• emo.gr
  • Emotive
  • Κόρη του τραυλού βασιλιά, ήταν ανιψιά του κανονικού αποδέκτη του θρόνου
Κόρη του τραυλού βασιλιά, ήταν ανιψιά του κανονικού αποδέκτη του θρόνου

Σε 100 χρόνια θα υπάρχουν 5 βασιλιάδες, οι 4 της τράπουλας και …

Στα 70 χρόνια της βασιλείας της η Ελίζαμπεθ, έκανε τα πάντα για να διατηρήσει το θεσμό σε φόρμα, να μην ξεπέσει, να μην ξεφτίσει.

Οι παραδοσιακοί Βρετανοί πάντως δεν θα άλλαζαν το θεσμό, έστω κι αν ένας βασιλιάς ήταν …παραφωνία. Είναι τόσο βαθιά ριζωμένη η Βασιλεία στη Βρετανία για πάνω από χίλια χρόνια, που θεωρείται σχεδόν βέβαιη η επιβίωση του.

Όπως έχει εύστοχα λεχθεί στο μέλλον, σε 100 ή σε 300 χρόνια θα υπάρχουν στον κόσμο 5 βασιλιάδες, οι 4 της τράπουλας και ο Βασιλιάς της Αγγλίας.

Αφιερώματα επί αφιερωμάτων στη βασίλισσα Ελισάβετ, που στον ελληνισμό ξυπνά τις μνήμες της ΕΟΚΑ και την άρνηση της να δώσει χάρη στον Ευαγόρα, τον Καραολή και τον Δημητρίου.

Σε λίγα χρόνια θα έφευγε από το Νησί, κρατώντας μόνο τις βάσεις και οι νεαροί ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα στην Κύπρο, δεν θα είχαν το προνόμιο να ζήσουν και να πεθάνουν στα βαθιά τους γεράματα όπως εκείνη.

Θα μείνουν φυλακισμένοι και στα μνήματα του για να μην ξεσπάσουν ταραχές, που ίσως χαλούσαν το απογευματινό τσάι της Βασιλίσσης.

London Bridge is down λοιπόν. Είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως αυτό θα ήταν το συνθηματικό όταν θα έφευγε από το μάταιο τούτο κόσμο.

Λίγοι θυμούνται πως υπήρξε τυχερή στη ζωή της από τα μικρά της χρόνια. Ήταν 10 ετών, όταν στις 11 Δεκεμβρίου του 1936 ο αδερφός του, Εδουάρδος Η΄, παραιτήθηκε από τον θρόνο εξαιτίας ενός σκανδάλου, με αποτέλεσμα ο πρίγκιπας Αλβέρτος να τον διαδεχθεί ως Γεώργιος ΣΤ΄. Η στέψη πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου του 1937. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του πατρός της η Μεγάλη Βρετανία αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων αιώνων, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την ενδιαφέρουσα ιστορία του Βασιλιά Γεωργίου Στ’ την είδαμε στην αριστουργηματική ταινία «Ο Λόγος του Βασιλιά». Σε αυτήν ξετυλίγεται το πρόβλημα που είχε στην ομιλία του, καθώς ήταν τραυλός. Και μιας και τότε οι μονάρχες απευθύνονταν στον λαό τους σε livε ραδιοφωνική μετάδοση, έπρεπε να τα πει, χωρίς να κολλάει.

Πέθανε μόλις 57 ετών, το 1952 και αφού δεν έχει γιο, ο θρόνος πήγε στην Ελισάβετ, σε πολύ μικρή ηλικία, στα 26 της. Ο Κάρολος που τη διαδέχεται αν ήταν συνταξιούχος του ΤΕΒΕ θα είχε βγει τουλάχιστον έξι χρόνια στη σύνταξη, μπορεί να είχε κιόλας εκκαθαριστεί.

Διαβάζουμε πως δεν χρησιμοποίησε το περίφημο βασιλικό προνόμιο σε καμιά περίπτωση, ακόμη κι όταν της το ζήτησαν διάφοροι πολιτικοί

Το προνόμιο στην πράξη δεν είναι τίποτα άλλο από το κατάλοιπο διακριτικής ή αυθαίρετης εξουσίας που ανά πάσα στιγμή αφήνεται νομικά στα χέρια του στέμματος. Το προνόμιο είναι το όνομα του εναπομείναντος τμήματος της αρχικής εξουσίας του Στέμματος. Κάθε πράξη που μπορεί να κάνει νόμιμα η εκτελεστική κυβέρνηση χωρίς την εξουσία μιας Πράξης του Κοινοβουλίου γίνεται δυνάμει του προνομίου.

Queen-2

Εξαιρετικά ασαφές και η Ελίζαμπεθ ήταν πρακτικός άνθρωπος. Άλλωστε είχε πολλά σκάνδαλα στο παλάτι να αντιμετωπίσει, γιατί αργία μήτηρ πάσης κακίας.

Πέρα από τον Κάρολο, είχε τον Άντριου, ενώ τον Φίλιππο μάλλον τον κουλάντριζε με ευχέρεια.

Με την ίδια απάθεια αντιμετώπισε και το Brexit, το οποίο θεωρητικά έδινε πόντους στη Μοναρχία. Ένας θεσμός που συμβολίζει την ανεξαρτησία και την (περασμένη) Αυτοκρατορία, είναι περισσότερο χρήσιμος σε ένα έθνος, όταν απομακρύνεται από υπερκρατικές οντότητες τύπου ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση ο κάθε μονάρχης ενδύει την εξουσία του με τα δικά του χαρακτηριστικά. Μπαίνουμε στην εποχή του πράσινου Καρόλου, φεύγουμε από τη μεταπολεμική Ελισάβετ, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη Βρετανία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Γιατί κακά τα ψέματα, η Βρετανία είναι ένα Νησί που συγκεντρώνει σχεδόν καθημερινά τα παγκόσμια βλέμματα. Και όχι μόνο για την Πρέμιερ Λιγκ.

Και τώρα με τον Κάρολο, τα μέσα δεν θα είναι το ίδιο σεβαστικά απέναντι του, όπως με την καλή γριούλα, Ελίζαμπεθ.

 

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • A, αν είναι και ο Ανδρουλάκης στο κάδρο των υποψήφιων Πρωθυπουργών, όλα εντάξει, ησυχάσαμε
  • Επιτέλους ειπώθηκε η ημερομηνία των εκλογών. Τα στοιχήματα τώρα πέφτουν για τη μέρα των δεύτερων
  • Τελικός Psifos League στις 21 Μαΐου
  • “Κυβερνήσεις πλειοψηφίας από ένα κόμμα και όχι από ένα χρώμα”. Άμα κάτσει όμως η κέντα, πάμε για τρίτη εκλογή με τέντα