• emo.gr
  • Δημοφιλή
  • “Οι Νόμοι Βαρβιτσιώτη” ισχύουν και στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ!
“Οι Νόμοι Βαρβιτσιώτη” ισχύουν και στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ!

Στην εποχή της εικόνας πόσο μπορεί να κοντράρει ένας 62χρονος όσο καλοστεκούμενος κι αν είναι. μια 38χρονη;

Ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της η Έφη Ατσιόγλου, έτοιμη όπως όλα δείχνουν να πάρει τη σκυτάλη από τον Αλέξη Τσίπρα.

Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που προβάλλεται εδώ και αρκετό καιρό, Με όπλο τα νιάτα της, την εξωτερική της εμφάνιση, την ταχύτατη ανέλιξη της ως συνεργάτης, Διευθύντρια Γραφείου και στη συνέχεια αντικαταστάτρια του Γιώργου Κατρούγκαλου στον Υπουργικό θώκο.

Η υποψηφιότητά της συγκεντρώνει ένθερμους υποστηρικτές. Έχει ενδιαφέρον όμως πως τα άλλα κόμματα δείχνουν να μη θέλουν την Αχτσιόγλου επικεφαλής στην Κουμουνδούρου.

Αυτό αναμένεται να φουσκώσει κι άλλο τα πανιά της.

Διότι εδώ ισχύει ο πρώτος Νόμος Βαρβιτσιώτη. Το 1993 στις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ μετά την πτώση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, υποψήφιοι ήταν ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης και ο Μιλτιάδης Έβερτ. Σύσσωμο τότε το κραταιό ΠΑΣΟΚ και οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις προωθούσαν την υποψηφιότητα Βαρβιτσιώτη. Ήταν ένας σώφρων και μετριοπαθής πολιτικός, σε αντίθεση με τον λεγόμενο και “Μπουλντόζα” που έλεγαν πως θα έφερνε τη ΝΔ πολύ δεξιά. Αυτά ήταν προσχηματικά λόγια.

Στην πραγματικότητα ένας πολιτικός που θα έφερνε τη ΝΔ δεξιότερα εξυπηρετούσε το τότε ΠΑΣΟΚ που θα άλωνε το Κέντρο για ακόμη μία φορά. Στην ουσία δηλαδή θεωρούσαν τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη σαφώς ευκολότερο αντίπαλο στις εκλογές.

Πράγματι και παρά το τότε πρόταγμα του εκσυγχρονισμού του Κ. Σημίτη, ο Έβερτ θα χάσει μόλις για τρεις ποσοστιαίες μονάδες τις εκλογές του 1996 (41,49% ΠΑΣΟΚ, 38,12% ΝΔ). Θα χάσει για 228.000 ψήφους τις εκλογές, με 200.000 ψήφους να έχει πάρει η Πολιτική Άνοιξη που έμεινε εκτός Βουλής με 2,94%.

Το ίδιο συνέβη και το 2016 που προτιμούσαν Μεϊμαράκη αντί Κυριάκου Μητσοτάκη. Ποιοι ακριβώς; Οι πολιτικοί αντίπαλοι της ΝΔ.

Ακόμη και πρόσφατα στου ΠΑΣΟΚ τις εσωκομματικές οι άλλοι μεγαλύτεροι σχηματισμοί ήθελαν ΓΑΠ για να βγει άνετα ο Ανδρουλάκης.

Μεγάλη η ισχύς του Πρώτου Νόμου Βαρβιτσιώτη!

Με λίγα λόγια το τι θέλουν οι αντίπαλοι είναι περίπου οδηγός για όσους συμμετέχουν στις εσωκομματικές. Η μεγάλη διαφορά με πριν 30 χρόνια είναι πως τότε αρχηγό εξέλεγαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες, ενώ τώρα κάθε κόμμα εξουσίας (άρα και ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ) πάει στα χιλιάδες μέλη του.

Βεβαίως είναι πολύ σημαντικό το τι θα πουν οι Νέστορες του κόμματος. Εδώ ισχύει ο δεύτερος Νόμος Γιάννη Βαρβιτσιώτη. Το 1997 πρότεινε τον νεαρό βουλευτή Κώστα Καραμανλή και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Γιάννης Δραγασάκης στηρίζουν την Έφη Αχτσιόγλου. Μόνο ο Βίτσας από την παλιά φρουρά έχει ταχθεί με το μέρος του Ευκλείδη.

Το “μεγάλο γήπεδο”, η εκλογή από τα μέλη δηλαδή επίσης την ευνοεί. Στην εποχή της εικόνας πόσο μπορεί να κοντράρει ένας 62χρονος όσο καλοστεκούμενος κι αν είναι, μια 38χρονη;

Άσχετα με τα συγκριτικά προσόντα τους η μάχη δείχνει να έχει κριθεί.

Αν γινόταν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα η εκλογή, ή από ένα σώμα δύο-τριών χιλιάδων ανθρώπων σε ένα Συνέδριο, ίσως είχε τύχη η υποψηφιότητα Τσακαλώτου, ο οποίος δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο Νόμοι Βαρβιτσιώτη δείχνουν προς μία και μοναδική κατεύθυνση: Έφη Αχτσιόγλου!

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • 63 παιδιά με τροφική δηλητηρίαση από σχολικά γεύματα στη Λαμία: θα δούμε σκληρές κυρώσεις να αναζητούν τους αποδέκτες τους ή θα πούμε πάλι “συμβαίνουν αυτά”;
  • Καλά πήγε κι αυτό το ζάρι: 6+5, ενδέκατο
  • Στα νέα της διεθνούς πολιτικής σκηνής, δε συμμετέχει η Ολλανδία στον τελικό της Eurovision
  • Το παγκόσμιο χωριό είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό: πυροβόλησε πέρυσι στην Πετρούπολη, συνελήφθη φέτος στη Λυών