• emo.gr
  • Sport
  • Τελικός Κυπέλλου 1981: Ο πρώτος έγχρωμος
Τελικός Κυπέλλου 1981: Ο πρώτος έγχρωμος

40 χρόνια πριν, ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας γίνεται και πάλι ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, με το ματς να διεξάγεται στη Νέα Φιλαδέλφεια.

40 χρόνια πριν, ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας γίνεται και πάλι ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, με το ματς να διεξάγεται στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Ολυμπιακός, 4 μήνες μετά την τραγωδία της Θύρας 7 και τους 21 νεκρούς, θέλει και το Κύπελλο για να σφραγίσει το νταμπλ και να το αφιερώσει στους αδικοχαμένους οπαδούς του.

Ο ΠΑΟΚ έχει το δικό του πένθος, καθώς έχει χάσει αιφνιδίως τον προπονητή του Γκιούλα Λόραντ, 3 βδομάδες πριν τον τελικό. Θα κατέβει με υπηρεσιακό προπονητή τον Φουντουκίδη και πολλά παράπονα για την έδρα του τελικού.

Ο Ολυμπιακός θα προηγηθεί με ένα αυτογκόλ του Δαμανάκη, ο Ορφανός θα κάνει το 2-0 και θα πανηγυρίσει το γκολ έναντι της παλιάς του ομάδας, κάτι που δεν ξέχασαν οι Παοκτζήδες.

Αμέσως μετά ο Δαμανάκης με κεφαλιά θα κάνει το 2-1 και θα χρειαστεί ο Σαργκάνης που με δύο απίστευτες επεμβάσεις θα κρατήσει το σκορ, πριν ο Κουσουλάκης κλέψει τη μπάλα και κάνει το τελικό 3-1 στις καθυστερήσεις.

Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι συνθέσεις των ομάδων εκείνο το βράδυ. Οι Κυράστας και Γαλάκος θα πάνε στον ΠΑΟ το ίδιο καλοκαίρι, ο Σαργκάνης με τον Βαμβακούλα θα ακολουθούσαν το 1985 και όλοι μαζί θα συμβάλουν στη δημιουργία της μεγάλης ομάδας που έχτισε ο καπετάνιος στα ΄80ς, η οποία έφτασε ως τα ημιτελικά του Πρωταθλητριών απέναντι στη Λίβερπουλ..

Ο χαμός είχε γίνει τότε για τον Γαλάκο. Επειδή ήταν επιθετικός, βεντέτα περιωπής αλλά και τρομερός γκολτζής. Αυτός όμως που συνέδεσε το όνομά του άρρηκτα με τον ΠΑΟ ήταν ο Κυράστας. Αν και γέννημα-θρέμμα της ομάδας του Πειραιά, λατρεύτηκε από την πράσινη εξέδρα όσο λίγοι. Τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως προπονητής.

Ο Περσίας ως βοηθός του Μπάγεβιτς και κυρίως ο Λεμονής που ήταν η μόνη νότα θεάματος εκείνο το βράδυ του 1981 θα συνδέσουν το όνομα τους και ως προπονητές  με την ομάδα του Πειραιά.

Ο Κωστίκος και ο Γούναρης θα φορέσουν τα ερυθρόλευκα τα επόμενα χρόνια που ο Ολυμπιακός θα μπει στην εποχή των Αναστόπουλου, Μητρόπουλου και Μίχου.

Ο Νοβοσέλατς και ο εμβληματικός Κύπριος αρχηγός Σταύρος Παπαδόπουλος ήταν βράχοι στην ομάδα εκείνη, μαζί με τον Κουσουλάκη.

Ο Κούδας στα τελειώματά του τότε και με το μίσος που είχε προκαλέσει η μεταγραφή του στον Πειραιά που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, βγήκε αλλαγή στο 75΄και ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να φτιάξει μία νέα ομάδα που θα έπαιρνε το Πρωτάθλημα του 1985. Ιωσηφίδης, Βασιλάκος και Κωστίκος έπαιξαν και στον τελικό του 1981.

Κομβικός εκείνος ο τελικός για τα ποδοσφαιρικά τηλεοπτικά πράγματα, μιας και ήταν ο πρώτος τελικός που μεταδόθηκε εκτός από ζωντανά και έγχρωμα.

40 χρόνια από τότε και αν σκεφτούμε σε τι τηλεοράσεις και με ποια ανάλυση βλέπαμε τα ματς, θα πεισθεί κανείς πως έχουν περάσει αιώνες από τότε…

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Παραπατώντας (πρώην Παπανώτας) στο Ευρωσυριζοψηφοδέλτιο
  • Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις πριν ξεκινήσουν καν: όλα θα κριθούν στα πέναλτι (πρόστιμα)
  • Συμπλήρωνε το μεροκάματο του στο φορτηγό ο άτυχος αστυνομικός. Οι “λαδιάρηδες” μένουν ήσυχοι, δεν κινδυνεύουν από εργατικό ατύχημα
  • Δε φτάνουν τα πρόστιμα που έπεσαν στις εισπρακτικές: χρειάζεται καθημερινή, πιεστική & πειστική επικοινωνία μαζί τους μέχρι την είσπραξη