• emo.gr
  • Δημοφιλή
  • Ξαφνικά “κλειδώνεις” δημόσια: Τρακ, Ντροπαλότητα ή Κοινωνικό Άγχος;
Ξαφνικά “κλειδώνεις” δημόσια: Τρακ, Ντροπαλότητα ή Κοινωνικό Άγχος;

Το Κοινωνικό Άγχος αποτελεί την πιο δυσλειτουργική έκφανση ανησυχίας σε καταστάσεις όπου το άτομο εκτίθεται στον κόσμο

Τρακ, Ντροπαλότητα ή Κοινωνικό Άγχος;

Ο βαθμός που μας εμποδίζει το Τρακ, η Ντροπαλότητα ή το Κοινωνικό Άγχος στην καθημερινότητα διαφέρει όπως δεν είναι ίδιες και όλες οι καταστάσεις που εκτίθεται ο καθένας από εμάς. Έτσι κάποιος μπορεί να αισθάνεται άβολα ή ανήσυχος σε μία παρέα με άτομα που συναντά για πρώτη φορά αλλά να βιώνει λιγότερο άγχος σε μία τετ-α-τετ συνάντηση. Η διάγνωση συνεπώς και θεραπεία είναι σχετικά υποκειμενικές εφόσον σημαντικότερο ρόλο παίζει η δυσλειτουργία που προκαλείται. Όλα τα παραπάνω όμως μας εμποδίζουν ώστε να αντλήσουμε ευχαρίστηση και ικανοποίηση, επιδρώντας αρνητικά στην ποιότητα ζωής μας.

Κοινωνικό Άγχος

Το Κοινωνικό Άγχος αποτελεί την πιο δυσλειτουργική έκφανση ανησυχίας σε καταστάσεις όπου το άτομο εκτίθεται στον κόσμο. Αν παρά τις προσπάθειες δεν υπάρχει ουσιαστική αντιμετώπιση τότε χρειάζεται η βοήθεια ενός θεραπευτή για την αποτελεσματική διαχείρισή του. Η αγχώδης αυτή διαταραχή σχετίζεται από την μία με την επιθυμία του δημιουργίας καλής εντύπωσης και από την άλλη με τον φόβο ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί. Όσο ισχυρότερη είναι αυτή η πεποίθηση τόσο πιο έντονη γίνεται η ανησυχία για την πιθανότητα αποτυχίας. Η πιο σημαντική διαφορά του δυσλειτουργικού από το μη δυσλειτουργικό άγχος είναι ότι στην πρώτη περίπτωση σταδιακά το άτομο εγκαταλείπει τις κοινωνικές επαφές. Στην δεύτερη περίπτωση αν και γνωρίζουμε ότι θα εμφανιστεί υπάρχει η ικανότητα διαχείρισης ώστε να το αγνοήσουμε.

Τρακ

Το τρακ εμφανίζεται σε μεμονωμένες καταστάσεις. Ένα άτομο, δηλαδή, βιώνει το τρακ όταν πρόκειται να μιλήσει μόνο μπροστά σε κοινό, και όχι σε άλλες κοινωνικές περιστάσεις. Σε κάποιες επαγγελματικές ασχολίες εκδηλώνεται τρακ είτε πριν ή κατά την διάρκεια της δραστηριότητας. Αυτές περιλαμβάνουν τους ηθοποιούς, τους δικηγόρους, τους τραγουδιστές κ.α.

Τα χαρακτηριστικά είναι:

Ένταση πριν την κατάσταση που χρειάζεται να διαχειριστούμε

Υποχώρηση της έντασης και της ανησυχίας αφού ξεκινήσουμε την δραστηριότητα

Ήπιες αλλά διαχειρίσιμες ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια

Ανακούφιση μετά το πέρας της δραστηριότητας

Ντροπαλότητα

Η ντροπαλότητα είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας των ανθρώπων. Αν και μπορεί να εκδηλωθεί σε πολλές εκφάνσεις της ζωής μας πολλοί δεν φαίνεται να αφήνουν την ντροπαλότητα να τους επηρεάσει. Ένα παράδειγμα αποτελεί η επιλογή ενός επαγγέλματος ή δραστηριότητας που τους βοηθάει σημαντικά στην διαχείρισή της. Αντίθετα βέβαια πολλά άτομα έχουν περιορίσει τις συναναστροφές τους λόγω της ντροπαλότητας με αποτέλεσμα να αισθάνονται έντονη μοναξιά.

Τα χαρακτηριστικά των ντροπαλών ατόμων είναι:

-Ελλιπείς κοινωνικές δεξιότητες

-Φόβος απόρριψης

-Φόβος αποτυχίας

-Ισχυρή επιθυμία για κοινωνικές επαφές

-Μεγαλύτερη άνεση με άτομα του άμεσου περιβάλλοντος

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Παραπατώντας (πρώην Παπανώτας) στο Ευρωσυριζοψηφοδέλτιο
  • Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις πριν ξεκινήσουν καν: όλα θα κριθούν στα πέναλτι (πρόστιμα)
  • Συμπλήρωνε το μεροκάματο του στο φορτηγό ο άτυχος αστυνομικός. Οι “λαδιάρηδες” μένουν ήσυχοι, δεν κινδυνεύουν από εργατικό ατύχημα
  • Δε φτάνουν τα πρόστιμα που έπεσαν στις εισπρακτικές: χρειάζεται καθημερινή, πιεστική & πειστική επικοινωνία μαζί τους μέχρι την είσπραξη