• emo.gr
  • Emotions
  • Να ‘σαν τα νιάτα δύο φορές
Να ‘σαν τα νιάτα δύο φορές

Δε λυπάμαι που γερνώ. Είναι ένα προνόμιο που πολλοί δεν είχαν.

Να ΄σαν τα νιάτα δύο φορές.’

Το γνωστό τραγούδι συμπυκνώνει σε μία φράση την απύθμενη επιθυμία των ανθρώπων για τη νεότητα.

Όλοι θέλουν να φαίνονται νεότεροι και αποστρέφονται ακόμα και την ιδέα του να μεγαλώσουν. Ο Φάουστ έφθασε σε σημείο να πουλήσει την ίδια την ψυχή του στο διάβολο προκειμένου να ξαναγίνει νέος.

Η νεότητα συνδέεται με την πρώτη ουσιαστική άνθηση της ζωής, είναι αυτή που μας τροφοδοτεί τα καύσιμα και την όρεξη του να θέλουμε να δοθούμε σε αυτή με όλη μας την ψυχική δύναμη.

Αυτή φυσικά η αίσθηση της παντοδυναμίας που έχουν πολλοί άνθρωποι στην ακμή τους, τους οδηγεί στο να υιοθετήσουν επικίνδυνες συμπεριφορές πολλές φορές και σε καταχρήσεις, οι οποίες μέσα στα χρόνια φανερώνουν τη ζημιά τους στον οργανισμό.

Το γήρας από την άλλη, είναι εκείνη η υπενθύμιση πως βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στο φυσικό μας τέλος. Ερχόμαστε σε αυτή τη ζωή και το μόνο σίγουρο είναι πως κάποια στιγμή θα φύγουμε, υπακούοντας στους άκαμπτους και σκληρούς νόμους της φυσικής νομοτέλειας.

Κατά το γήρας η σωματική αδυναμία και η κόπωση καθρεφτίζονται επάνω μας ως προάγγελοι του επερχόμενου τέλους. Η επιθυμία των ανθρώπων να ρουφήξουν όσο περισσότερο γίνεται τη ζωή, τους ωθεί στο να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια και με οποιοδήποτε κόστος, προκειμένου να παραμείνουν νέοι.

Αυτό όμως, ενδέχεται να οδηγήσει σε ανάρμοστες συμπεριφορές, ακόμα και να τον αποθαρρύνουν από το να αντικρίσει και να βιώσει και τα όμορφα πράγματα που μπορεί να προσφέρει σε έναν άνθρωπο η τρίτη ηλικία: το θησαύρισμα των εμπειριών, τη μεγαλύτερη ωριμότητα, όλα αυτά καθιστούν τον μεγάλο άνθρωπο ένα άτομο που έχει βιώσει και έχει δει πολλά. Είναι η απόδειξη πως ήρθε σε αυτή τη ζωή και έζησε.

Είναι σημαντικό ακόμα να γραφεί πως η νεότητα δεν είναι ηλικιακή κατάσταση αλλά, κυρίως, πνευματική. Αν αποφασίσω να ατενίσω τη ζωή μου με αισιοδοξία και δύναμη, αν είμαι χαρούμενος και θέλω πάντοτε να μαθαίνω, τότε το ίδιο το πνεύμα μου θα παραμείνει νεανικό και πρόθυμο.

Η Meryl Streep είχε πει κάποτε: Δε λυπάμαι που γερνώ. Είναι ένα προνόμιο που πολλοί δεν είχαν. ‘’ Αν σκεφτούμε πράγματι, πως όντως είμαστε τυχεροί που έχουμε τη δυνατότητα να ζούμε και να απολαμβάνουμε το σήμερα, τότε θα αισθανθούμε ευτυχισμένοι ακόμα και για το γεγονός πως κάποτε θα επέλθει και η απώλεια της νεότητας.

 


#emo attacks
  • Η μόνη φωτό που δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας είναι αυτή του Πετσίτη με τον Πάπα. Ίσως γιατί ελάχιστοι θα αναγνώριζαν τον Φραγκίσκο
  • Κάνανε ρεπό τα μισά “κίτρινα γιλέκα”. Ήρθε ο Παναγιώτης σκέφτηκαν, θα το πάρει πάνω του
  • Αυτό κι αν είναι μέρισμα: 500 χιλιάρικα πριμ θα μοιραστούν οι παίκτες του Ολυμπιακού για την πρόκριση
  • 100 τα θύματα στο Μάτι, αλλά ήταν άνθρωποι και όχι αριθμοί, άλλοι αποδείχτηκαν “νούμερα”
  • Trash talk Αλέξη προς Αλέκο: μάχαιραν έδωσες μάχαιραν θα λάβεις – κουβέντες πατροκτόνου προς παιδοκτόνο…
  • Άγνωστο αν τα 2000 ευρώ που εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης οδηγήσουν σε αύξηση των γεννήσεων, οι προσπάθειες πάντως θα γίνουν