• emo.gr
  • Ιστορία
  • Ο Καποδίστριας τα ήξερε όλα!
Ο Καποδίστριας τα ήξερε όλα!

Αναδείχτηκε η ρευστότητα των συσχετισμών και o ανταγωνισμός των συμφερόντων , στο πλαίσιο του οποίου η έκρηξη της Επανάστασης του 1821 και τα στρατιωτικά της επιτεύγματα κατέστησαν το ελληνικό επαναστατικό κίνημα αυτόνομο υποκείμενο διαμόρφωσης των εξελίξεων.

Μια άλλη ματιά, μια διαφορετική προσέγγιση ​​​​στ​ο πολυδιάστατο πολιτικό και διπλωματικό έργο του ​Ιωάννη Καποδίστρια, ​δόθηκε την Πέμπτη​, 12 Απριλίου 2018,​ στο πλαίσιο εκδήλωσης​ που διοργάνωσε στην Αθήνα η γεωγραφική εταιρεία Ο ΣΤΡΑΒΩΝ, σε αίθουσα του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (Πανεπιστημίου 16).

Θέμα της, η θέση του Ελληνικού ζητήματος στο μετα-Ναπολεόντειο σύστημα της λεγόμενης “Ισορροπίας” ή “Συνεννόησης” των Μεγάλων Ευρωπαϊκών Δυνάμεων της εποχής (Αγγλία, Ρωσία, Αυστρία, Πρωσία και Γαλλία) υπό το πρίσμα της πολιτικής και διπλωματικής δράσης του μεγάλου Κερκυραίου πατριώτη και εθνικού ηγέτη, στην περίοδο πριν την έκρηξη της Επανάστασης του 1821 και πριν την εκλογή του, με πρωτοβουλία των Θ. Κολοκοτρώνη και Γ. Καραϊσκάκη, ως πρώτου Κυβερνήτη της νέας Ελλάδας (1827-1831).

DSC00439

Πρώτος ομιλητής στην εκδήλωση, ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κίεβο, τα τελευταία χρόνια, κ. Γιώργος Πουκαμισάς, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολή του Καποδίστρια, Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από το 1815 έως το 1822, στην διευθέτηση κρίσιμων ευρωπαϊκών ζητημάτων, όπως η ανεξαρτησία της Ελβετίας, η μετά την ήτα του Ναπολέοντα επανένταξη της Γαλλίας στο ευρωπαϊκό σύστημα και το γερμανικό ζήτημα.

DSC00440

Στη συνέχεια, ο Πολιτικός Επιστήμονας, Δρ. Σέργιος Ζαμπούρας ​αναφέρθηκε στην πολιτική προσωπικότητα του Καποδίστρια, “ανθρώπου της Πράξης”, όπως τόνισε, “με την ευρύτερη, πολιτικής έννοια της δράσης γιά την εθνική χειραφέτηση”.

DSC00445

Ακολούθησε μεστή ομιλία του διεθνολόγου Δρ. Στέλιου Αλειφαντή, που εστίασε στην ρευστότητα των συσχετισμών και τον ανταγωνισμό των συμφερόντων του ευρωπαϊκού συστήματος της “Ισορροπίας Δυνάμεων”, στο πλαίσιο του οποίου η έκρηξη της Επανάστασης του 1821 και τα στρατιωτικά της επιτεύγματα κατέστησαν το ελληνικό επαναστατικό κίνημα αυτόνομο υποκείμενο διαμόρφωσης των εξελίξεων.

DSC00447

Ιδιαίτερη εντύπωση προξένησαν στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση οι αναφορές στον προεπαναστατικό Καποδίστρια για τον Πατριώτη που όντας Ρώσος ΥΠΕΞ δεν γύρισε την πλάτη στη χώρα του. Τουναντίον. Έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να προετοιμάσει και διαφυλάξει την Επανάσταση.

“Συν Αθηνά και χείρα κίνει”, βέβαια -κι υπό την έννοια αυτή η δράση του Ιωάννη Καποδίστρια υπήρξε αποφασιστική στη διεθνοποίηση της ελληνικής υπόθεσης, την αυτονόμησή της από το Ανατολικό Ζήτημα και την τύχη  της παραπαίουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

 

DSC00438

Όπως υποστηρίχθηκε πειστικά, ο Καποδίστριας όχι απλά ήταν ενήμερος για τη δραστηριότητα της Φιλικής Εταιρείας, αλλά καθοδηγούσε και τα προεπαναστατικά τεκταινόμενα (αποστολές Περραιβου, Παπαρρηγόπουλου, κτλ).) κινούσε τα νήματα από το παρασκήνιο της Αγίας Πετρούπολης και των διαρκών Συνεδρίων της Ιεράς Συμμαχίας.

 

DSC00443

Μιά ενδιαφέρουσα εκδήλωση γιά τον Καποδίστρια πού ακόμα καί όταν ήταν στο απώγειο της διεθνούς του καταξίωσης, με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, δεν γύρισε την πλάτη στη πατρίδα του, αλλά έθετε την υπόθεση της απελευθέρωσής της, πάνω από κάθε άλλο συμφέρον και σκοπιμότητα.

Έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να προετοιμάσει και να διαφυλάξει την Επανάσταση.

Η γνώση των πραγματικών ιστορικών δεδομένων μπορεί να συνεισφέρει στην κατανόηση και καλύτερη αντίληψη της σημερινής διεθνούς ρευστότητας και των εθνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.

(photos by J.K.)

 

 

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Θυμός για Πογιέτ που λήγει και το συμβόλαιο του. Λογικά δε θα παραμείνει στον πάγκο μετά το κάζο στη Γεωργία, την οποία αντιμετώπισε τόσο φοβικά, λες κι έπαιζε με τη Γερμανία
  • Αποκλεισβίλι στα Πεναλτάτζε
  • Για τον Αμερικάνο Γελεβουρδέζο που έριξε το πλοίο πάνω στη γέφυρα θα μιλήσει κανείς;
  • Πρόταση …μορφής