• emo.gr
  • Παιχνίδια Εξουσίας
  • Οικονομία
  • PESCO, υπό νατοϊκή ομπρέλα;
PESCO, υπό νατοϊκή ομπρέλα;

Ο πολιτικός επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι η Ε.Ε. μπορεί να ενισχύσει τις δυνατότητες κοινής άμυνας του NATO και δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά έναντι των δομών της Συμμαχίας

Η κοινή άμυνα είναι αποστολή του NATO και μόνον, συμφώνησαν η Συμμαχία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις, μετά από συνομιλίες των δύο οργανισμών στις Βρυξέλλες για την νέα ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία 23 χωρών – μελών της Ε.Ε.

Οι υπουργοί των χωρών – μελών του NATO συναντήθηκαν με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, προκειμένου να συζητήσουν τις ανησυχίες τους, οι οποίες αφορούν την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία στο πλαίσιο της Ε.Ε. και κυρίως κατά πόσο αυτή μπορεί να επικαλύψει συν τω χρόνω τις δομές του NATO.

«Υπάρχει ξεκάθαρη κατανόνηση και θα συμπεριληφθεί στα ντοκουμέντα της Ε.Ε. ότι η κοινή άμυνα είναι αποστολή του NATO και μόνο του NATO», δήλωσε ο κ. Μάτις σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο πολιτικός επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι η Ε.Ε. μπορεί να ενισχύσει τις δυνατότητες κοινής άμυνας του NATO και δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά έναντι των δομών της Συμμαχίας.

Η ευρωπαϊκή συμφωνία για μόνιμη δομημένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, γνωστή ως PESCO, έχει ως στόχο την ανάπτυξη νέου αμυντικού εξοπλισμού, αλλά και τον συντονισμό στη λήψη καίριων αποφάσεων.

Όσοι θεωρούσαν πως η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας θα είναι εναρμονισμένη και πλήρως συμβατή με το ΝΑΤΟ-κάτι ίσως σαν ευρωπαϊκό παρακλάδι, μάλλον δεν κάνουν λάθος.

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Ταράζουν την Παρασκευή του λαού οι ειδήσεις για τη σύλληψη πασίγνωστου σεφ και άντε να βρεις ποιος είναι (εννοείται πως ξέρουμε) με την TVνα μαγειρεύει τα τελευταία πολλά χρόνια, όταν δε λέει ανοησίες σε talk shows
  • Να χάνει ο Ολυμπιακός από τον Σπανούλη έγινε μοτίβο πλέον: νωρίς στη σεζόν ασφαλώς, αλλά ο Λαρισαίος δείχνει να έχει βρει τη συνταγή να νικά το φαβορί
  • Η Ελλάδα αποχαιρετά τον μοναδικό, τον εμβληματικό τραγουδοποιό της, τον καλλιτέχνη που σημάδεψε όσο ελάχιστοι τα τελευταία εξήντα χρόνια: ο Διονύσης Σαββόπουλος στη γειτονιά των αγγέλων
  • Στη δικαιοσύνη στέλνει ο ήλιος ο νοητός τον καθαρισμό του Αγνώστου Στρατιώτη