει την τέλεια σχέση ενώ εσείς όχι.

Αλλά τί είναι αυτό που κάνει κάποιους ανθρώπους πιο «τυχερούς» από κάποιους άλλους;

Ο Richard Wiseman, Βρετανός καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Hartfordshire, μελέτησε στο παρελθόν πόσο ρόλο παίζει στη ζωή μας η «Τύχη». Συγκεκριμένα μελέτησε τί πιθανότητες υπάρχουν να προκύψουν αληθινές ευκαιρίες στη ζωή μας και ποιος τελικά είναι ο αντίκτυπός τους. Ξεκίνησε εξετάζοντας τη διαφορά ανάμεσα στους αυτοαποκαλούμενους «Τυχερούς» και «Άτυχους» ανθρώπους.

Ο Wiseman διαπίστωσε ότι οι «Τυχεροί» είναι ασυγκρίτως πιο εξωστρεφείς. Χαμογελούν πολύ πιο συχνά και επιδιώκουν την οπτική επαφή. Η κοινωνικότητά τους, εξηγεί ο Wiseman, τους βοηθά να αυξήσουν την πιθανότητα μιας τυχαίας ευκαιρίας, επειδή συναντούν περισσότερους ανθρώπους, επικοινωνούν καλύτερα και συντηρούν πιο πολλές φιλικές σχέσεις.

Οι «Άτυχοι», απ’ την άλλη, παρουσίασαν μεγαλύτερα ποσοστά νεύρωσης. Για να δούμε πώς το άγχος τους επηρέαζε, ζητήθηκε από τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα να παρακολουθήσουν μια κινούμενη κουκκίδα στο κέντρο της οθόνης ενός υπολογιστή. Ξαφνικά κάποιες άλλες μεγάλες κουκκίδες έλαμψαν στις άκρες της οθόνης, παρασύροντας το βλέμμα σχεδόν όλων των συμμετεχόντων.

Το πείραμα έγινε πιο ενδιαφέρον καθώς επαναλήφθηκε με μια άλλη ομάδα, στην οποία προσφέρθηκε οικονομικό βραβείο. Σκοπός της ήταν να κρατήσει το βλέμμα της στην κεντρική κουκκίδα. Περίπου ένας στους τρεις ΔΕΝ έχασε τη συγκέντρωσή του όταν οι μεγάλες κουκίδες  πετάχτηκαν στις άκρες της οθόνης.

Ενώ το αίσθημα της αγωνίας μας βοηθά να συγκεντρωθούμε σε κάτι, μας τυφλώνει όμως ως προς τα υπόλοιπα περιφερειακά ερεθίσματα. Ως αποτέλεσμα, οι «Άτυχοι» χάνουν ευκαιρίες επειδή ασχολούνται κατ’ αποκλειστικότητα με ένα πράγμα. Στην καριέρα τους φερ’ ειπείν, αναπτύσσουν “μονόφθαλμη” οπτική, χάνοντας πραγματικές επαγγελματικές ευκαιρίες. Στην κοινωνική τους ζωή, επίσης, πολλοί απ’ αυτούς,  σ’ ένα κάλεσμα για παράδειγμα, συνήθως μιλούν με λίγους ανθρώπους που έχουν επιλέξει εξ αρχής, ενώ θα μπορούσαν να γνωρίσουν κι άλλες ενδιαφέρουσες προσωπικότητες.

Οι «Τυχεροί», απ’ την άλλη, είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες. Είναι πιο πρόθυμοι να συναντήσουν  νέους ανθρώπους, να ταξιδέψουν σε καινούρια μέρη και να δοκιμάζουν διαφορετικά πράγματα.

Μια «Τυχερή» στάση απέναντι στη ζωή

Ο Wiseman εκτέλεσε κι άλλο πείραμα. Αυτή τη φορά, έδωσε σε ανθρώπους μια εφημερίδα και τους ζήτησε να μετρήσουν τον αριθμό των φωτογραφιών που υπήρχαν μέσα. Οι «Άτυχοι» χρειάστηκαν περίπου δύο λεπτά για να μετρήσουν τις φωτογραφίες. Στους «Τυχερούς» πήρε μόνο λίγα δευτερόλεπτα.

Στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας, υπήρχε ένα μεγάλο μήνυμα που έγραφε: «Σταμάτα να μετράς. Υπάρχουν 43 φωτογραφίες σ’ αυτήν την εφημερίδα». Οι «Άτυχοι» είχαν την τάση να χάνουν το μήνυμα, ενώ οι «Τυχεροί» το είδαν αμέσως. Οι αυτοαποκαλούμενοι «Τυχεροί» ήταν απλώς πιο προσεκτικοί!

Οι «Τυχεροί» είναι, επίσης, πιο αισιόδοξοι. Έχουν θετικές προσδοκίες, οι οποίες οδηγούν σε αυτοπεκπληρούμενες προφητείες. Ακόμα κι όταν τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά, μπορούν να εντοπίσουν κάτι θετικό σε μια κατάσταση. Οι «Άτυχοι» στην ίδια περίπτωση επισημαίνουν μόνο τα αρνητικά.

Όχι μόνο οι θετικές προσδοκίες βοηθούν τους ανθρώπους να γίνουν πιο ευτυχισμένοι, αλλά μπορούν επίσης να τους βοηθήσουν στο να ανταπεξέλθουν πολύ καλύτερα στις δύσκολες καταστάσεις.

Κρατήστε ανοιχτό μυαλό (και τα μάτια σας ορθάνοιχτα). Η ατελείωτη ανησυχία για την επίτευξη ενός και μόνο στόχου μπορεί να σας αποκόψει εν αγνοία σας από άλλες ευκαιρίες. Έχοντας μια ανοιχτή στάση ζωής και κοιτάζοντας συνεχώς γύρω σας για νέες ευκαιρίες μπορεί να σας οδηγήσει ταχύτερα σ’ αυτές.

Κοιτάξτε τη θετική πλευρά. Η εστίαση μόνο στα αρνητικά επιβραδύνει τον τρόπο σκέψης σας και τις μελλοντικές προσδοκίες σας. Από το να παραπονιέστε για πράγματα που πήγαν στραβά, καλύτερα αισθανθείτε ευγνώμονες που αποφεύχθηκε το χειρότερο και προχωρήστε δοκιμάζοντας νέες εμπειρίες.

Κάνετε κάτι που να ξεφεύγει από το συνηθισμένο αυτήν την εβδομάδα. Οι ρουτίνες οδηγούν στα ίδια μονοπότια, είτε μιλάτε με τους ίδιους ανθρώπους, τρώτε το ίδιο φαγητό ή κάνετε την ίδια εργασία. Η υπέρβαση των ορίων σας αυξάνει την πιθανότητα μιας θετικής εξέλιξης.

Πολλοί συχνά αποδίδουν την ευνοϊκή εξέλιξη της ζωής των άλλων σε «Καλή Τύχη», ενώ τις δικές τους κακοτοπιές τις θεωρούν αποτέλεσμα «Κακής Τύχης». Είναι αλήθεια ότι κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με πλεονέκτημα σ’ αυτό και κάποιοι άλλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στα οποία δυστυχώς δεν μπορούν να παρέμβουν.

Μπορείτε, όμως, πάντα να κάνετε κάτι για να βελτιώσετε αυτό που έχετε. Όταν είστε ανοιχτοί σε γνωριμίες, όταν είστε ευγνώμονες γι’ αυτά που έχετε και προσπαθείτε να βγείτε που και που απ’ τη ρουτίνα σας, ίσως γίνεται κι εσείς οι «Τυχεροί» της παρέας..

 

 

 • Εντυπωσιασμένος
 • Χαρούμενος
 • Απογοητευμένος
 • Θυμωμένος
 • Βαρετό
 • Φοβισμένος

#emo attacks
 • Τώρα είναι είδηση πως η Λις Τρας δεν υποστηρίζει την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα; Τι περιμένατε δηλαδή από τη σιτεμένη Βρετανή Καρυάτιδα;
 • Νέα Μνημόνια Τσαβούσογλου με τη Λιβύη, ένα αφορά και τους …υδατάνθρακες
 • Η ανθρώπινη βλακεία υπερτερεί σαφώς της μανίας της φύσης: Πάνω από 174 νεκροί στην Ινδονησία μετά από ντου οπαδών σε αγώνα ποδοσφαίρου,, πάνω από 70 οι νεκροί στη Φλόριντα από τον Κυκλώνα Ίαν
 • Κανείς δεν κατάλαβε πως η ΟΠΑΠ Arena δεν αναφέρεται στα Προγνωστικά Αγώνων Ποδοσφαίρου: το μήνυμα είναι Οι Πρόσφυγες Άλλαξαν Πίστα