- emo.gr
- Ιστορία
- Η Αόρατη Μαφία
το πιο δυνατό και εκτεταμένο μαφιόζικο δίκτυο της οικουμένης, με κύκλο εργασιών που κάνει τους περισσότερους πολυεθνικούς κολοσσούς να μοιάζουν ψιλικατζίδικα.
Με παγκόσμια ακτίνα δράσης η μαφιόζικη συμμορία από την Καλαβρία της Ιταλίας, φέρεται να είναι ακόμη και σήμερα και παρά τη σύλληψη και δίκη 300 και πλέον μελών της πριν λίγα χρόνια, το πιο ισχυρό συνδικάτο εγκλήματος.
Το γεγονός άλλωστε πως δεν πολυακούγεται, μάλλον πιστοποιεί την προηγούμενη παρατήρηση. Τη χαρακτηρίζουν «χταπόδι», καθώς όπου υπάρχει χρήμα και έγκλημα, εκεί θα βρεθεί να εκτείνεται ακόμη ένα πλοκάμι της οργάνωσης.
Η περίπλοκη δομή της και η σχεδόν τελετουργική φύση της την κάνουν να μοιάζει με άλυτο γρίφο για τις παγκόσμιες αρχές, αναγκάζοντας παλιότερα Ιταλό εισαγγελέα να τη χαρακτηρίσει «αόρατη, σαν την αθέατη πλευρά του φεγγαριού».
Η Ντραγκέτα παραμένει το πιο δυνατό και εκτεταμένο μαφιόζικο δίκτυο της οικουμένης, με κύκλο εργασιών που κάνει τους περισσότερους πολυεθνικούς κολοσσούς να μοιάζουν ψιλικατζίδικα.
Η Σικελία είχε μακρά ιστορία ξένων εισβολέων και οι «μαφιόζι» ήταν οι ντόπιοι που ανέλαβαν την προστασία του λαού από τις αυθαιρεσίες των ξένων
Αργότερα, στον 19ο αιώνα, οι φεουδάρχες που είχαν ανάγκη μετρητά πουλούσαν τμήμα των κτημάτων τους σε ιδιώτες και όταν η Σικελία προσαρτήθηκε στην Ιταλία το 1860, οι γαιοκτήμονες αναγκάστηκαν να χάσουν ακόμα μεγαλύτερο μέρος της γης τους. Τώρα ήταν ώρα να αναλάβουν δράση οι ιδιωτικοί στρατοί των τσιφλικάδων. Με ανοργάνωτη αστυνομία ο νόμος είχε περιέλθει στα χέρια των λίγων και των ισχυρών. Για να προστατευτεί λοιπόν ο νεόπλουτος αστός από τους παραδοσιακούς πλούσιους έπρεπε να προσλάβει τους «μαφιόζους» στη δούλεψή του, οι οποίοι άρχισαν σταδιακά να εξυπηρετούν και άλλες λειτουργίες, όπως την είσπραξη των χρεών.
Σύντομα οι μαφιόζοι συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν θεαματικά τα κέρδη τους παίζοντας ταυτόχρονα σε δύο ταμπλό: και ληστές και προστάτες!
Αυτή είναι εν ολίγοις η ιστορία της «προστασίας» και η γέννηση της σικελικής Μαφίας, καθώς οι συμμορίες αυτές αποκαλούνταν τώρα «Κόζα Νόστρα» (” η “δική μας υπόθεση”).
Όταν κάποιοι από τους Σικελούς μαφιόζους εξορίστηκαν στην πάμφτωχη και “ξεχασμένη” Καλαβρία, σχημάτισαν εκεί μια νέα, δυναμική απόκρυφη οργάνωση που ονομάστηκε «Ντραγκέτα», παραφθορά του ελληνικού “ανδραγαθία”, στη λογική πως τα μέλη της είναι ανδρείοι.
Το κομμένο αυτί του κληρονόμου
Για έναν σχεδόν αιώνα, η Ντραγκέτα παρέμενε καθηλωμένη στην Καλαβρία και γιγαντωνόταν μέσα σε συνολικές συνθήκες φτώχειας και ανέχειας. Μόλις το 1888 ο νομάρχης της Καλαβρίας έλαβε μια επιστολή από ανώνυμο πληροφοριοδότη που τον ενημέρωνε για την παρουσία «μιας οργάνωσης που δεν φοβάται τίποτα».
Το 1975 η Ντραγκέτα διασπάστηκε καθώς οι παλιότερες γενιές ήταν «συντηρητικές» και ήλθαν σε διαφωνία με τους νέους: επέμεναν να μένουν στο περιθώριο και να δρουν τοπικά, την ίδια ώρα που οι νέοι και φιλόδοξοι μαφιόζοι αναζητούσαν γενίκευση της δράσης και επέκταση της ακτίνας δράσης τους. Αυτό οδήγησε σε πολλά παρακλάδια. Οι νέοι «νονοί» που ξεπήδησαν ξεκαθάρισαν τους μεταξύ τους λογαριασμούς εμπλεκόμενοι σε έναν τρομερό εμφύλιο πόλεμο άνευ προηγουμένου, που οδήγησε σε 300 σχεδόν θανάτους!
Ως αποτέλεσμα το πιο ισχυρό και φιλόδοξο παρακλάδι ήταν πλέον στην κορυφή. “Το νέο πολεμά το παλιό, το σέβομαι αυτό”, έλεγε ο Αλ Πατσίνο στο Νονό ΙΙΙ.
Ειδικεύτηκε σε απαγωγές ευκατάστατων επιχειρηματιών, τους οποίους έκρυβε στις σπηλιές της Καλαβρίας ζητώντας λύτρα για την απελευθέρωσή τους.
Δύο χρόνια πριν (10 Ιουλίου 1973), ο συγκεκριμένος βραχίονας της Ντραγκέτα είχε απαγάγει τον εγγονό του κροίσου της πετρελαϊκής Τζον Πολ Γκετί, απαιτώντας λύτρα της τάξης των 17 εκατ. δολαρίων. Αρχικά ο Γκετί αρνήθηκε να πληρώσει για να μην υποθηκεύσει το μέλλον των άλλων 14 εγγονιών του, καθώς αν πλήρωνε τους μαφιόζους τότε όλοι τους θα διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο στο μέλλον. Η Ντραγκέτα έκοψε λοιπόν το αυτί του εγγονού, χωρίς αναισθητικό, και το ξαπέστειλε στον Κροίσο με το ταχυδρομείο!
Ο “σφιχτός” παππούς δεν πλήρωνε με τίποτα, ο αποκληρωμένος πατέρας δεν είχε μία και η υπόθεση είχε περιέλθει σε αδιέξοδο. Ο 16χρονος Πολ, που πέρασε 5 μήνες σε μια σπηλιά της Καλαβρίας, εκλιπαρούσε για την απελευθέρωσή του και μόνο έπειτα από την παγκόσμια κατακραυγή ο παππούς Γκετί συμφώνησε τελικά να πληρώσει μόλις 2,2 εκατ. δολάρια, με τον όρο να τα ξεπληρώσει ο γιος του και μάλιστα με επιτόκιο 4%!
Παρά το γενναίο σκόντο, η οργάνωση δέχτηκε τα λύτρα και άφησε ελεύθερο τον εγγονό, γεννώντας έτσι μια μακρά και επικερδέστατη παράδοση με απαγωγές επιχειρηματιών και γόνων πλουσίων.
Η παρακμή της Κόζα Νόστρα
Με τα απίστευτα ποσά που έβγαζε από τις απαγωγές, η Ντραγκέτα εισέβαλε σταδιακά στο εμπόριο ναρκωτικών, αν και είχε σοβαρό ανταγωνιστή τη σαφώς ισχυρότερη και καλύτερα οργανωμένη σικελική Μαφία της Κόζα Νόστρα.
Αρχικά αγόραζε την κοκαΐνη από την Κόζα Νόστρα, κυρίως από σεβασμό, καθώς μπορούσε να κάνει τις δικές της συμφωνίες με τα καρτέλ της Κολομβίας. Οι λατινοαμερικάνοι βαρόνοι προτιμούσαν τους “νέους” Καλαβρέζους από τους «καμπόσους» και θερμοκέφαλους Σιτσιλιάνους.
Επιπλέον, η Ντραγκέτα ήταν αξιόπιστη, πλήρωνε στην ώρα της, απέπνεε σοβαρότητα και δεν είχε τάσεις επίδειξης, ίσα-ίσα που την απέφευγε.
Συνέβη όμως και το τυχαίο: η Κόζα Νόστρα είχε προκρίνει την πώληση ηρωίνης και οι εισαγωγές κοκαΐνης ήταν φειδωλές, αφήνοντας χώρο στην Ντραγκέτα να αναπτυχθεί. Το λάθος αποδείχθηκε μοιραίο για τη σικελική Μαφία, καθώς όταν στη δεκαετία του 1980 χτύπησε η μάστιγα του ΑIDS, η χρήση ηρωίνης έπεσε κατακόρυφα, αφήνοντας την Κόζα Νόστρα με τόνους αδιάθετης ηρωίνης στα χέρια της.
Παράλληλα η σικελική Μαφία είχε σπάσει τον κώδικα σιωπής ήδη το 1959. Τότε διακεκριμένος μαφιόζος συμφώνησε να καταδώσει τους συνεταίρους του προκειμένου να γλιτώσει τη θανατική ποινή. Αφού έγινε η αρχή, όλο και περισσότεροι Σικελοί μαφιόζοι στρέφονταν πια στην Σστυνομία για προστασία, κάτι που οδήγησε στις διαβόητες δίκες της Μαφίας το 1987, οδηγώντας την Κόζα Νόστρα στην παρακμή. Η Ντραγκέτα πήρε τα σκήπτρα, επίσημα από την Interpol, η οποία της “απένειμε” τον τίτλο της «πιο ισχυρής Μαφίας του κόσμου»…
Ο κώδικας σιωπής
Η δομή της Ντραγκέτα ενέχει πολλές διαφορές από την αντίστοιχη της Κόζα Νόστρα. Η καλαβρέζικη Μαφία είναι μια χαλαρή ένωση μαφιόζικων οικογενειών που συντονίζουν μεν τις κοινές τους δράσεις, διατηρούν ωστόσο την αυτοδυναμία τους, και εκεί εδράζεται η μεγάλη της δύναμη. Γιατί στην Κόζα Νόστρα αν κόψεις το κεφάλι, τότε πεθαίνει όλη η οργάνωση, αλλά η Ντραγκέτα μοιάζει περισσότερο με Λερναία Ύδρα, καθώς αν της κόψεις το κεφάλι θα ξεφυτρώσουν δύο στη θέση του.
Η ιταλική αστυνομία είχε διαχρονικά μεγάλο πρόβλημα να βρει πληροφοριοδότες εντός της οργάνωσης, καθώς η καλαβρέζικη Μαφία αποτελείται από πραγματικές οικογένειες με στενούς δεσμούς αίματος και κανένας ξένος δεν γίνεται δεκτός, όπως συνέβαινε στην Κόζα Νόστρα.
Οι δεσμοί αίματος σφυρηλατούν τις σχέσεις και κρατούν τα στόματα επτασφράγιστα.
Το 2014 η ιταλική αστυνομία κατάφερε για πρώτη φορά να καταγράψει την τελετή μύησης των νέων μελών της Ντραγκέτα, με τους νεοφερμένους να ορκίζονται μπροστά στο πιστόλι και το δηλητηριασμένο χάπι, το οποίο υποδήλωνε τη δέσμευσή τους να αυτοκτονήσουν σε περίπτωση σύλληψής τους.
Χρησιμοποιεί ακόμα και σήμερα το δικό της κωδικοποιημένο σύστημα επικοινωνίας. Η «Στήλη της Ροζέτα» της Ντραγκέτα, ένα κόκκινο σημειωματάριο με τον μυστικό κώδικα, έπεσε κάποια στιγμή στα χέρια των ιταλικών αρχών. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να τον σπάσουν.
Αυτό αποτέλεσε το σοβαρότερο χτύπημα της Ντραγκέτα στην Καλαβρία καθώς οδήγησε σε μια σειρά πολύκροτων συλλήψεων. Όμως τα “τραύματα” που επέφεραν οι αρχές στην τοπική Μαφία επουλώθηκαν σύντομα, ακριβώς λόγω της δομής της.
Αν και οι οικογένειες συντονίζουν τη δράση τους, κρατούν όμως ένα βαθμό αυτονομίας, ώστε κανείς ακόμα και μέσα από την μαφία, να μην ξέρει τα μυστικά ή το μέγεθος των «εργασιών» κάθε οικογένειας. Αν λοιπόν συλληφθεί κάποιος, αυτομάτως κάποιος άλλος αναλαμβάνει τα ηνία.
Πάπας εναντίον Ντραγκέτα
Οι μαφιόζοι είναι θεοσεβούμενοι καθολικοί και στις τελετές μύησής τους ορκίζονται σε μια ζωή εγκλήματος με το χέρι πάνω στη Βίβλο!
Συχνά πυκνά κληρικοί καταθέτουν στις δίκες της Μαφίας ως μάρτυρες υπεράσπισης, μιλώντας για τον αδαμάντινο χαρακτήρα τους. Ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ δε δίστασε μάλιστα να βαφτίσει την κόρη «νονού» της Ντραγκέτα στον Άγιο Πέτρο, την ίδια ώρα που υπήρχαν έντονες φήμες πως η Τράπεζα του Βατικανού έχει συχνά λειτουργήσει ως “πλυντήριο” του μαύρου χρήματος της Μαφίας.
Τα πράγματα άλλαξαν με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος ταξίδεψε τον Ιούνιο του 2014 στην Καλαβρία για να θρηνήσει τον θάνατο ενός παιδιού που σκοτώθηκε από τους τοπικούς μαφιόζους. Ο Πάπας ζήτησε από τους δολοφόνους να βγουν μπροστά και να μετανοήσουν και όταν κανείς δεν έκανε κάτι τέτοιο, αποκήρυξε όλα τα μέλη της Μαφίας λέγοντας: «Οι Ντραγκέτα λατρεύουν το κακό και περιφρονούν το κοινό καλό. Οι μαφιόζοι δεν είναι σε κοινωνία με τον Θεό. Αφορισμένοι να είναι!».
Ο τωρινός Ποντίφικας είναι ο μόνος Πάπας που αφόρισε ποτέ τη Μαφία, αν και το 1993 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ είχε αποκηρύξει τη σικελική Μαφία, γινόμενος ο πρώτος προκαθήμενος του καθολικισμού που χρησιμοποίησε τον όρο δημοσίως. Τότε, η Κόζα Νόστρα προέβη σε κύμα βομβιστικών επιθέσεων σε εκκλησίες ως αντίποινα.
Κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι μακροπρόθεσμα ο αντίκτυπος του αφορισμού της Ντραγκέτα, αν και όπως φαίνεται αυτός έχει μείνει μόνο στα λόγια, μιας και ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού υπαινίχθηκε με νόημα ότι ο πραγματικός αφορισμός περιλαμβάνει επίσημες γραπτές διαδικασίες.
Και κάπως έτσι η Μαφία από την Καλαβρία γίνεται το κυρίαρχο υπόδειγμα στο χώρο του οργανωμένου εγκλήματος. Και η Greek Mafia, επίσης φειδωλή σε επίδειξη πλούτου, έχει πάρει τεχνογνωσία από τους Καλαβρέζους.
Και κυρίως σκληρότητα. Ωμότητα, σε ένα αδυσώπητο και χωρίς αρχή και τέλος αγώνα για την επικράτηση.
-
Κράτα σημειώσεις πως κερδάνε εκλογές, άχαστε
2 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Προφήτες της καταστροφής, σπεκουλαδόροι της συμφοράς
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Οι Τόρις είναι συντηρητικοί, όχι τραμπικοί ρατσιστές
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Τελικά έκανε παρέλαση ή όχι ο Αλόνσο;
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ