• emo.gr
 • Ψυχολογία
 • Πάσχει ο Τραμπ από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας;
Πάσχει ο Τραμπ από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας;

Περιβάλλεται από ανθρώπους που τον θαυμάζουν και τον χειροκροτούν και θυμώνει με τους δημοσιογράφους που του εναντιώνονται.
Η ομάδα του Τραμπ θα του πει μόνο αυτό που θέλει να ακούσει, υποθάλποντας έτσι τους ναρκισσιστικούς και αντικοινωνικούς τρόπους του.

Ένα από τα πρώτα «επιτεύγματα» της προεδρίας Τραμπ είναι η θύελλα αντιδράσεων που έχει καταφέρει να ξεσηκώσει για τις θέσεις και τις αποφάσεις του. Τις διαθέσεις του έδειξε αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα. Ακόμη και όσοι ήλπιζαν πως μόλις αναλάβει την προεδρία θα είναι ένας διαφορετικός Ντόναλντ Τραμπ, έχουν διαψευσθεί.

Ο Τζον Γκάρτνερ, Αμερικανός ψυχολόγος, εξηγεί το φαινόμενο Ντόνταλντ Tραμπ λέγοντας πως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ νοσεί από «κακοήθη ναρκισσισμό», συγκεντρώνοντας παράλληλα 40.000 υπογραφές επαγγελματιών ψυχικής υγείας, λέγοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ανίκανος να κυβερνήσει, ζητώντας την άμεση ψυχιατρική του εξέταση.

Μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής» ο διάσημος Αμερικανός ψυχολόγος ανέλυσε το προφίλ του «τοξικού» νέου πλανητάρχη και αποκάλυψε ότι πάσχει από… σύνδρομο Χίτλερ.

«Μπορούμε να αποκαλέσουμε τον -κακοήθη ναρκισσισμό- του Τραμπ και ως -διαταραχή προσωπικότητας του Χίτλερ-. Είναι πολύ λεπτό το θέμα της σύγκρισης του Τραμπ με τον Χίτλερ, επειδή ο Χίτλερ είναι το χειρότερο άτομο που πέρασε από την Ιστορία. Αλλά το θέμα είναι ότι ο Τραμπ είναι της ίδιας -πάστας-. Ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον Χίτλερ από ψυχιατρικής άποψης», τονίζει ο διακεκριμένος ψυχολόγος, πρώην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς.

Εξηγεί δε πως «ο όρος του κακοήθους ναρκισσισμού που χαρακτηρίζει τον Τραμπ επινοήθηκε από τον διάσημο ψυχαναλυτή Εριχ Φρομ -Εβραίο πρόσφυγα στη ναζιστική Γερμανία- ο οποίος επινόησε τον όρο για να εξηγήσει τον Χίτλερ».

Ειδικευμένος στη μεθοριακή διαταραχή προσωπικότητας, στη διπολική διαταραχή και την κατάθλιψη, ο Γκάρτνερ σκιαγράφησε το ψυχολογικό πορτρέτο του Τραμπ εξηγώντας τα κριτήρια που χρησιμοποίησε για να τον διαγνώσει ως «ψυχικά άρρωστο» και «ανίκανο να ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου των ΗΠΑ».

«Aνταποκρίνεται στα κριτήρια διάγνωσης όχι μόνο μιας αλλά τριών διαταραχών προσωπικότητας. Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί ο συνδυασμός τους καθορίζει την ασθένειά του, αυτήν του -κακοήθους ναρκισσισμού-.Πρόκειται για τον συνδυασμό της ναρκισσιστικής, παρανοϊκής και αντικοινωνικής διαταραχής της προσωπικότητας. Ο συνδυασμός των τριών τον κάνει πραγματικά επικίνδυνο. Όλα τα παραπάνω επιβαρύνονται στο μέγιστο από μερικού βαθμού μανία».

Ο κ. Γκάρτνερ ξετυλίγει το κουβάρι της ανάλυσής του από τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. «Είναι προφανής σε όλους μας απ’ αυτήν την αρνητική εκδοχή μεγαλοπρέπειας που υπάρχει σε καθετί που κάνει, τη μεγενθυμένη άποψη για το ποιος πραγματικά είναι σε βαθμό που παραβιάζει και τελικά παραμορφώνει την αντίληψη της πραγματικότητας. Λέει ότι την ορκωμοσία του την παρακολούθησαν περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ στην Ιστορία, ενώ οι φωτογραφίες έδειχναν το αντίθετο.

Γνωρίζει περισσότερα για το Ισλαμικό Κράτος από τους στρατηγούς του. Γνωρίζει περισσότερα απ’ οποιονδήποτε για οτιδήποτε. Είναι ο καλύτερος από όλους!

Στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων έλεγε -μόνο εγώ μπορώ να διορθώσω τα πράγματα!-. Πιστεύει ότι έχει ιδιαίτερα χαρίσματα και είναι πεπεισμένος ότι δεν τα έχει κανένας άλλος», εξηγεί.

Όμως, όπως διευκρινίζει ο Αμερικανός ψυχολόγος, μόνο με ναρκισσιστική διαταραχή θα ήταν λειτουργικός. «Αυτή συνδυάζεται με τη διαταραχή της παρανοειδούς ετοιμότητας σύμφωνα με την οποία βλέπει τους ανθρώπους τριγύρω του ως εχθρούς. Άνθρωποι που μπορεί να είναι καλόβουλοι τους βλέπει ως κακοήθεις, ως απειλή. Αυτό το επιβεβαιώνουν όλες οι τρελές θεωρίες συνωμοσίας του.

Θεωρεί τη Χίλαρι Κλίντον δολοφόνο. Η υπερθέρμανση του πλανήτη προέρχεται από τους Κινέζους. Ο Μπαράκ Ομπάμα αλλοίωσε δημόσια έγγραφα προκειμένου να φανεί ότι γεννήθηκε στη Χαβάη και να μη βγει στην επιφάνεια το πραγματικό αφρικάνικο πιστοποιητικό γεννήσεώς του…».

Όσο για την προεδρική εξαγγελία περί ανοικοδόμησης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ο κ. Γκάρτνερ την ερμηνεύει υπό το πρίσμα της παρανοειδούς ετοιμότητας: «Όταν είσαι παρανοϊκός βλέπεις κακόβουλους εχθρούς να εισβάλλουν στην περιοχή σου. Ο πρόεδρος Τραμπ λέει ότι οι Μεξικανοί είναι βιαστές. Είπε πως -δεν μας στέλνουν ότι καλύτερο έχουν. Μας στέλνουν εγκληματίες βιαστές, εμπόρους ναρκωτικών-. Έχει δηλαδή την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση του Μεξικού επιλέγει όλους τους εγκληματίες και τους στοιβάζει στα σύνορα!».

Παραβίαση των δικαιωμάτων
Τέλος, ο Αμερικανός επιστήμονας συμπεριλαμβάνει στη διάγνωσή του και τη διαταραχή της αντικοινωνικής συμπεριφοράς. «-Αντικοινωνικός- σημαίνει ψυχοπαθής. Είναι όρος της εγκληματικής ψυχολογίας και χαρακτηρίζει επίσης εγκληματική νοοτροπία. Και τα συμπτώματα της διαταραχής αυτής είναι η εκμετάλλευση και παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων», την οποία ο Γκάρτνερ θεωρεί χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του Τραμπ.

«Αν φέρουμε στο μυαλό μας μόνο το σκάνδαλο με το πανεπιστήμιο Τραμπ και τις σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών, παρατηρούμε ότι είναι ρουτίνα γι’ αυτόν η παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων. Άλλο διαγνωστικό κριτήριο είναι ότι ψεύδεται -ναι, το ξέρουμε ότι είναι ψεύτης-, οι New York Times τον χαρακτήρισαν κατά συρροή ψεύτη.

Ένα ακόμα κριτήριο είναι η παντελής αδυναμία συμμόρφωσής του με τους κοινωνικούς κανόνες. Έχει παραβιάσει κάθε κανόνα συμπεριφοράς υποψηφίου αλλά και Προέδρου που μπορούμε να φανταστούμε», εξηγεί ο διδάκτωρ Ψυχολογίας και προσθέτει: «Και τέλος ή έλλειψη συνειδησιακών προβλημάτων για τους ανθρώπους που πλήττει. Δεν έχει τύψεις για τους μετανάστες που αδυνατούσαν να επιστρέψουν στα πανεπιστήμιά τους γιατί ήταν σε διακοπές ή έβλεπαν τις οικογένειές τους. Δεν έχει συμπόνια γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Και είναι σαδιστής. Τον ικανοποιεί ο πόνος των άλλων».

Συμπτώματα υπομανίας
Για τον κ. Γκάρτνερ ο συνδυασμός των τριών διαταραχών προσωπικότητας, από τις οποίες πιστεύει ότι υποφέρει ο Τραμπ, «επιβαρύνεται στο μέγιστο από μερικού βαθμού μανία». «Δεν κοιμάται, έχει πομπώδη λόγο, είναι ευέξαπτος, παρορμητικός, τουιτάρει τρέλες στις 3 το πρωί, ώρα που θα έπρεπε να κοιμάται, όλα αυτά είναι συμπτώματα υπομανίας», μας εξηγεί. Για όλους τους παραπάνω λόγους οι 40.000 ψυχολόγοι και ψυχίατροι που έχουν υπογράψει το διαδικτυακό αίτημα για ψυχιατρική εξέταση του Αμερικανού προέδρου πιστεύουν ότι «η ψυχική αρρώστια του Ντόναλντ Τραμπ είναι τόσο σοβαρή που τον καθιστά ανίκανο να κυβερνήσει τις ΗΠΑ».

Ο πρώην καθηγητής, ανέφερε ότι το γεγονός πως ο Τραμπ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο «είναι ισχυρότερο από την ανάγκη να τηρήσω τον κανόνα Γκολντγουότερ», έναν κανόνα δεοντολογίας που θεσπίστηκε το 1964. Τότε ο υποψήφιος πρόεδρος Μπάρι Γκολντγουότερ κατέθεσε μήνυση εναντίον μιας ομάδας ψυχιάτρων που δημοσίευσαν σε περιοδικό πόρισμα, με το οποίο τον έκριναν ανίκανο να κυβερνήσει τη χώρα, χωρίς προηγούμενη εξέτασή του.

Όπως εξηγεί ο κ. Γκάρτνερ στο «Εθνος», «ο κανόνας αφορά τον κώδικα δεοντολογίας της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης. Εγώ όμως είμαι ψυχολόγος και ο κανόνας Γκολντγουότερ δεν βρίσκεται στον δικό μας κώδικα επαγγελματικής ηθικής. Υπάρχουν ψυχολόγοι που προτρέπουν την εφαρμογή του και στον κλάδο μας, αλλά δεν απαγορεύεται η παραβίασή του από ψυχολόγο».

Μάλιστα εκτιμά πως «η ψυχανάλυση εκείνων των ημερών, χωρίς να θέλω να την υποτιμήσω, δεν είχε τις στέρεες βάσεις που έχει σήμερα. Χρησιμοποιούσαν πολύ αφηρημένες ιδέες που σήμερα δεν υπάρχουν καν.

Από τη δεκαετία του ’80 υιοθετήσαμε καινούργιο σύστημα διάγνωσης και βελτιώθηκε αισθητά το -Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών- υιοθετώντας κριτήρια συμπεριφοράς σε πολύ απλή γλώσσα. Πρόκειται για πολύ αντικειμενικές περιγραφές της υπό παρατήρηση συμπεριφοράς».

Εντωμεταξύ έγινε γνωστό ότι τον Δεκέμβριο, τρεις κορυφαίοι καθηγητές της ψυχιατρικής έγραψαν στον Μπαράκ Ομπάμα εκφράζοντας τις σοβαρές ανησυχίες τους για την ψυχική σταθερότητα του Τραμπ:

«Τα ευρέως αναφερόμενα συμπτώματα της ψυχικής αστάθειας του – συμπεριλαμβανομένων του μεγαλείου, της παρορμητικότητας, της υπερευαισθησίας σε προσβολές ή κριτική και μια προφανή αδυναμία να διακρίνει μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, μας οδηγούν σε αμφισβήτηση της ικανότητάς του για τις τεράστιες ευθύνες του Προεδρικού γραφείου» έγραψαν στον τότε Πρόεδρο οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, καλώντας τον να ζητήσει μία «πλήρης ιατρική και νευροψυχιατρική αξιολόγηση» του τότε εκλεγέντα Προέδρου.

Η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση έχει μία λίστα 9 χαρακτηριστικών για το ναρκισσισμό – αν κάποιος εμφανίζει τα πέντε από τα χαρακτηριστικά, τότε έχει ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας:

1. Έχει μια μεγαλοπρεπή αίσθηση αυτοεκτίμησης (π.χ. υπερβάλλει ως προς τα επιτεύγματα και τα ταλέντα του και περιμένει να αναγνωρίζεται ως ανώτερος, χωρίς τα ανάλογα επιτεύγματα).
2. Καταλαμβάνεται από φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας, εξουσίας, λάμψης, ομορφιάς ή ιδανικής αγάπης.
3. Πιστεύει ότι είναι «μοναδικός» και μπορεί να γίνει κατανοητός μόνο από άλλα άτομα υψηλού κύρους
4. Απαιτεί υπερβολικό θαυμασμό
5. Έχει ένα αίσθημα τίτλου, δηλαδή παράλογες προσδοκίες για ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση ή αυτόματη συμμόρφωση με τις προσδοκίες του.
6. Εκμεταλλεύεται τους άλλους για να πετύχει τους δικούς του στόχους
7. Στερείται ενσυναίσθησης: είναι απρόθυμος να αναγνωρίσει ή να ταυτιστεί με τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων.
8. Είναι συχνά ζηλόφθονος ή πιστεύει πως οι άλλοι τον ζηλεύουν.
9. Δείχνει αλαζονική, υπεροπτική συμπεριφορά ή στάση.

Ακόμη και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του Τραμπ μπορεί να δυσκολευτούν να αρνηθούν πως ο Πρόεδρος εμφανίζει τουλάχιστον πέντε από αυτά τα χαρακτηριστικά.

Μέσα από τις πολυάριθμες συνεντεύξεις του και τα tweets του, φαίνεται πως ο Τραμπ πιστεύει μόνο τα γεγονότα που τον επαινούν – οτιδήποτε άλλο είναι «ψεύτικες ειδήσεις» στα μάτια του. Και σύμφωνα με τους ψυχολόγους, αυτή η παθολογική αποσύνδεση από την πραγματικότητα είναι επικίνδυνη.

Περιβάλλεται από ανθρώπους που τον θαυμάζουν και τον χειροκροτούν και θυμώνει με τους δημοσιογράφους που του εναντιώνονται.
Η ομάδα του Τραμπ θα του πει μόνο αυτό που θέλει να ακούσει, υποθάλποντας έτσι τους ναρκισσιστικούς και αντικοινωνικούς τρόπους του.

«Ο Τραμπ, είναι ένα διαταραγμένο άτομο που προστατεύει τον εαυτό του χτίζοντας το εγώ του και κατεδαφίζοντας τους άλλους» εξήγησε μία ανώνυμη ψυχολόγος στην NY Daily News.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί της ψυχικής υγείας, πιστεύουν ότι θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με τις διαγνώσεις κάποιων ψυχολόγων που δεν έχουν συναντήσει ποτέ τον Τραμπ.

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης δήλωσε στην Independent: «Δεν θεωρείται ηθικό ή καλή πρακτική να σχολιάζει κανείς πράγματα όπως αυτό εάν δεν έχει αξιολογήσει ποτέ το άτομο. Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε πως υπάρχει μια διαφορά μεταξύ διαταραχής της προσωπικότητας και ψυχικής ασθένειας».

Πηγές: ethnos.gr, Indepentend

 

 

 • Εντυπωσιασμένος
 • Χαρούμενος
 • Απογοητευμένος
 • Θυμωμένος
 • Βαρετό
 • Φοβισμένος

#emo attacks
 • Οι συντάξεις θα απονέμονται αυτόματα, φτάνει ο αιτών να φωνάξει «είδες η ΔΕΗ»;
 • 1η Φεβρουαρίου: από τη Βαστίλη (των σπιτιών τους) ξεκινούν οι μαθητές
 • Αγωνία με λαχτάρα: δέκα Υπουργοί αναζητούν εκλογική Περιφέρεια. Αυτά είναι τα αληθινά προβλήματα, όλα τα λοιπά είναι προβληματισμοί
 • Στο Τόκιο διαδήλωσαν 120 Γιαπωνέζοι υποστηρικτές του Τραμπ. Στη Μόσχα, φευ, τίποτα, καμία κίνηση