- emo.gr
- Emotive
- Πόσο σίγουροι είμαστε για τα επτά κόμματα στη Βουλή;
Τα στοιχήματα άρχισαν να πέφτουν: θα αλλάξει πρώτα ο Κανονισμός της Βουλής ή πιο γρήγορα θα πάει το όριο για την είσοδο από Βασ. Σοφίας στο 5%;
Οι δημοσκόποι μιλούν για επτά ακόμη και για οκτώ κόμματα στη Βουλή. Αυτά λένε οι έρευνες τους. Όμως όταν έχει γίνει το μεγάλο γκάλοπ με “δείγμα” 6 εκατομμύρια ψηφοφόρους πριν λίγες εβδομάδες δεν μπορούμε να το βάλουμε στην άκρη και να προωθούμε ως απόλυτα έγκυρο ό,τι λένε μετρήσεις των 3 χιλιάδων ερωτώμενων.
Οπότε η βάση μας είναι τα τέσσερα παραδοσιακά κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ) και από εκεί και πέρα τίποτα δεν είναι σίγουρο ως προς την εκπροσώπηση.
Ένα σχόλιο που ισχύει για όλα τα λοιπά μικρότερα κόμματα. Η ψήφος σε αυτά είναι διαμαρτυρίας, είναι αντισυστημική, έχεις πολλές αναγνώσεις, οπότε και οι προβλέψεις είναι δύσκολες, καθώς αφορούν σε ένα κατεξοχήν ανομοιογενές κοινό, στο οποίο ακόμη και το δεξιόστροφο-αριστερόστροφο, δεν επαρκεί για να το εξηγήσει.
Για τα δεξιά, δεξιότερα, τέρμα τοίχος, της ΝΔ τα έχουμε ξαναγράψει. Αντλούν από τις ίδιες δεξαμενές ψήφων, ίσως πιεστούν λόγω εκκωφαντικού ποσοστού της ΝΔ και του στενού μαρκαρίσματος που ασκείται από την Πειραιώς. Δύσκολα, πολύ οριακά και Νίκη και Λύση στη Βουλή. Λογικά ο ένας θα είναι. Παίζει ακόμη και το σενάριο να μην είναι κανείς από τους δύο.
Σε μεγάλο βαθμό συγκοινωνούντα δοχεία είναι και η Πλεύση Ελευθερίας με το Μερα-25, καθώς τα στοιχεία δείχνουν το κόμμα της Ζωής να ενισχύεται από πρώην ψηφοφόρους του Γιάνη. Εδώ μάλλον σίγουρα δεν θα είναι και οι δύο στη Βουλή, την Πλεύση τη θεωρούν βέβαιη 10 μέρες προ των εκλογών, είναι άγνωστο αν και κατά πόσο θα επηρεαστούν οι ψηφοφόροι από τις αλλαγές στις λίστες και όλο το θόρυβο που δημιουργήθηκε. Αυτό αφορά και τη Λύση, όχι μόνο την Πλεύση
Διότι γίνεται σαφές πως πρόκειται κατά βάση για αρχηγικά κόμματα, για ενός ανδρός ή γυναικός αρχή, τύπου αποφασίζουμε και πράττουμε και δε δίνουμε λογαριασμό σε κανένα γλυκούλι, σε κανένα εκλογικό σώμα, που είναι τόσο αδαές που σταυρώνει τον πρώτο και αφήνει στην απέξω τους λοιπούς.
Διορθώνει και τον λαό η πεφωτισμένη ηγεσία.
Έχοντας σε μεγάλο βαθμό “κλειδώσει” η πρωτιά, η διαφορά περί τις 20 μονάδες, λογικά και η αυτοδυναμία, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στα κόμματα που (δεν) θα μπουν στο Κοινοβούλιο. Είναι σαν Πρωτάθλημα που ξέρουμε ποιος το παίρνει, ποιος παίζει Ευρώπη και τα μάτια στρέφονται στα του υποβιβασμού
Έξτρα πληροφορία αλλά ίσως σημαντικό στοιχείο είναι πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου ως πρώην Πρόεδρος της Βουλής και με βάση πάντα τον Κανονισμό, θα έχει δύο ψήφους στη Διάσκεψη των Προέδρων και αυξημένο χρόνο παρέμβασης και επί της διαδικασίας. Κρίσιμο στοιχείο διότι σε όλους μας έλειψε η Ζωή, είναι διατεθειμένη να μας δώσει το χρόνο πίσω, με εκείνες τις παρεμβάσεις που κρατούσαν όλους μας με κομμένη την ανάσα.
Τα στοιχήματα άρχισαν να πέφτουν: θα αλλάξει πρώτα ο Κανονισμός της Βουλής ή πιο γρήγορα θα πάει το όριο για την είσοδο από Βασ. Σοφίας στο 5%;
Σουμάροντας θα λέγαμε πως είναι δύσκολη η άσκηση για το πόσα κόμματα θα έχουμε στις 26/6. Τέσσερα έως οκτώ, με πιο πιθανό το 5-6.
Το 7-8 δεν το πολυπιστεύουμε, ας μας συγχωρέσει ο πολύπαθος και καταταλαιπωρημένος κλάδος των μετρητών της κοινής γνώμης.
Δεν αποκλείουμε ούτε μια τετρακομματική Βουλή, ένα σενάριο ξενέρωτο, να πούμε την αλήθεια, έστω στις τελευταίες αράδες του άρθρου πως όπως τα ψηφοδέλτια, δεν τις διαβάζει ποτέ.
Παίζει να έχουμε και δράματα από τα παλιά, τότε που ο ΣΥΝ ξενυχτούσε το λαό με ποσοστά από 2,9999 έως 3,0015.
-
Κράτα σημειώσεις πως κερδάνε εκλογές, άχαστε
2 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Προφήτες της καταστροφής, σπεκουλαδόροι της συμφοράς
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Οι Τόρις είναι συντηρητικοί, όχι τραμπικοί ρατσιστές
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Τελικά έκανε παρέλαση ή όχι ο Αλόνσο;
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ