- emo.gr
- Παιχνίδια Εξουσίας
- Οικονομία
- Τα πέντε αγκάθια των διαπραγματεύσεων
Δύσκολα ένα προς ένα ξεχωριστά τα ζητήματα που μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. “Εκρηκτικά” ως σύνολο.
Τα αγκάθια των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα που έγινε Κουαρτέτο, ενώ αποτελούν και Θεσμούς παραμένουν και είναι θέματα δυσεπίλυτα.
Το κουαρτέτο λοιπόν επέστρεψε μεν, χωρίς να αλλάζει θέσεις δε. Επιγραμματικά και καθώς οδεύουμε προς την τελική φάση των διαπραγματεύσεων, τα αγκάθια είναι πέντε και είναι τα εξής:
Το νέο ψαλίδισμα των συντάξεων. Κόκκινη γραμμή για την Κυβέρνηση, οι δανειστές επιμένουν.
Η πλήρης απελευθέρωση των «κόκκινων» δανείων, χωρίς προστασία για την πρώτη κατοικία την οποία ζητούν οι πιστωτές. Εδώ ενδεχομένως υπάρξει ένας μεταβατικός χρόνος μέχρι την πλήρη απελευθέρωση.
Η καθιέρωση της νέας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος. Δεν θα έχει αφορολόγητο, θα καθιερώνει ενδεχομένως έκπτωση φόρου για μισθωτούς-συνταξιούχους και την τελευταία κλίμακα ίση ή και μεγαλύτερη του 50%
Η έναρξη λειτουργίας του νέου Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις, για το οποίο ακούγονται διάφορα σενάρια για τη συγκρότηση του Διοικητικού του Συμβουλίου. Θεωρούμε “τραβηγμένο από τα μαλλιά” το σενάριο που θέλει τους Θεσμούς να έχουν την πλειοψηφία στο Δ.Σ.
Το πέμπτο αγκάθι είναι ίσως και το πλέον βασικό, καθώς αφορά τη συναπόφαση για το ύψος του δημοσιονομικού κενού της τριετίας 2016-2018. Ο ακριβής προσδιορισμός του θα συνοδεύεται και από τα αντίστοιχα μέτρα.
Την ευθύνη και το “γενικό πρόσταγμα” της διαπραγμάτευσης από ελληνικής πλευράς έχει ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
-
Χταπόδι διαπλεκόμενο & Γαριδομακαρονάδα τεχνικής λύσης ΟΠΕΚΕΠΕ
1 εβδομάδα ΠΡΙΝ -
Οκτώ εισιτήρια για τους “16” του Chmapions League, πράξη πρώτη
2 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Περνάει ιπτάμενος από τη Λειβαδιά
2 εβδομάδες ΠΡΙΝ