- emo.gr
- Παιχνίδια Εξουσίας
- Αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού
Πολλά μπορεί να μεσολαβήσουν ως τις εκλογές, οι οποίες δε δείχνουν πιθανές το 2017 (επιβεβαιώνοντας το emo.gr που στην ανάλυσή του απέρριπτε με λογικά επιχειρήματα τη σχετική παραφιλολογία την Άνοιξη, τον Σεπτέμβρη, αλλά και στα τέλη του 2016)
Η επιστροφή όμως σε μια Βουλή λίγων κομμάτων αποτέλεσμα της ανάσχεσης του κατακερματισμού των πολιτικών δυνάμεων, φαίνεται να είναι η νέα τάση στο εκλογικό σώμα.
Όλες οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν μέσα στο 2017 δείχνουν μια αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού σε πολύ σημαντικό βαθμό. Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία που δείχνουν σημαντική μεταβολή στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.
Η ΝΔ είναι αναμφισβήτητα πρώτη και με σημαντική διαφορά. Το γεγονός αυτό δεν ανατρέπεται ότι κι αν μεσολαβήσει ως τις εκλογές. Οι ψηφοφόροι τιμωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα αποδίδει καρπούς η πόλωση που έχει επιλέξει η Πειραιώς και η σκληρή γραμμή του «εκλογές, χθες».
Στην Κουμουνδούρου έφτασε ο εκλογικός λογαριασμός μετά από δύο έτη στην εξουσία. Η ολομέτωπη προσωπική επίθεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, φαίνεται όχι μόνο να μην αποδίδει, αλλά να πυκνώνει τις τάξεις της ΝΔ. Η ιδεολογική αντιπαράθεση έχει μείνει εκτός καθώς το Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο δεν υπάρχει πια, τουλάχιστον ως προς τα κόμματα εξουσίας.
Το ΠΑΣΟΚ ζει μια ακόμη εφηβεία, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη και κυρίως ως ο πιθανότερος κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ. Η Φώφη Γεννηματά καταφέρνει να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος λειτουργώντας ενωτικά και προσπαθώντας να επαναπατρίσει όλες τις φυλές του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος της Αλλαγής.
Αυτά όσον αφορά τα τρία μεγάλα κόμματα εξουσίας (δύο στην ουσία συν το ΠΑΣΟΚ ως εταίρος και ως κύρια πηγή της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ).
Από εκεί και πέρα η «Χρυσή Αυγή» έχει παγιωμένο ποσοστό γύρω στο 7-8% και αναλόγως των συνθηκών θα παλέψει να είναι η τρίτη δύναμη στη Βουλή.
Το ΚΚΕ επίσης με ένα ποσοστό γύρω στο 6% το οποίο ενδέχεται να αυξηθεί λόγω περαιτέρω φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνουν την πεντάδα των κομμάτων που σίγουρα θα είναι στην επόμενη Βουλή.
Όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις κανένα άλλο κόμμα δεν περνά το όριο. Πιο κοντά στο 3% δείχνει η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, αλλά περαιτέρω ενίσχυση της ΔΗΣΥΜΠ θα καταστήσει πολύ δύσκολη την εκ νέου είσοδο.
Το Ποτάμι φυλλοροεί και το στοίχημα είναι αν η πρόσφατη συνεργασία με τα τρία αναγνωρίσιμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανακόψουν την πορεία κάτω του 3%.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες φαίνεται ότι «πληρώνουν» την κυβερνητική συνεργασία και μένουν εκτός, έχοντας αναλογικά τις ίδιες απώλειες με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα κόμματα του Λαφαζάνη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επίσης δε δείχνουν καμία δυναμική, ίσως γιατί έχουν χαρακτηριστεί ως «δραχμικά». Η ΛΑΕ δείχνει οριστικά να μένει εκτός, η «Πλεύση Ελευθερίας» προσδοκά στην περαιτέρω φθορά του ΣΥΡΙΖΑ για να διεκδικήσει την είσοδο στη Βουλή, ίσως σε συνεργασία με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Στα δεξιά του πολιτικού φάσματος η «Εθνική Ενότητα», το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη, η «Νέα Δεξιά» του Φαήλου Κρανιδιώτη και η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου δεν αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις και έτσι οποιαδήποτε εκτίμηση της δημοτικότητάς τους είναι υποκειμενική και άρα παρακινδυνευμένη.
Με το σκηνικό όπως έχει τώρα, με μόνο πέντε κόμματα να εισέρχονται στη Βουλή, το μέχρι πρότινος απίθανο σενάριο της αυτοδυναμίας δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Πολλά μπορεί να μεσολαβήσουν ως τις εκλογές, οι οποίες δε δείχνουν πιθανές το 2017 (επιβεβαιώνοντας το emo.gr που στην ανάλυσή του απέρριπτε με λογικά επιχειρήματα τη σχετική παραφιλολογία την Άνοιξη, τον Σεπτέμβρη, αλλά και στα τέλη του 2016)
Η επιστροφή όμως σε μια Βουλή λίγων κομμάτων αποτέλεσμα της ανάσχεσης του κατακερματισμού των πολιτικών δυνάμεων, φαίνεται να είναι η νέα τάση στο εκλογικό σώμα.
-
Κερδίζουν και οι δύο αιώνιοι στην Ευρωλίγκα
1 εβδομάδα ΠΡΙΝ -
Γιορτάζετε το Halloween ή είστε τίποτα τραχανοπλαγιάδες;
1 εβδομάδα ΠΡΙΝ -
Ο Τσακαλώτος, ο Κατσιμήτρος και τα έκτακτα στρατοδικεία!
2 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Βάστα, Ρόμελ!
2 εβδομάδες ΠΡΙΝ