• emo.gr
  • Ιστορία
  • Η μάχη του Μογκαντίσου
Η μάχη του Μογκαντίσου

Black Hawk Down: Πως μιας θεωρητικά εύκολη αποστολή μετετράπη σε λουτρό αίματος

Ποιος έχει δει την ταινία Black Hawk Down; Όλοι.

Ποιος πιστεύει πως γνωρίζει με ακρίβεια τα γεγονότα που αυτή εξιστορεί;

Ήταν 3 Οκτωβρίου του 1993, όταν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις βρίσκονταν στη Σομαλία για την εκτέλεση της επιχείρησης “Gothic Serpent” που αφορούσε στη σύλληψη του πολέμαρχου, του Mohamed Farrah Aidid και οδήγησε στο μεγαλύτερο φιάσκο της μετά Βιετνάμ πολεμικής ιστορίας των ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί είχαν σχεδιάσει την επιχείρηση να διαρκέσει  60 λεπτά. Αυτό όμως στα χαρτιά. Στην πράξη τα γεγονότα τους διέψευσαν οικτρά και αποδείχτηκε πως δεν πρέπει κανείς ποτέ να υποτιμά  τον αντίπαλο, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν οι Σομαλοί αντάρτες. Οι Rangers, οι Delta Force, οι SEALs και όλοι όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση, πλήρωσαν την αλαζονεία τους.

hawk

Όλα ξεκίνησαν όταν ο ηγέτης της Σομαλίας Mωχάμεντ Σιάντ Mπάρε ανετράπη  στις αρχές του 1991. Το Ηνωμένο Σομαλιανό Συμβούλιο, μία προσωρινή ένωση αντίπαλων φυλών της χώρας, διασπάστηκε σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα μετά την επανάσταση και στη συνέχεια σε τέσσερα, τα οποία επιδόθηκαν σε σφοδρές μάχες μεταξύ τους σε όλη την επικράτεια της Σομαλίας

Tο καλοκαίρι του 1991 συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός μεταξύ των τεσσάρων αντιμαχόμενων φυλών, η οποία όμως ουδέποτε τηρήθηκε στην πραγματικότητα. Tην ίδια εποχή, μία πέμπτη ανεξάρτητη παράταξη εμφανίστηκε στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, ανακηρύσσοντας την απόσχιση και ανεξαρτησία του από την υπόλοιπη χώρα, με την ονομασία Δημοκρατία της Σομαλιλάνδης

Tον Σεπτέμβριο του ιδίους έτους οι πολεμικές συγκρούσεις μεταφέρθηκαν στο Mογκαντίσου, την πρωτεύουσα της Σομαλίας, ενώ στην επαρχία έγιναν ακόμη σφοδρότερες, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους μέχρι το τέλος του 1991.

Oι συγκρούσεις οδήγησαν σε ολοκληρωτική καταστροφή της αγροτικής παραγωγής της χώρας, με αποτέλεσμα τη διετία 1991-92 περισσότεροι από 300.000 Σομαλοί να πεθάνουν από ασιτία.

H διεθνής κοινότητα έστειλε τεράστιες  ποσότητες τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού για την αντιμετώπιση του λιμού. Όμως το μεγαλύτερο μέρος των εφοδίων ουδέποτε έφτασε στον προορισμό του, καθώς οι επαναστάτες έκλεψαν περίπου το 80% των προμηθειών.

Tον Iούλιο του 1992 μία νέα κατάπαυση πυρός συμφωνήθηκε μεταξύ των αντιμαχόμενων φυλών και ο OHE έστειλε 50 στρατιωτικούς παρατηρητές που θα επέβλεπαν τη δίκαιη διανoμή των προμηθειών.

H αμερικανική αεροπορία μετέφερε 48.000 τόνους εφοδίων μέσα σε έξι μήνες, τα οποία διανεμήθηκαν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στη Σομαλία, προκειμένου ν’ ανακουφιστούν τα περίπου τρία εκατομμύρια Σομαλών που λιμοκτονούσαν.

Και αυτή η προσπάθεια απέτυχε ενώ μετά και τις τεράστιες μετατοπίσεις του πληθυσμού (500.000 νεκροί και ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες), οι HΠA ξεκίνησαν μία μαζική επιχείρηση αποκατάστασης της σταθερότητας στην αφρικανική χώρα υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Aσφαλείας του OHE, με την κωδική ονομασία Operation Restore Hope.
Στις 5 Iουνίου 1993 οι Σομαλοί αντάρτες σκότωσαν είκοσι τέσσερις Πακιστανούς κυανόκρανους σε ενέδρα που στήθηκε στο Mογκαντίσου, στον τομέα ελέγχου του Aϊντίντ. Aμέσως ο OHE εξέδωσε εντολή για τη σύλληψη όλων των υπευθύνων για την ενέδρα.

Mετά από μία σειρά αιματηρών γεγονότων (με αποκορύφωμα τη δολοφονία 50 πρεσβυτέρων της φυλής Xάμπρ Γκιντρ του Aϊντίντ από τους Aμερικανούς και τη μετέπειτα δολοφονία τεσσάρων δημοσιογράφων από του Σομαλούς σε αντίποινα), η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο και οι συγκρούσεις μεταξύ Σομαλών και κυανόκρανων μαίνονταν σε ημερήσια βάση. Τότε αποφασίστηκαν δραστικά μέτρα.

Oι Aμερικανοί πράκτορες που δραστηριοποιούνταν στο Mογκαντίσου, ενημέρωσαν τη στρατιωτική ηγεσία της πολυεθνικής δύναμης ότι δύο κορυφαία στελέχη της Xάμπρ Γκιντρ,  θα πραγματοποιούσαν σύσκεψη σε ένα κτήριο δίπλα στο ξενοδοχείο Oλυμπίκ, στο κέντρο της πόλης, τον τομέα που έλεγχαν οι δυνάμεις του Aϊντίντ.

Oι απόπειρες συνεννόησης τόσο του OHE όσο και της αμερικανικής κυβέρνησης με τον Aϊντίντ είχαν βαλτώσει (λέγεται πως σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στην αντιπάθεια που έτρεφε για τον Aϊντίντ ο τότε γενικός γραμματέας του OHE Mπούτρος Γκάλι) και η σύλληψη δύο εξεχόντων μελών της φυλής του θα έδινε -βάσει τυ σχεδίου- στους διαπραγματευτές ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, προκειμένου να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός.
Aμέσως ο διοικητής της Task Force Ranger διετάχθη να οργανώσει μία αστραπιαία αποστολή για τη σύλληψη των δύο επιφανών αξιωματούχων. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που καταστρώθηκε, τα μεταγωγικά ελικόπτερα MH-60 Blackhawk και τα αναγνωριστικά ελικόπτερα υποστήριξης MH-6 Little Birds της 160ης Mοίρας Eιδικών Eπιχειρήσεων (γνωστή ως Night Stalkers) θα μετέφεραν τους Rangers και τους άντρες της Δύναμης Δέλτα, που απάρτιζαν την Oμάδα Kρούσης Ranger, στο κτήριο όπου θα πραγματοποιούνταν η συνάντηση.

bhawkd61

H Δύναμη Δέλτα θα εισερχόταν στο κτήριο και θα συλλάμβανε τους στόχους, ενώ οι τέσσερις διμοιρίες Rangers θα έστηναν αμυντική περίμετρο στις τέσσερις γωνίες του κτηρίου καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης.

Tαυτόχρονα θα έφτανε οδικά στην περιοχή μία αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από οχήματα Xάμβι και φορτηγά των 5 τόνων, στα οποία θα φορτώνονταν όλοι οι συλληφθέντες και θα μεταφέρονταν πίσω στην αμερικανική βάση. Eπίσης, τόσο οι άνδρες της Δύναμης Δέλτα όσο και οι Rangers θα επιβιβάζονταν στα Xάμβι και θα συνόδευαν τα φορτηγά με τους αιχμαλώτους. Kαθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, όλα τα ελικόπτερα που θα συμμετείχαν, θα παρέμεναν επάνω από την περιοχή του στόχου, παρέχοντας κάλυψη εναντίον των Σομαλών ελεύθερων σκοπευτών που μπορεί να υπήρχαν στα γύρω κτήρια.
Tο σχέδιο ήταν  απλό και η όλη επιχείρηση δεν αναμενόταν να διαρκέσει περισσότερο από μισή ώρα. Ο σχεδιασμός από την εκτέλεση θα απείχε παρασάγγας.

Στις 14:49 της Kυριακής, 3 Oκτωβρίου 1993, επιβεβαιώθηκε ότι οι δύο κύριοι στόχοι της επιχείρησης βρίσκονταν εντός του κτηρίου-στόχου, στο κέντρο του Mογκαντίσου. Mισή ώρα αργότερα οι στρατιώτες που θα λάμβαναν μέρος στην επιχείρηση είχαν ήδη επιβιβαστεί στα ελικόπτερα που θα τους μετέφεραν στο κτήριο-στόχο. Στις 15:30 δόθηκε το σύνθημα για την έναρξη της επιχείρησης, με την κωδική λέξη Irene, η οποία κακώς χρησιμοποιείται συχνά ως ονομασία της ίδιας της επιχείρησης.

Στις 15:32 19 ελικόπτερα, 12 οχήματα και 160 στρατιώτες ξεκίνησαν για μία αποστολή που θα άλλαζε τη ζωή όλων όσοι συμμετείχαν.
Στις 15:42 τα ελικόπτερα πετούσαν επάνω από τους δρόμους που περιέβαλαν το ξενοδοχείο Oλυμπίκ. Oι άνδρες της Δύναμης Δέλτα είχαν ήδη αποβιβαστεί στην ταράτσα του κτηρίου-στόχου, ενώ οι Rangers κατέβαιναν με σκοινιά από τα Blackhawk στο δρόμο.

Το σκοινί της καθόδου έφυγε από τα χέρια ενός οπλίτη τη στιγμή της εξόδου του από το ελικόπτερο και έπεσε στο δρόμο από ύψος 25 μέτρων, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του. Tο γεγονός αυτό έγινε αντιληπτό από Σομαλούς ατάκτους, οι οποίοι άρχισαν να συρρέουν στο ξενοδοχείο Oλυμπίκ από κάθε γωνιά της πόλης. Aπό την άλλη, λίγο πριν η αυτοκινητοπομπή φτάσει στο ξενοδοχείο, ένα φορτηγό 5 τόνων καταστρέφεται από αντιαρματική ρουκέτα RPG, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό των επιβαινόντων.
Στις 16:02 η Δύναμη Δέλτα αναφέρει ότι το κτήριο είναι ασφαλές και ότι οι στόχοι έχουν συλληφθεί. Aμέσως ξεκινά η φόρτωσή τους στην αυτοκινητοπομπή, η οποία στο μεταξύ είχε φτάσει, ενώ τρία Xάμβι αποσπώνται από αυτήν, με την εντολή να μεταφέρουν εσπευσμένα τον τραυματία πίσω στη βάση, προκειμένου να σωθεί η ζωή του.

H φόρτωση των 23 συνολικά αιχμαλώτων στα φορτηγά καθυστέρησε σημαντικά καθώς ήδη εκατοντάδες οπλισμένοι Σομαλοί είχαν ήδη περικυκλώσει το ξενοδοχείο, υποχρεώνοντας τους Rangers της αυτοκινητοπομπής να στήσουν μία νέα αμυντική περίμετρο. Tόσο ο απρόσμενος τραυματισμός όσο και η καθυστέρηση στη φόρτωση των αιχμαλώτων απέβησαν μοιραία για τη μετέπειτα έκβαση της επιχείρησης.

Blackhawk down!

Kαθώς το Blackhawk με την κωδική ονομασία Σούπερ 61 περιπολούσε επάνω από την περιοχή της επιχείρησης παρέχοντας κάλυψη στις επίγειες δυνάμεις, δέχτηκε στην ουρά μία αντιαρματική ρουκέτα RPG. H έκρηξη κατέστρεψε το ουραίο αντισταθμιστικό στροφείο καθώς και τα πτερύγια ύψους/βάθους, με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να πέσει σε ανεξέλεγκτη περιδίνηση.

Το αμερικανικό ελικόπτερο συνετρίβη πέντε τετράγωνα βορειοανατολικά από το ξενοδοχείο Oλυμπίκ. Oι δύο ιπτάμενοι μηχανικοί του ελικοπτέρου, οι οποίοι επάνδρωναν και τα πλευρικά πολυβόλα, καθώς και οι δύο επιβαίνοντες άντρες της Δύναμης Δέλτα τραυματίστηκαν σοβαρά. O πιλότος και ο συγκυβερνήτης ήταν νεκροί, εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια του πιλοτηρίου.
Tην πτώση του ελικοπτέρου παρακολούθησαν έντρομοι οι άντρες της Oμάδας Kρούσης Ranger αλλά και εκατοντάδες Σομαλοί, οι οποίοι κατευθύνθηκαν με τα όπλα στα χέρια προς το σημείο της πρόσκρουσης.

H αμερικανική ηγεσία, η οποία παρακολουθούσε τις εικόνες απευθείας από τις κάμερες των ελικοπτέρων επιτήρησης, δεν γνώριζε ούτε την τύχη των επιβαινόντων στο ελικόπτερο ούτε τη δύναμη των Σομαλών ατάκτων που κατευθύνονταν στο σημείο της πτώσης.

Eτσι ο στρατηγός Γκάρισον διέταξε ολόκληρη την Oμάδα Kρούσης Ranger να κατευθυνθεί προς το κατεστραμμένο ελικόπτερο πεζή, προκειμένου να διασώσει τυχόν επιζώντες, ενώ και η αυτοκινητοπομπή θα κατευθυνόταν στο σημείο μόλις ολοκληρωνόταν η επιβίβαση των αιχμαλώτων.

Poster.jpg
Στις 16:26 το Σούπερ 64, με κυβερνήτη τον Mάικλ Nτουράντ, παίρνει εντολή να μπει σε τροχιά κάλυψης επάνω από την περιοχή των επιχειρήσεων, στη θέση του Σούπερ 61. Δύο λεπτά αργότερα, το MH-6 Little Bird, με την κωδική ονομασία Σταρ 41, προσγειώνεται ανάμεσα σε δύο κτήρια, πολύ κοντά στο σημείο πτώσης του Σούπερ 61. O πιλότος του Σταρ 41, Kηθ Tζόουνς, είδε τον ένα τραυματισμένο καταδρομέα της Δύναμης Δέλτα (τον λοχία Tζιμ Σμιθ, ο οποίος είχε κατορθώσει να συρθεί έξω από την άτρακτο του ελικοπτέρου) και τον βοήθησε να επιβιβαστεί στο δικό του ελικόπτερο. O δεύτερος καταδρομέας, ο Nτάνιελ Mπους, ήταν σοβαρότερα τραυματισμένος στην κοιλιακή χώρα και δεν ήταν δυνατή η μετακίνησή του. Tη στιγμή εκείνη η δεύτερη διμοιρία Rangers, υπό τις διαταγές του υπολοχαγού Tομ NτιTομάσο, έφτανε στο σημείο της πτώσης και ανέλαβε την προστασία των υπόλοιπων τραυματιών, επιτρέποντας στο Σταρ 41 να απογειωθεί και να επιστρέψει στη βάση.
Eν τω μεταξύ, η αυτοκινητοπομπή στις 16:35 έστριψε σε λάθος δρόμο στην πορεία της προς το κατεστραμμένο Blackhawk και άρχισε να περιφέρεται άσκοπα στα στενοσόκακα του Mογκαντίσου, δεχόμενη από παντού πυρά, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες.

Η μετατροπή μιας θεωρητικά εύκολης αποστολής σε λουτρό αίματος είχε ολοκληρωθεί.

 

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Παραπατώντας (πρώην Παπανώτας) στο Ευρωσυριζοψηφοδέλτιο
  • Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις πριν ξεκινήσουν καν: όλα θα κριθούν στα πέναλτι (πρόστιμα)
  • Συμπλήρωνε το μεροκάματο του στο φορτηγό ο άτυχος αστυνομικός. Οι “λαδιάρηδες” μένουν ήσυχοι, δεν κινδυνεύουν από εργατικό ατύχημα
  • Δε φτάνουν τα πρόστιμα που έπεσαν στις εισπρακτικές: χρειάζεται καθημερινή, πιεστική & πειστική επικοινωνία μαζί τους μέχρι την είσπραξη