• emo.gr
  • Δημοφιλή
  • Οι Τόρις είναι συντηρητικοί, όχι τραμπικοί ρατσιστές
Οι Τόρις είναι συντηρητικοί, όχι τραμπικοί ρατσιστές

Λίγο σε ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν οι Τόρις, αλλά χωρίς αποκλεισμούς και με πλέρια δημοκρατία. Μπορούν όμως και στην Κουμουνδούρου να αλλάζουν ηγέτη κάθε χρόνο, το έχουν.

Τα 131.680 καταγεγραμμένα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος αποφάσισαν για το νέο ηγέτη τους. Στην κούρσα διαδοχής, έξι υποψήφιοι θέλησαν να αναλάβουν το πόστο: Ρόμπερτ Τζένρικ, Κέιμι Μπέιντενοκ, Τζέιμς Κλέβερλι, Πρίτι Πατέλ, Μελ Στράιντ και Τομ Τούνγκενχατ.

Οι δύο πρώτοι έφτασαν στον τελικό, και 72,8% των μελών που ψήφισαν, ήταν ξεκάθαροι: 53.806 ψήφους υπέρ της Μπέιντενοκ έναντι 41.388 υπέρ του Τζένρικ.

“Είναι η πιο μεγάλη τιμή για εμένα να εκλεγώ ως ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, ενός κόμματος που μου έχει δώσει τόσα πολλά” είπε η Μπέιντενοκ μετά τη νίκη της.

Διπλό καθήκον

Πρώτον, όπως βασικός στόχος είναι η συσπείρωση του κόμματος. Μέσα σε ένα διάστημα 14 ετών συντηρητικής διακυβέρνησης, το κόμμα έχει αλλάξει έξι ηγέτες, αποδεικνύοντας την εσωτερική διαμάχη που επικρατεί. Λίγο σε ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χωρίς αποκλεισμούς και με πλέρια δημοκρατία. Μπορούν όμως και στην Κουμουνδούρου να αλλάζουν ηγέτη κάθε χρόνο, το έχουν.

250 θέσεις βουλευτών χάθηκαν για τους Τόρις στις εθνικές εκλογές της 4ης Ιουλίου. Η πορεία προς τη νίκη είναι δύσβατη, χωρίς αμφιβολία.

Ιδού και το τρίτο “καθήκον”: να κερδίσει τους ψηφοφόρους, να τους πείσει ότι είναι ικανή να αλλάξει το Ηνωμένο Βασίλειο. Δημοσκόπηση του YouGov, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, δείχνει ότι το 51% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι το κόμμα “δεν έχει αυτή τη στιγμή επαφή με τη βρετανική πραγματικότητα”, ενώ μόλις ένας στους έξι ψηφοφόρους θεωρούσε ικανούς για την ηγεσία είτε την Μπέιντενοκ είτε τον Τζένρικ.

Το προφίλ της 44χρονης από τη Νιγηρία

Η Μπέιντενοκ είναι γεννημένη στο Λονδίνο αλλά μεγαλωμένη στην Νιγηρία, με το πλήρες όνομά της να είναι Ολουκέμι Ολουφούντο Αντεγκόκε. Το επώνυμο, το οποίο έχει τώρα, είναι από τον σύζυγό της, Χάμις Μπέιντενοκ με τον οποίο έχουν τρία παιδιά. 16 χρονών γύρισε πίσω στα βρετανικά εδάφη, ενώ έχει Μάστερ Μηχανικού Υπολογιστών από το πανεπιστήμιο του Σάσεξ.

Η βουλευτική της καριέρα ξεκίνησε το 2017, ενώ κατείχε υπουργικές θέσεις και στις τρεις τελευταίες κυβερνήσεις του Συντηρητικού Κόμματος. Στη νικητήρια ομιλία της σήμερα τόνισε ότι το κόμμα “πρέπει να είναι ειλικρινές για τα λάθη που έχει κάνει”. Πολλοί κατηγορούν την Μπέιντενοκ για τα δικά της λάθη.

Κάποιες από τις πεποιθήσεις της, έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων το τελευταίο διάστημα. Για παράδειγμα είχε χαρακτηρίσει “υπερβολικό” το επίδομα μητρότητας, υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει “να έχουν το αίσθημα της ατομικής ευθύνης”.

Το επίδομα που λαμβάνει μια γυναίκα στο Ηνωμένο Βασίλειο αφότου γεννήσει είναι το 90% του μισθού της για τις πρώτες έξι εβδομάδες και μετά 184,03 λίρες για τις υπόλοιπες 33 εβδομάδες: τα ποσά αυτά να κατατάσσουν την Βρετανία στο τέλος της σχετικής λίστας του ΟΟΣΑ.

Αμφιλεγόμενες δηλώσεις

Παράλληλα είχε δηλώσει στο BBC ότι “δεν είναι όλοι οι πολιτισμοί το ίδιο αποδεκτοί”, δίνοντας ως παράδειγμα ανθρώπους που έρχονται από κοινωνίες που “πιστεύουν σε γάμους παιδιών” ή όπου “οι γυναίκες δεν έχουν ίσα δικαιώματα”. Μάλιστα επέμεινε στην άποψή της λέγοντας ότι “αριθμός των μεταναστών που πρόσφατα προσέγγισαν τις βρετανικές ακτές μισούν το Ισραήλ.

Αυτό το αίσθημα δεν έχει καμία θέση στην χώρα”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Φέρνει λίγο σε Θάτσερ ή προσπαθεί να της μοιάσει. Το θέμα είναι αν θα αποδειχτεί και Σιδηρά Κυρία.

Η ουσία

Σε κάθε περίπτωση, το δεύτερο πιο αρχαίο κόμμα εν ενεργεία (μετά τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ) απέδειξε στην πράξη πως είναι συντηρητικό, ενωτικό και όχι τραμπικό ρατσιστικό.

Πως δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι που μετοικούν στη Γηραιά Ήπειρο να προσαρμοστούν στις ευρωπαϊκές αξίες, είναι μια άποψη ευρέως αποδεκτή στους ευρωπαϊκούς λαούς, άποψη που προέκυψε λόγω εμπειριών, δεν είπε κάτι πρωτόγνωρο. Τώρα οι απόψεις της περί επιδομάτων αφήνονται στην κρίση του βρετανικού λαού.

Το ζήτημα είναι πως η Μεγάλη Βρετανία αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσει ξανά το ενδεχόμενο απόσχισης της Σκωτίας, οπότε οι προκλήσεις είναι ιστορικές και πολύ μεγαλύτερες από την ατομική και κρατική ευθύνη. Και αφορούν και την εργατική συμπολίτευση και τη συντηρητική αντιπολίτευση.

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Τούρκικη μαφία, απλή μέθοδος των τριών : στις 8 συλλήψεις, 49 όπλα, στις 100 πόσα;
  • Δύσκολες ώρες για τον Νίκο Σαργκάνη, το μυθικό “φάντομ” του ελληνικού ποδοσφαίρου
  • Ποιος εξόπλισε ξανά τους τζιχαντιστές που επελαύνουν στη Συρία; Τελειώνει το καθεστώς Άσσαντ;
  • Διαστημική Παρί, πέρασε σαν άνεμος από το ΣΕΦ, παρότι ο Ολυμπιακός γύρισε με ένα 22-0 το παιχνίδι στα τελευταία λεπτά