• emo.gr
 • Δημοφιλή
 • Silence!
Silence!

Μια ταινία για την πίστη, μια βαθιά αναζήτηση της ύπαρξης του Θεού, μια ωδή στην αμφιβολία στην καρδιά ακόμη και του πιο θεοσεβούμενου ανθρώπου, με φόντο αλλά και πρωταγωνιστή την Ιαπωνία του 17ου αιώνα

Μια ταινία για τα ανθρώπινα όρια, για το μέγεθος της πίστης, για τα υπερφυσικά σημεία της ύπαρξης του Θεού, που αναζητούν όλοι, ιδίως οι άνθρωποι της Εκκλησίας.

Ο Πορτογάλος ιεραπόστολος Σεμπαστιάου Ροντρίγκες, μαζί με έναν ακόμη, φτάνει στην Ιαπωνία του 17ου αιώνα για να εμψυχώσει τους καταπιεζόμενους και δοκιμαζόμενους χριστιανούς Ιάπωνες. Ο πρωταρχικός σκοπός του ταξιδιού του είναι να ανακαλύψει αν αληθεύει η αποστασία του προκατόχου του, του  ιεραπόστολου και μέντορα Φερέιρα, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν άντεξε τα πολλαπλά μαρτύρια.

O Ροντρίγκες θα βρεθεί, κι αυτός, σύντομα μπροστά σε τρομερά διλήμματα και ιδίως στο αν θα επικρατήσει η πίστη επί του ενστίκτου αυτοσυντήρησης. Και κυρίως ποιο θα είναι αποτέλεσμα των επιλογών του πάνω στους “Κιριστάν”.

neeson

Αυτό που θα δοκιμάσει στον ύψιστο βαθμό την πίστη του είναι η σιωπή του Θεού, η οποία ερμηνεύεται ως απουσία: οι χριστιανοί υποφέρουν από ανείπωτα βασανιστήρια και η θεία Πρόνοια δεν είναι εκεί.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς γιατί ο Μάρτιν Σκορσέζε ήθελε από το 1990, να γυρίσει τη «Σιωπή», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Σοσάκου Εντο, στη δεύτερη κινηματογραφική του μεταφορά μετά το φιλμ του 1971 σε σκηνοθεσία του Μασαχίρο Σινόντα.

Θα το κάνει πειστικά, θριαμβευτικά, αριστουργηματικά το 2017.

Στη διάρκεια των 161 λεπτών που διαρκεί το «Silence», και χωρίς να αφορά αποκλειστικά τις στιγμές κορύφωσης της πλοκής» ο ήχος κόβεται απότομα. Σταματά.

Silence! Τα λέει όλα η σιωπή. Σε απόλυτη συμφωνία με το υπόλοιπο έργο του, ο Μάρτιν Σκορσέζε αφηγείται και εδώ την άνοδο και την πτώση ενός ήρωα που βλέπει όλο το οικοδόμημα των αξιών του πεσμένο στο έδαφος, να καταπατείται κυριολεκτικά και συμβολικά.

Το«Silence» είναι μια ταινία για την πίστη, μια αγωνιώδης αναζήτηση της ύπαρξης του Θεού, μια ωδή στην αμφιβολία στην καρδιά ακόμη και του πιο θεοσεβούμενου ανθρώπου.

Είναι μια ταινία για τις θρησκείες, όπως αυτές χρησιμοποιήθηκαν από την κρατική εξουσία. Οι χιλιάδες βιαιότητες ή δολοφονίες που διαπράχθηκαν στο όνομα των θεών τους.

Είναι μια ταινία δύσκολη για τον καθολικισμό, τον προσηλυτισμό, την κατήχηση, αλλά και μια ταινία που δείχνει ανάγλυφα τη σκληρότητα της Άπω Ανατολής του 17ου αιώνα. Θα χρειαστούν πάνω από 300 χρόνια και ο Β΄ΠΠ για να γίνει ειρηνική η Ιαπωνία, μια χώρα του Δυτικού Κόσμου με τις τοπικές ιδιαιτερότητες της.

Μια ταινία που δοκιμάζει, που αποθεώνει, αλλά ταυτόχρονα τσαλαπατά το Θείο.

Όσοι έγραψαν τότε για το κύκνειο άσμα του μεγάλου σκηνοθέτη, ο Μάρτιν Σκορσέζε τους χάλασε τη σούπα: το 2019 έκανε ακόμη μια γκανγκστερική ταινία με τους αγαπημένους του ηθοποιούς, ενώ τον προσεχή Νοέμβριο έρχεται το «Killers of the Flower Moon» από την Apple.

Το απρόσμενο τέλος, θυμίζει λίγο τον Ιρλανδό, μια ταινία πολυδιαφημισμένη με κάποιες αστοχίες που την απομάκρυναν από το αριστούργημα και την έκαναν μια ταινία της σειράς.

Αυτό δε συμβαίνει με το Sιlence, που είναι ταινιάρα από την αρχή ως το τέλος, από όποια σκοπιά κι αν την εξετάσει κανείς. Αψεγάδιαστη!

Δείτε όλες τις προτάσεις μας για ταινίες και σειρές

 • Εντυπωσιασμένος
 • Χαρούμενος
 • Απογοητευμένος
 • Θυμωμένος
 • Βαρετό
 • Φοβισμένος

#emo attacks
 • Μετά τους τόνους βροχής ανά στρέμμα στο Βόλο τώρα μετράνε τα χαστούκια ανά ρέμα
 • Τράβα από εδώ, Καλατράβα από εκεί, πάει η στατικότητα του Μνημείου του Spiderman
 • Αντικειμενικά μιλώντας μεταξύ Τραμπ και Μπέπε Γκρίλο είναι οι χαριτωμένοι σκύλοι Αγίου Βερνάρδου
 • Έκθεση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων σήμερα όλο το λεκανοπέδιο Αττικής: ευκαιρίες για υποψήφιους αγοραστές, οι 99 στους 100 ΙΧηδες καταριούνται τις “κούρσες”