• emo.gr
  • Δημοφιλή
  • Διεθνές “Κίνημα” κατά της έκδοσης των “8” στην Τουρκία!
Διεθνές “Κίνημα” κατά της έκδοσης των “8” στην Τουρκία!

Κίνδυνος πολιτικής και διπλωματικής περιδίνησης για ένα ζήτημα “καυτή πατάτα” που έχει αναγορευτεί διεθνώς ως λυδία λίθος της κυβέρνησης Τσίπρα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πάρα πολλά τα μηνύματα από το εξωτερικό, αλλά και από το εσωτερικό για το θέμα της έκδοσης των οκτώ τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης και σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες όπως ο πρόεδρος της παράταξης των Φιλελευθέρων (ALDE) στη ευρωβουλή Γκι Φέρχοφστατ ζητούν να μην εκδοθούν οι τούρκοι στρατιωτικοί στη γείτονα, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ζωή τους.

Ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης των 8 αύριο Τρίτη στον Άρειο Πάγο, ο κ. Φέρχφσταντ έστειλε επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα υπενθυμίζοντας τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες που μοιραζόμαστε στην Ε.Ε. και οι οποίες υποχρεώνουν όλα τα μέλη της Ε.Ε. να μην εκδίδουν κανέναν, ανεξάρτητα απ’ το αν είναι ένοχος ή όχι, σε μια χώρα όπου κινδυνεύει να βασανιστεί ή να αντιμετωπίσει απάνθρωπη ή απαξιωτική μεταχείριση.

«Δυστυχώς στους περασμένους πέντε μήνες μετά το πραξικόπημα είδαμε χιλιάδες Τούρκους πολίτες να συλλαμβάνονται. Ο τρόπος που εφαρμόζονται οι νόμοι μετά το πραξικόπημα τροφοδοτεί σοβαρές ανησυχίες για το σεβασμό των απαραβίαστων δικαιωμάτων που εγγυάται το τουρκικό σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της πνευματικής ύπαρξης, του τεκμηρίου της αθωότητας και του δικαιώματος για μια δίκαιη δίκη. Αυτές οι ανησυχίες διατυπώθηκαν και από την Κομισιόν και το Ευρωπαίο Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ελπίζω να συμμερίζεστε την άποψή μου για την ανάγκη διατήρησης και πλήρους σεβασμού των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών και αρχών, στη διαμόρφωση των οποίων συνέβαλε η Ελλάδα σ’ ολόκληρη την ευρωπαϊκή ιστορία και στα οποία η Ελλάδα αποφάσισε να συμμορφωθεί με την συμμετοχή της στην Ε.Ε. και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ελπίζω ειλικρινά οι ελληνικές αρχές να καθοδηγούνται απ’ αυτές τις αρχές όταν θα αποφασίσουν για την τύχη των οκτώ αξιωματικών.»

FAZ: Πονοκέφαλος στον Τσίπρα η υπόθεση των 8

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η γερμανική εφημερίδα FAZ σε δημοσίευμά της.

«Από τη στιγμή που οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί έφθασαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα την επομένη του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, ήταν σαφές ότι η υπόθεση θα προκαλούσε πολλούς πονοκεφάλους στον Έλληνα πρωθυπουργό» τονίζει η FAZ, ενώ υπογραμμίζει τις πιέσεις που ασκούν εξαρχής στην ελληνική κυβέρνηση με τις δηλώσεις τους ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου και τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «προδότες» τους αξιωματικούς.

Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κατευθύνει κατά το δοκούν το δικαστικό σύστημα. Και μπορεί να αναφέρθηκαν προσπάθειες πολιτικής επιρροής, αλλά είναι άγνωστο τι θα αποφασίσουν στο τέλος οι δικαστές, δεδομένης και του ότι η φορτισμένη πολιτικά υπόθεση έχει εδώ και καιρό μεταβληθεί σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πολιτικό ζήτημα και λειτουργεί ως λυδία λίθος  της κυβέρνησης Τσίπρα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Financial Times: Η υπόθεση των 8 δημιουργεί νέα διλήμματα στον Τσίπρα

Το ζήτημα της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών φέρνει την ελληνική κυβέρνηση αντιμέτωπη με σοβαρά διλήμματα, αναφέρουν οι Financial Times, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα γίνει αντικείμενο σφοδρής κριτικής εάν προχωρήσει η έκδοση.

Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επιθυμεί την έκδοση των στρατιωτικών στην Τουρκία με την κατηγορία ότι επιχείρησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας αναμένεται να εξετάσει την υπόθεση εντός της εβδομάδας, αναφέρουν οι Financial Times και προσθέτουν:

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση της Δικαιοσύνης, ορισμένοι φοβούνται ότι πολιτικές σκοπιμότητες μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην υπόθεση.
«Εάν η Ελλάδα στείλει πίσω τους στρατιωτικούς θα δεχθεί την κριτική ότι προσπαθεί να καλοπιάσει τη Άγκυρα επειδή αισθάνεται ότι βρίσκεται σε αδύναμη θέση» σημειώνει ο καθηγητής Αριστείδης Χατζής, μιλώντας στους FT.

Κάποιοι Έλληνες αξιωματούχοι φοβούνται ότι αν η Αθήνα δεν στείλει πίσω το πλήρωμα του ελικοπτέρου, η Άγκυρα θα σπάσει την περσινή συμφωνία με την Ε.Ε. για τη μείωση της προσφυγικής ροής και θα επιτρέψει ένα φρέσκο κύμα αιτούντων άσυλο να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα, τονίζουν  οι Financial Times.

Όπως σημειώνουν, η νομοθεσία Ε.Ε. και Ελλάδας απαγορεύει την έκδοση σε μια χώρα όπου ο κατηγορούμενος κινδυνεύει να βασανιστεί. Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων της Human Rights Watch και της Διεθνούς Αμνηστίας, έχουν κατηγορήσει την Τουρκία ότι κλείνει τα μάτια στις κατηγορίες βασανισμών, ξυλοδαρμών και άρνησης πρόσβασης σε δικηγόρους για συλληφθέντες ή κρατουμένους στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων υπόπτων για συμμετοχή στο πραξικόπημα».

 

Δοξιάδης στην WSJ: Μην παραδώσετε τους 8 στην Τουρκία 

Στο θέμα των 8 αναφέρθηκε με άρθρο του στην αμερικανική Wall Street Journal και ο έλληνας συγγραφέας και μαθηματικός Απόστολος Δοξιάδης.

Ο γνωστός συγγραφέας υπογραμμίζει ότι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, το καθεστώς Ερντογάν δεν μπορεί να εγγυηθεί μια δίκαιη δίκη και καλεί την Ελλάδα να μην βάψει τα χέρια της με το αίμα οκτώ νέων ανθρώπων.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δοξιάδης κάνει επίσης επίκληση στη Δημοκρατία, θυμίζοντας ότι αυτή γεννήθηκε στη χώρα μας, και αναφέρεται στις κόκκινες γραμμές, τις οποίες συχνά-πυκνά επικαλείται ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι δεν θα τις διαβεί.

«Αν η Ελλάδα αποφασίσει τελικά να εκδώσει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, θα έχει διαβεί μια πολύ μεγάλη κόκκινη γραμμή. Μεγάλη, γιατί διαχωρίζει τη δημοκρατία από τον αυταρχισμό. Και κόκκινη από το αίμα οκτώ νέων ανθρώπων» σημειώνει μεταξύ άλλων.

Λυκουρέζος για τους 8: κίνδυνος πολιτικής και διπλωματικής περιδίνησης

Με μια μακροσκελή δήλωση, ο γνωστός ποινικολόγος και πρώην βουλευτής, Αλέξανδρος Λυκουρέζος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο με τον οποίο θα εξεταστεί η έκδοση ή μη των 8 τούρκων αξιωματικών στην χώρα τους από την Ελλάδα.

«Τρία διαφορετικά συμβούλια του Αρείου Πάγου, ήτοι δεκαπέντε αρεοπαγίτες και τρεις εισαγγελείς, πρόκειται τελικώς να επιληφθούν εντός της εβδομάδας του αιτήματος των τουρκικών αρχών για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, και της έφεσης του εισαγγελέως εφετών, κ. Λιόγα, κατά του εφετειακού βουλεύματος, με το οποίο αποφασίστηκε η μη έκδοσή τους. Ακατανόητη, ομολογουμένως, η τριχοτόμηση μιας ενιαίας υπόθεσης, στο βαθμό που εμφανίζει τη δικαιοσύνη εκτεθειμένη στον κίνδυνο αντιφατικών αποφάσεων.

Δεν έγινε, άραγε, αντιληπτό από την ηγεσία της δικαιοσύνης το πολιτικό αδιέξοδο που θα προκληθεί στην περίπτωση που τα τρία συμβούλια αποφανθούν διαφορετικά επί των αυτών πραγματικών περιστατικών; Αν μεν το ένα συμβούλιο απορρίψει το σχετικό αίτημα των τουρκικών αρχών, τότε ως προς τους αντίστοιχους εκζητούμενους το ζήτημα τερματίζεται εκεί, χωρίς καμία απολύτως δυνατότητα έκδοσης των, αφού σύμφωνα με το άρ. 452 παρ. 1 του κώδικα ποινικής δικονομίας ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύεται από μια τέτοια απόφαση του δικαστηρίου. Αν, αντίθετα, κάτι που θέλω να πιστεύω ότι δεν θα συμβεί, το άλλο συμβούλιο ταχθεί υπέρ της έκδοσης, η τύχη των αντιστοίχων εκζητουμένων μεταβιβάζεται και εναπόκειται πλέον στα χέρια του Υπουργού Δικαιοσύνης. Έτσι ένα αμιγώς δικαστικό θέμα θα μετατραπεί σε σοβαρό πρόβλημα της εκτελεστικής εξουσίας! Θα μπορέσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης να αρνηθεί την έκδοση τους, όπως έχει εκ του νόμου δικαίωμα; Θα τον στηρίξει σε μια τέτοια απόφαση ο Πρωθυπουργός, ιδίως μετά τις διαβεβαιώσεις του προς τον Τούρκο ομόλογο του ότι θα τηρηθούν στην προκειμένη υπόθεση όλοι οι κανόνες της νομιμότητας; Αν συνεπώς ένα συμβούλιο του Αρείου Πάγου κρίνει νόμιμη την έκδοση και το άλλο την αρνηθεί, η χώρα μας κινδυνεύει να εμπλακεί σε μια πολιτικό-διπλωματική περιδίνηση και η τύχη των εκζητουμένων να μετατραπεί από αμιγώς νομικό σε ευθέως πολιτικό ζήτημα.

Μετά και τις επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις μου επί του ζητήματος, απομένει μόνον να υποβάλω μία έκκληση προς τους δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου μας: να εφαρμόσουν με νηφαλιότητα τις κείμενες εσωτερικές και διεθνούς δικαίου διατάξεις, αγνοώντας πλήρως τα πολιτικά κελεύσματα της Τουρκίας, η κυβέρνηση της οποίας έχει αναστείλει την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και προχωράει καθημερινά σε μαζικές “εκκαθαρίσεις” αντιφρονούντων από τη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση και τις ένοπλες δυνάμεις. Και τούτο, γιατί η απόρριψη του αιτήματος της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών δεν είναι μόνον έκφραση δικαιοσύνης είναι πρωτίστως ένδειξη δημοκρατίας.»

Είναι περίπου δεδομένο ότι παράλληλα υπάρχει ένα υπόγειο θρίλερ διαβουλεύσεων περί του θέματος και ότι η εκτελεστική εξουσία εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια, καθώς ενδέχεται μετά τους δικαστές να κληθεί να χειριστεί το ζήτημα «καυτή πατάτα».

 

 

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Παραπατώντας (πρώην Παπανώτας) στο Ευρωσυριζοψηφοδέλτιο
  • Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις πριν ξεκινήσουν καν: όλα θα κριθούν στα πέναλτι (πρόστιμα)
  • Συμπλήρωνε το μεροκάματο του στο φορτηγό ο άτυχος αστυνομικός. Οι “λαδιάρηδες” μένουν ήσυχοι, δεν κινδυνεύουν από εργατικό ατύχημα
  • Δε φτάνουν τα πρόστιμα που έπεσαν στις εισπρακτικές: χρειάζεται καθημερινή, πιεστική & πειστική επικοινωνία μαζί τους μέχρι την είσπραξη