• emo.gr
  • Δημοφιλή
  • Η αλαζονεία της εξουσίας
Η αλαζονεία της εξουσίας

Nομοσχέδιο καθαρά εμμονικής υλοποίησης των προσωπικών του ιδεολογιών και απόψεων από το 2010 και μετά.

Δεν πέρασε πολύ καιρός και τα σημάδια της αλαζονείας των Υπουργών χτυπάνε κόκκινο.

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενες αναρτήσεις, εν μέσω τεραστίων τριγμών και ταλαιπωρίας στο σκάφος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Υπουργός κατέθεσε προς διαβούλευση ένα νομοσχέδιο τελεσίγραφο, με το οποίο θεώρησε ότι είναι η τέλεια ευκαιρία να περάσει θεσμικές αλλαγές που ουδέποτε ζητήθηκαν από την ΚΕΔΕ ούτε από τις τοπικές κοινωνίες.

Θεσμικές αλλαγές οι οποίες υπηρετούν τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ ως «ολοκλήρωση» του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, οδηγώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ένα προσωποκεντρικό μοντέλο, στο οποίο όλη η εξουσία συγκεντρώνεται στα χέρια του Δημάρχου και των 10 και βάλε αντιδημάρχων του, για μια ολόκληρη πενταετία.

Γκρεμίζει θεσμικά αναχώματα και του κράτους και των τοπικών κοινωνιών, τα οποία λειτούργησαν επί δεκαετίες,  χωρίς πρώτα να συζητήσει με κανένα εμπλεκόμενο φορέα, χωρίς να ακούει αυτούς που θα υποστούν την λαίλαπα των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων.  Αποφάσισε και διέταξε. Εγώ καταργώ θεσμούς, προσθέτω αρμοδιότητες, παζαρεύω το αν θα σας χρηματοδοτήσω και αν αυτό αποτύχει θα φταίνε οι άλλοι.  Παλιά το περιγράφαμε με έναν αστεϊσμό:

«Να μαζευτούμε, να πάτε στη μάχη,  να πολεμήσετε, να σκοτωθείτε, να νικήσω.»

Ας αποδομήσουμε τα έωλα επιχειρήματα του αλαζόνα Υπουργού.

Υποτιθέμενη διαφθορά στα δημοτικά ΝΠΔΔ

Ποιος πιστεύει πραγματικά και μπορεί να αποδείξει ότι για την διαφθορά και τα μύρια προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φταίνε τα ΝΠΔΔ των ΟΤΑ;  Θυμίζουμε ότι στην Δικαιοσύνη και στις ποινές που επέβαλε κατέληξαν Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες, μεγαλόσχημοι Υπουργοί.  Όχι Πρόεδροι Νομικών Προσώπων.

Έφερε πρόταση για κατάργηση Δήμων ή Υπουργείων για διαφθορά;  Φυσικά όχι.

Παραχθέν έργο

Ποιος στήριξε για πάνω από μια δεκαετία μέσα στα μνημόνια και την περίοδο COVID-19, την παιδεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την κοινωνική πρόνοια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;  

Το κεντρικό κράτος, οι Περιφέρειες, οι Αντιδήμαρχοι;   Όλοι γνωρίζουμε ότι τα σχολεία τα κράτησαν όρθια τα ΝΠΔΔ Σχολικές Επιτροπές, ενώ τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, και την κοινωνική πρόνοια (ΚΑΠΗ κλπ) τα αντίστοιχα ΝΠΔΔ σε κάθε Δήμο.

Σιγά μην ενδιαφέρθηκε το κεντρικό κράτος και οι Υπουργοί για τα όσα αντιμετώπισαν οι άνθρωποι που στελέχωσαν μια δεκαετία τα Διοικητικά Συμβούλια των Δημοτικών ΝΠΔΔ. Αντιθέτως υπάρχει μέτρο σύγκρισης.  Θυμηθείτε την κατάσταση στα Δημόσια Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.   Κουβαλούσαν οι ασθενείς από το σπίτι τους γάζες και υλικά.

Υπάρχουν δυσλειτουργίες στα ΝΠΔΔ των ΟΤΑ;  Προφανώς ναι.  Ας κοιταχθεί πρώτα το ίδιο το κράτος στον καθρέφτη.  Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.

Μείωση λειτουργικού κόστους

Ισχυρίζεται ο Υπουργός ότι μειώνει το λειτουργικό κόστος.  Ας του θυμίσουμε ότι με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου από το 2012 οι Πρόεδροι και τα μέλη του Δ.Σ. των ΝΠΔΔ Σχολικές Επιτροπές ήταν απολύτως άμισθα.    Ούτε έξοδα παράστασης, ούτε έξοδα κίνησης, ούτε αποζημίωση συμμετοχής σε συνεδριάσεις, ούτε ένα ευρώ. Άσκησαν την διοίκηση με έξοδα από την προσωπική τους τσέπη, πληρώνοντας βενζίνες, τηλέφωνα και λοιπά έξοδα για να τρέχουν στα διάσπαρτα σχολεία των δήμων.  Με το νέο νομοσχέδιο ορίζονται αμοιβές για αντιδημάρχους και «Προέδρους» εσωτερικών Επιτροπών.  Τζάμπα πράγμα.

Υποτιθέμενη θεσμική μεταρρύθμιση

Από πότε οι ιδεολογικές εμμονές βαφτίστηκαν «μεταρρύθμιση»;  Η κατάργηση των θεσμικών αναχωμάτων με το προκάλυμμα της «τεχνοκρατικής βελτίωσης» είναι διάλυση θεσμών και ολική απορρύθμιση.  

Με τα ΝΠΔΔ Σχολικές Επιτροπές το κράτος αποδεχόταν την ειδική σημασία των σχολείων και της Παιδείας στη χώρα.  Αποδεχόταν την ανάγκη ενός βαθμού αυτοδιοίκησης και συνδιοίκησης στα σχολικά θέματα, όλων των κοινωνικών φορέων.  Με το νομοσχέδιο οι τοπικοί φορείς και οι τοπικές κοινωνίες στερούνται κάθε εκτελεστικής συμμετοχής μέσω των δημοτικών ΝΠΔΔ στα τοπικά ζητήματα. Τώρα γίνονται απλοί εκφραστές γνώμης προς τον διοικούντα Αντιδήμαρχο.

Φυσικά πάει περίπατο και η θεσμική κατοχύρωση μιας σχετικής οικονομικής αυτονομίας των σχολείων (βλέπε και συστάσεις της «εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ»).  Τώρα οι Διευθυντές μετατρέπονται σε εν τοις πράγμασι δημοτικούς υπαλλήλους που θα αναλαμβάνουν διαχείριση δημοτικών χρημάτων (βλέπε διαχείριση παγίας προκαταβολής των Δήμων από δημοτικούς υπαλλήλους).

Και βέβαια σιγά μην καταργεί ΟΛΑ τα Δημοτικά ΝΠΔΔ.  Φυσικά δεν τολμάει να αγγίξει τα Λιμενικά Ταμεία. Φυσικά ΙΔΡΥΕΙ ΞΑΝΑ ΝΠΔΔ με προεδρικό διάταγμα,  για γηροκομεία, βρεφοκομεία και παρόμοια.  Φυσικά ποτέ δεν είχε στόχο μικρούς τομείς.  Δεν τον ενοχλούν τα ΝΠΔΔ. Τον ενοχλούν τα θεσμικά αναχώματα.

Η μεταρρύθμισή του συντελεί μόνο σε ένα αποτέλεσμα.  Να αφήσει τον μουτζούρη της αποτυχίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.   Η κατάσταση στους Δήμους και Περιφέρειες της χώρας με τις πυρκαγιές, τις πλημύρες, τα τροχαία ατυχήματα στα εσωτερικά οδικά δίκτυα και η συνεχής υποβάθμιση τους,   φέρνει τους εισαγγελείς, για ότι στραβό συμβαίνει, στις πόρτες των Τοπικών Αρχόντων, οι οποίοι παλεύουν με τα θεριά που τους φορτώνει το κεντρικό κράτος.

Ας μην ισχυρίζεται λοιπόν ο Υπουργός ότι φέρνει μεταρρύθμιση της ΝΔ και του Υπουργείου Εσωτερικών για βελτίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Φέρνει,  χωρίς καμία πρόθεση να ακούσει τους θεσμικούς συνομιλητές του, ένα νομοσχέδιο καθαρά εμμονικής υλοποίησης των προσωπικών του ιδεολογιών και απόψεων από το 2010 και μετά.  Υπάρχουν καταγεγραμμένες οι αντιδράσεις της σχολικής κοινότητας στον Δήμο της Αθήνας επί δημαρχίας Καμίνη (ΠΑΣΟΚ) όταν προωθούσε ακριβώς τις ίδιες απόψεις και προτάσεις.

Από τον τότε πολιτικό του χώρο απορρίφθηκαν μετ’ επαίνων.  Σήμερα ;

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, θα δεις διαγραμμένο τον Αυγενάκη
  • Μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα κτήρια για την αποχώρηση του Δημήτρη Παπαδημούλη από την ενεργό πολιτική
  • Λεπέν στη Γαλλία, Μελόνι στην Ιταλία, να δείτε που οι Γερμανοί θα κληθούν να κάνουν αντιφασιστικό αγώνα
  • Φωτιά στην Πάρνηθα, στο Κατσιμίδι, ο εμπρηστής δεν είναι όρνιθα, είναι αρχ…