- emo.gr
- Ψυχολογία
- Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας: H -υψηλής λειτουργικότητας αλλά αυτοκαταστροφική- “Άγχουσα Κατάθλιψη”
«Μία αποκλίνουσα μορφή της θλίψης» που συχνά δεν γίνεται αντιληπτή
Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας και θα ασχοληθούμε με την άγχουσα κατάθλιψη, η οποία ποκλίνει από το σύνηθες πρότυπο των διαταραχών της διάθεσης, με τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές να μην γίνονται πάντα άμεσα αντιληπτά.
Ως Άγχουσα Κατάθλιψη, ορίζεται εκείνη η μορφή των καταθλιπτικών συμπτωμάτων που χαρακτηρίζονται από θυμό και εκνευρισμό.
Οι πάσχοντες αισθάνονται συχνά απελπισία και μία τάση ή ανάγκη για απομόνωση. Ωστόσο δεν παρατηρείται η συνήθης ψυχική κόπωση.
Κυριαρχούν όμως αντικρουόμενα συναισθήματα καθώς και μία ασυνήθιστη εγρήγορση με σύνοδες αρνητικές σκέψεις, πεποιθήσεις και αντιλήψεις που οδηγούν σε άσχημη διάθεση.
Τα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν την αϋπνία, το αίσθημα ματαιότητας, την ευερεθιστότητα και τον έντονο εκνευρισμό απέναντι σε συγγενείς και οικείους χωρίς να υπάρχει πάντα προφανής λόγος.
Μπορεί να εμφανιστούν επιπρόσθετα, εκρήξεις θυμού, ονυχοφαγία, ψυχοκινητική ανησυχία, ακατάπαυστη ομιλία και σκέψεις που τρέχουν, ψυχοσωματικά παράπονα και τριχοτιλλομανία (κόβουν κάθε τρίχα από τη ρίζα, άλλοι μπορεί να τραβήξουν και μεγάλες τούφες σε μια στιγμή )ή δερματιλλομανία (το πείραγμα του δέρματος είναι μια συνήθεια που για τους περισσότερους πάσχοντες είναι αγχολυτική ενώ μπορεί να επιφέρει και αίσθημα ευχαρίστησης).
Τα άτομα με Άγχουσα Κατάθλιψη μπορεί να πετυχαίνουν τους στόχους τους και να ολοκληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, όμως υπάρχει ένα αίσθημα που μπορεί να περιγραφεί ως «χάσιμου χρόνου». Ακόμη και ένα νέο χόμπι ή μια καινούρια δουλειά μοιάζουν άσκοπα. Κυριαρχεί έντονα η τάση υποβιβασμού των προσωπικών επιτυχιών ως ασήμαντες ή τυχαίες, ενώ η αυστηρή αυτοκριτική είναι μόνιμη με υψηλές και συχνά μη εφικτές προσδοκίες.
Η συνεχής πίεση αναπόφευκτα οδηγεί στην επιβάρυνση της ψυχικής και πνευματικής υγείας. Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των ατόμων με κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας καταφέρνουν να διατηρήσουν τη δουλειά τους, να φροντίζουν επαρκώς το σπίτι τους και να μην αμελούν τις υποχρεώσεις τους, οι γύρω τους τείνουν να υποτιμούν τις επιπτώσεις που υφίστανται.
Αποτέλεσμα είναι το άτομο να νιώθει πως τα συναισθήματά του παραβλέπονται. Η υπερβολική φόρτιση οδηγεί σε ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως η κατάχρηση αλκοόλ και φαρμάκων, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει στρεσσογόνες καταστάσεις. Πολλά άτομα με κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας προβαίνουν σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.
Δύο παραδείγματα είναι η ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή η παρακολούθηση τηλεοπτικών σειρών για πολλές ώρες. Οι δραστηριότητες αυτές μοιάζουν φυσιολογικές, ωστόσο το άτομο τις χρησιμοποιεί για να ξεφύγει από την πραγματικότητα.
Τα αίτια σχετίζονται συνήθως με χρόνιο στρες ή και τραυματικά γεγονότα, καθώς επίσης και με χαρακτηριστικά της προσωπικότητας όπως η τελειοθηρία.
Ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση.
-
Τελικά απεδείχθη Bora Bora
2 ημέρες ΠΡΙΝ -
Τα σημάδια της άτυπης κατάθλιψης
1 εβδομάδα ΠΡΙΝ -
“Πρέπει να τελειώνουμε με τον Μούσκο”
1 εβδομάδα ΠΡΙΝ -
Αξιωματικοί Αντιπολίτευσης
2 εβδομάδες ΠΡΙΝ