• emo.gr
  • Sport
  • Η ταινία που έσωσε τον Σκορτσέζε από τα ναρκωτικά
Η ταινία που έσωσε τον Σκορτσέζε από τα ναρκωτικά

Nobody got him down

Ο θρύλος του μποξ, Τζέικ Λα Μότα, η περιπετειώδης ζωή του οποίου καταγράφηκε με αριστουργηματικό τρόπο στο σινεμά στην ταινία που μεταφράστηκε (ατυχώς) στα ελληνικά «Οργισμένο Είδωλο» του Μάρτιν Σκορσέζε,  με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ ντε Νίρο και βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Λα Μότα.

Ο Jake LaMotta, πέρα από μεγάλος μποξέρ ήταν ένας άνθρωπος με ιδιόρρυθμο χαρακτήρα και αυτή η εκρηκτική ιδιοσυγκρασία του είναι στο κέντρο της ταινίας του Scorsese.

Ο σκοπός του LaMotta είναι να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Το ταλέντο του μεγάλο αλλά η προσπάθεια του δύσκολη. Πρέπει να υπερνικήσει την μαφία που δυναστεύει το χώρο του μποξ με τους στημένους αγώνες (που όμως μπορεί να του εξασφαλίσει μια ευκαιρία για τον αγώνα του τίτλου) και την προσωπική του ζωή με τη γυναίκα του Vickie (Cathy Moriarty) .

Ο μόνος ουσιαστικά φίλος του είναι ο αδελφός του Joey (Joe Pesky) που πέρα από χρέη μάνατζερ είναι αυτός που τον συντροφεύει σε όλες τις στιγμές.

Παράλληλα με την συνεχώς ακμάζουσα καριέρα του, ο LaMotta παρακμάζει προσωπικά καθώς υποπτεύεται τη γυναίκα του ότι τον απατά και βιαιοπραγεί εναντίον της και πάσχει από μια αρρωστημένη ζήλια που φέρνει τους οικείους του αντιμέτωπους με ακραίες καταστάσεις ανεξέλεγκτης βίας και οργής.

Ο Jake La Motta ανασφαλής συναισθηματικά και σεξουαλικά και χαμηλών πνευματικών ικανοτήτων, φέρεται να είχε το σύμπλεγμα που ο Freud ονόμασε The Madonna-Whore Complex. Η γυναίκα είναι για αυτόν ένα ιδανικό όταν είναι αγνή και ανέγγιχτη και αμέσως μετά την φυσική επαφή (ακόμη και μαζί του) μετατρέπεται σε ένα καθ’ έξιν άπιστο θηλυκό.

Ο LaMotta στην καριέρα του γίνεται παγκόσμιος πρωταθλητής στα μεσαία βάρη αλλά ο ίδιος γίνεται όλο και πιο παρανοϊκός με το περιβάλλον του και βάλλει κατά της γυναίκας του και του αδερφού του που γίνονται έρμαια της οργής του…

Ο LaMotta μπορεί να επικοινωνήσει και να μεγαλουργήσει μόνο στο ρινγκ. Όταν η καριέρα του λήγει, η κάμερα τον ακολουθεί στα επόμενα χρόνια της προσωπικής του παρακμής που τον φέρνει να διασκεδάζει κόσμο σε μπαρ κάνοντας σκετσάκια και ανοίγοντας εν τέλει το δικό του μπαρ όπου οι καταχρήσεις δίνουν και παίρνουν με τη Vickie εν τέλει να βρίσκει το θάρρος να τον αφήσει και εκείνος να καταλήγει στη φυλακή.

Όταν στο τέλος της ταινίας, ο LaMotta είναι μεγαλύτερος  σε χρόνια αλλά κυρίως σε κιλά και όγκο, ο DeNiro φτάνει στην καταπληκτική παρουσίαση ενός παρηκμασμένου άντρα, ενός διασκεδαστή που καταλήγει σε ένα σκοτεινό κελί να οδύρεται για τη ζωή του.

Ο DeNiro είναι 50 κιλά βαρύτερος στο τέλος της ταινίας και είναι ολοκληρωτικά αγνώριστος.

Μοιάζει λίγο οξύμωρο μία ταινία που πραγματεύεται το βύθισμα ενός ανθρώπου στις ψυχώσεις του και την πορεία προς την (αυτο)καταστροφή να αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τον δημιουργό της.
Την εποχή που ο Robert De Niro ενθουσιάζεται με την αυτοβιογραφία του πρωταθλητή μεσαίου βάρους στην πυγμαχία Jake La Motta , ο Scorsese αγωνίζεται να ξεφύγει από τον εφιάλτη των ναρκωτικών.

Ο De Niro πετάει την αυτοβιογραφία του La Motta στο κρεβάτι του νοσοκομείου όπου και νοσηλεύεται ο Marty, λέγοντάς του ότι αυτός πρέπει να είναι ο επόμενος κινηματογραφικός τους στόχος, στοχεύει με αυτή την κουβέντα  να αφυπνίσει τον μεγάλο σκηνοθέτη και θα τον αναγκάσει να επιστρέψει στα πλατό προκειμένου να γυρίσει την καλύτερη ίσως ταινία του.
Ο  Jake LaMotta, πρωταθλητής της πυγμαχίας, ο οποίος μεσουράνησε στις δεκαετίες των 40ς και 50ς έμεινε θρυλικός όχι μόνο στα ρινγκ αλλά και για τον θερμοκέφαλο, νευρωτικό και μονοδιάστατο χαρακτήρα του, που τον οδήγησε στην χειρότερη δυστυχία: την απώλεια όλων όσων των αγάπησαν.

Κάτι όμως που δεν τον κατέβαλλε μιας και έζησε ως τα 95 του χρόνια: Nobody got him down…

(Προσοχή: Το βίντεο περιέχει σκληρές σκηνές)

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Θυμός για Πογιέτ που λήγει και το συμβόλαιο του. Λογικά δε θα παραμείνει στον πάγκο μετά το κάζο στη Γεωργία, την οποία αντιμετώπισε τόσο φοβικά, λες κι έπαιζε με τη Γερμανία
  • Αποκλεισβίλι στα Πεναλτάτζε
  • Για τον Αμερικάνο Γελεβουρδέζο που έριξε το πλοίο πάνω στη γέφυρα θα μιλήσει κανείς;
  • Πρόταση …μορφής