• emo.gr
  • Επιστήμη
  • Ωραίοι παραμένουμε, αλλά λιγότεροι
Ωραίοι παραμένουμε, αλλά λιγότεροι

Διότι πάντα το ερώτημα, από την αρχαιότητα ως σήμερα, στη δική μας χερσόνησο ήταν βασικά ένα: πόσους μπορεί να θρέψει η ελληνική γη;

Θυμάστε το διαφημιστικό με το Σπύρο Παπαδόπουλο, “ωραίοι είμαστε, αλλά πόσοι είμαστε”;

Αν δεν κάνουμε λάθος αφορούσε την απογραφή του 2011.

Τώρα έχουμε την απογραφή του 2021 που αποκαλύπτει πως ωραίοι παραμένουμε, αλλά είμαστε σαφώς λιγότεροι.

Δέκα χρόνια μετά έρχεται η νέα απογραφή, να καταγράψει τη δεκαετία που πέρασε. Που χωρίς την ανάλυση της και τα τουλάχιστον πέντε αδιανόητα πράγματα που συνέβησαν, είναι αδύνατο να κάνει κανείς μια ανάλυση της προκοπής.

Πρώτο στοιχείο απολύτως αναμενόμενο. Μείωση του πληθυσμού που κατοικεί στη χώρα. Το brain drain μπήκε στη ζωή μας. Εξάγουμε επιστημονικό προσωπικό υψηλής ειδίκευσης στην Εσπερία, πάνε οι εποχές των εργατών στη Γερμανία και των ανθρακωρύχων στο Βέλγιο, της μετανάστευσης οικονομικά ασθενών και προς ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία.

Είμαστε λοιπόν λιγότεροι κατά 383 χιλιάδες. Το ισοζύγιο θανάτων-γεννήσεων ήταν αρνητικό, αλλά η μείωση οφείλεται κυρίως στη φυγή νέων κυρίως ανθρώπων από τη χώρα. Έχει ενδιαφέρον πως η Αττική που συγκεντρώνεται κάτι λιγότερο από το 40% των κατοίκων της χώρας εξακολουθεί να δίνει ευκαιρίες απασχόλησης και καταγράφει μικρή μείωση, μόνο κατά 35 χιλιάδες άτομα.

Να σημειώσουμε εδώ πως αυτό συμβαίνει παρά την τεράστια μείωση του πληθυσμού στο Δήμο της Αθήνας που έχει καταγραφεί σε άλλες έρευνες.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αμέιλικτα: κατά την απογραφή του 2011, ο μόνιμος πληθυσμός ανερχόταν σε 10.816.286, ενώ αντίθετα σε 10.432.481 υπολογίζεται ο πληθυσμός της Ελλάδας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της «Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών 2021».

Άρα, χοντρικά εκεί που λέγαμε 11 εκατομμύρια, είμαστε 10,5 εκατομμύρια και ασφαλώς υπάρχουν και κάποιες δεκάδες χιλιάδες παράτυπων μεταναστών στη χώρα, που ασφαλώς δεν αποτυπώνονται στην απογραφή.

Η μόνη σταθερά σε σχέση με το παρελθόν είναι πως οι γυναίκες εξακολουθούν να υπερέχουν αριθμητικά: ανέρχονται σε 5.357.232 -και αποτελούν το 51,3% του πληθυσμού, ενώ οι άνδρες είναι 5.075.249. Ο πληθυσμός της Αττικής υπολογίζεται σε 3.792.469 και είναι μειωμένος  κατά 35.965 όπως προείπαμε, κατοίκους σε σχέση με το 2011. Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία, με 1.792.069 κατοίκους, με τη μείωση να υπολογίζεται στους 90.039 κατοίκους, πολύ πιο σημαντική ποσοστιαία σε σχέση με την Αττική, που και αυτή δείχνει την αποβιομηχάνιση της βόρειας Ελλάδας και τις λιγότερες ευκαιρίες για απασχόληση.

 Από τις 13 Περιφέρειες της χώρας στις 12 σημειώθηκε πτώση στον πληθυσμό, ενώ μόνο σε μια, στο Νότιο Αιγαίο, υπήρχε αύξηση. Στο Νότιο Αιγαίο από 309.000 κατοίκους πλέον καταγράφηκαν 324.000 κάτοικοι, στοιχείο που ασφαλώς και δείχνει τη δυναμική της βαριάς βιομηχανίας της χώρας σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, που κατάφεραν όχι μόνο να συγκρατήσουν τον πληθυσμό τους, αλλά να τον αυξήσουν κιόλας.

Αυτή είναι μια γρήγορη ματιά στα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας. Θα επανέλθουμε με τα αναλυτικά, με τα ποιοτικά στοιχεία και την ορθή ανάγνωση και αποτίμηση τους.
Διότι πάντα το ερώτημα, από την αρχαιότητα ως σήμερα, στη δική μας χερσόνησο ήταν βασικά ένα: πόσους μπορεί να θρέψει η ελληνική γη;
Το Νότιο Αιγαίο και το όποιο νέο παραγωγικό υπόδειγμα μας υποδεικνύουν πως η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη, απλή ή μονοσήμαντη.
  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Παραπατώντας (πρώην Παπανώτας) στο Ευρωσυριζοψηφοδέλτιο
  • Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις πριν ξεκινήσουν καν: όλα θα κριθούν στα πέναλτι (πρόστιμα)
  • Συμπλήρωνε το μεροκάματο του στο φορτηγό ο άτυχος αστυνομικός. Οι “λαδιάρηδες” μένουν ήσυχοι, δεν κινδυνεύουν από εργατικό ατύχημα
  • Δε φτάνουν τα πρόστιμα που έπεσαν στις εισπρακτικές: χρειάζεται καθημερινή, πιεστική & πειστική επικοινωνία μαζί τους μέχρι την είσπραξη