• emo.gr
  • Ιστορία
  • Στον πατέρα του “Μισέλ ντε Γκρες” προσφέρθηκαν 3 θρόνοι και τους απέρριψε!
Στον πατέρα του “Μισέλ ντε Γκρες” προσφέρθηκαν 3 θρόνοι και τους απέρριψε!

Αποχαιρετούμε λοιπόν με θλίψη, ένα μεγάλο Έλληνα. Μας αφήνει παρακαταθήκη τα βιβλία του.

Ο Χριστόφορος  (1888-1940)  ήταν ο νεότερος (τέταρτος) γιος  και το στερνοπαίδι του Γεωργίου Α’, αδελφός του βασιλιά Κωνσταντίνου καθώς και του (ύπατου αρμοστή της Κρήτης) Γεωργίου, του Ανδρέα (του γνωστού και ως Καψοκαλύβα και πατέρα του συζύγου της Ελισάβετ Φιλίππου).

Ο Χριστόφορος  “ο πιο ασήμαντος ίσως από τα τέκνα του Γεωργίου”, (όπως σημειώνει ο Γιάννης Γιανουλόπουλος στο βιβλίο του ‘Η Ευγενής μας Τύφλωσις’. Εξωτερική Πολιτική και ‘Εθνικά Θέματα’ από την Ήττα του 1897 έως τη Μικρασιατική Καταστροφή, ήταν φανατικός αντιβενιζελικός,  πίστευε –και το έγραψε στα Απομνημονεύματά του ( Memoirs of  H.R.H. Prince Christopher of Greece (1938)–  ότι ο Βενιζέλος ήταν άτομο “μεικτής καταγωγής, τουρκικής, εβραϊκής και αρμενικής” και πως ο πατέρας του “φρόντισε όταν γεννήθηκε να καλέσει σε χωριστά δωμάτια, τους αντιπροσώπους και των τριών θρησκειών: ένα χριστιανό ιερέα, έναν εβραίο ραβίνο και τον ιμάμη.” Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν ο Χριστόφορος να χρησιμοποίησε ό,τι μέσο διέθετε για να ανατρέψει τον Βενιζέλο από την εξουσία.

Ο Πρίγκιπας Χριστόφορος γεννήθηκε στο Παλάτι του Παβλόφσκ της Ρωσίας, στην Αγία Πετρούπολη, στις 10 Αυγούστου 1888 και βαπτίστηκε στο παρεκκλήσι του παλατιού.

Ο Χριστόφορος φοίτησε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και μιλούσε 6 γλώσσες:  Ελληνικά, Αγγλικά, Δανικά, Ρωσσικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

Του προσφέρθηκαν μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τρεις θρόνοι, της Πορτογαλίας, της Λιθουανίας και της Αλβανίας, αλλά δεν δέχτηκε κανέναν.

Την 1 Ιανουαρίου 1920 παντρεύτηκε τη χήρα και διαζευγμένη Αμερικανίδα πολυεκατομμυριούχο Νάνσυ Λιντς στην Ελβετία.Στην Νάνσυ Λιντς δόθηκε ο τίτλος «Α.Β.Υ. Πριγκίπισσα Αναστασία της Ελλάδας και της Δανίας» και βοήθησε πολύ με την περιουσία της την εξόριστη βασιλική οικογένεια, όταν αυτή βρισκόταν στην Ελβετία. Απεβίωσε από καρκίνο στο Λονδίνο στις 29 Αυγούστου 1923 και δεν απέκτησαν με τον Χριστόφορο παιδιά.

Ο γιος της Νάνσυ Λίντς από τον προηγούμενο γάμο της, Γουίλιαμ Λίντς, νυμφεύτηκε το 1921 την ανιψιά του Χριστόφορου, την Ξένια Γκεοργκίεβνα Ρομανώφ πριγκίπισσα της Ρωσίας, κόρη της αδελφής του Χριστόφορου, Πριγκίπισσας Μαρίας.

Το 1939 το διοικητικό συμβούλιο του Όμιλου Αντισφαίρισης Αθηνών του πρότεινε την προεδρία του συλλόγου. Ο προηγούμενος πρόεδρος Ιωάννης Κετσέας είχε παραιτηθεί αναγκαστικά, επειδή ανέλαβε πρόεδρος της Ε.Ο.Α.. Ο Πρίγκηπας δέχτηκε την πρόταση και ανέλαβε καθήκοντα στις 17 Δεκεμβρίου 1939, αλλά μετά από έναν μήνα απεβίωσε.

Στην αρχή του 1940, κτυπήθηκε από βαριά ασθένεια των πνευμόνων. Σε μια εποχή που δεν υπήρχαν ακόμα αντιβιοτικά, δεν στάθηκε δυνατόν να σωθεί. Πέθανε στις 21 Ιανουαρίου 1940 στην Αθήνα και ενταφιάστηκε στο βασιλικό κοιμητήριο, στο Τατόι.

Άφησε όμως τελικά διάδοχο. Μέσω της γηραιάς δούκισσας της Αόστης, Ελένης, γνώρισε την ανιψιά αυτής Φραγκίσκη πριγκίπισσα της Ορλεάνης, κόρη του Ιωάννη δούκα του Γκιζ. Στις 11 Φεβρουαρίου 1929 παντρεύτηκαν στο Παλατινό παρεκκλήσι του Παλέρμο, στην Ιταλία. Απέκτησαν ένα γιο λίγο πριν πεθάνει ο Χριστόφορος, τον Μιχαήλ πρίγκιπα της Ελλάδας (γεν. 7 Ιανουαρίου 1939), γνωστό συγγραφέα με το όνομα Μισέλ ντε Γκρες.

mixail

Ο πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδος, θα παντρευόταν την Μαρίνα Καρέλλα. Ένας πρίγκιπας παντρευόταν μια «κοινή θνητή», όπως ο ξάδελφός του Αλέξανδρος, δευτερότοκος γιος του βασιλιά Κωνσταντίνου, που πέθανε από δάγκωμα πιθήκου και την ολιγωρία των γιατρών να του ακρωτηριάσουν το χέρι.

Αλλά ο πρίγκιπας Μιχαήλ, δεν ήταν ένας απλός πρίγκιπας. Γεννήθηκε στη Ρώμη, στις 7 Ιανουαρίου 1939. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μετακόμισε με την μητέρα του στο Ισπανικό Μαρόκο, στο σπίτι της μητέρας της Φραγκίσκης. Από το 1945 ως το 1948 έζησαν στην Μάλαγα της Ισπανίας, πριν μετακομίσουν τελικά στο Παρίσι. Όταν το 1953 η Φραγκίσκη πεθαίνει, ο πρίγκιπας Μιχαήλ ζει με τον οικογένεια του θείου του, Κόμη των Παρισίων. Φοιτά σε ιδιωτικό σχολείο στη Γαλλία και αποφοιτά με 2 πτυχία. Λαμβάνει το πτυχίο του από το πανεπιστήμιο Πολιτικών επιστημών της Ρώμης το 1960.

Κατόπιν, πηγαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπου υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία για 4 χρόνια στο Ιππικό-Τεθωρακισμένα, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ο βασιλιάς Παύλος τον δέχεται σαν δικό του παιδί και ζει μαζί με την υπόλοιπη Ελληνική βασιλική οικογένεια στο Τατόι και στα Ανάκτορα Αθηνών.

Αλλά ο πρίγκιπας Μιχαήλ,  δεν ήταν διατεθειμένος να περάσει μια ζωή με βασιλικά καθήκοντα, ανάμεσα σε στρατιωτικές επιθεωρήσεις και πρωτόκολλα. Το 1965, παντρεύεται την Μαρίνα Καρέλλα, κόρη του βιομηχάνου Θεόδωρου Καρέλλα και της Ελένης Χαλικιοπούλου.

misel_de_gres

Καθώς η Μαρίνα Καρέλλα δεν προήρχετο από βασιλική οικογένεια, ο πρίγκιπας Μιχαήλ παραιτήθηκε από τα δικαιώματα του στον Ελληνικό θρόνο. Από το 1965 ως το 1972, το ζευγάρι ζει στο Μαρούσι, σε ένα ωραίο σπίτι στα σύνορα με τη Κηφισιά, πίσω από το Κτήμα Συγγρού. Ήταν εκείνη την περίοδο κατά την οποία ο πρίγκιπας Μιχαήλ αρχίζει τη συγγραφική του καριέρα, γράφοντας το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ιστορία, αδερφή  μου, υπάρχει μέλλον;» το οποίο λαμβάνει το βραβείο λογοτεχνία Cazes.

Ο Μιχαήλ ήταν το μόνο μέλος της Ελληνικής Βασιλικής οικογένειας που δεν έφυγε από την Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο Κίνημα της 13ης Δεκεμβρίου 1967, που επιχείρησε ο βασιλιάς Κωνσταντίνος για να ανατρέψει την Χούντα.

Είναι επίσης το μόνο μέλος της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας που είχε ανέκαθεν Ελληνική Ιθαγένεια, καθώς είναι εγγεγραμμένος στο δημοτολόγιο του Δήμου Αθηναίων, ως «Μιχαήλ Ντε Γκρες».

Αποχαιρετούμε λοιπόν με θλίψη, ένα μεγάλο Έλληνα. Μας αφήνει παρακαταθήκη τα βιβλία του.

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Τούρκικη μαφία, απλή μέθοδος των τριών : στις 8 συλλήψεις, 49 όπλα, στις 100 πόσα;
  • Δύσκολες ώρες για τον Νίκο Σαργκάνη, το μυθικό “φάντομ” του ελληνικού ποδοσφαίρου
  • Ποιος εξόπλισε ξανά τους τζιχαντιστές που επελαύνουν στη Συρία; Τελειώνει το καθεστώς Άσσαντ;
  • Διαστημική Παρί, πέρασε σαν άνεμος από το ΣΕΦ, παρότι ο Ολυμπιακός γύρισε με ένα 22-0 το παιχνίδι στα τελευταία λεπτά