• emo.gr
  • Ψυχολογία
  • Αποδείξεις πως η κατάθλιψη είναι -εν μέρει- γενετική διαταραχή!
Αποδείξεις πως η κατάθλιψη είναι -εν μέρει- γενετική διαταραχή!

Σχεδόν 80 γονίδια που ενδεχομένως σχετίζονται με την κατάθλιψη ανακάλυψαν ερευνητέ

Σχεδόν 80 γονίδια που ενδεχομένως  σχετίζονται με την κατάθλιψη ανακάλυψαν ερευνητές, σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα νέα αυτά δεδομένα ίσως εξηγούν γιατί ορισμένοι άνθρωποι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης της ψυχικής πάθησης. Επίσης, η μελέτη θα βοηθήσει  στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την διαχείριση της κατάθλιψης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής ειδικούς του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ανέλυσαν στοιχεία από τη βάση δεδομένων UK Biobank που περιέχει γενετικές πληροφορίες για μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Εστίασαν στο γονιδίωμα 300.000 ατόμων και εντόπισαν τις περιοχές του DNA που πιθανόν να είχαν σχέση με την κατάθλιψη.

Μερικά από τα γονίδια που εντόπισαν είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στη λειτουργία των συνάψεων που επιτρέπουν στα εγκεφαλικά κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ηλεκτρικών και χημικών σημάτων.

Στην συνέχεια οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τα ευρήματά τους από την εξέταση ανώνυμων στοιχείων που είχε προσφέρει η ερευνητική εταιρεία 23andMe, κατόπιν συναίνεσης των δωρητών.

Όπως σχολιάζει ο καθηγητής Αντριου Μακ Ιντος από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου «η κατάθλιψη είναι συχνή και συχνά σοβαρής μορφής, επηρεάζοντας εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Τα νέα αυτά ευρήματα μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τα αίτια της».

Και ο Δρ Ντέιβιντ Χάουαρντ συγγραφέας της μελέτης συμπληρώνει ότι «η μελέτη αναδεικνύει γονίδια που πιθανόν αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, ενισχύοντας την θεωρία ότι εν μέρει πρόκειται για γενετική διαταραχή. Επίσης, προσφέρει νέα στοιχεία για τα αίτια της ψυχικής διαταραχής, με την ελπίδα ότι θα περιορίσουμε το πεδίο των θεραπευτικών επιλογών για την βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών».

 

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • NBA: Οι Μαϊάμι Χιτ πέταξαν έξω τους Ατλάντα Χοκς από τα πλέι οφ, την ώρα που στη Δύση η παρέα του Τζα Μοράντ έστελνε διακοπές τους Μάβερικς, που ευτυχώς γλίτωσαν από τον “χοντρό” Λούκα Ντόνσιτς
  • Στον Ολυμπιακό είναι Ρεαλ-ιστές: ήξεραν πως το ταξίδι για το Αμπού Ντάμπι περνά από τη Μαδρίτη
  • Έξω η Ρεάλ, έξω η Μπάγερν, αυτό το φετινό είναι Τσουλού δυνατό, τα μπάτζετ από μόνα τους δεν κάνουν τις ομαδάρες!
  • Tο Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO αποφάσισε ότι η 9η Φεβρουαρίου προτείνεται ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας», μιας και σε αυτήν την ημερομηνία, το 1857, έφυγε από τη ζωή ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός.